glutenvrije lasagne recept glutenvrij pasta

Glutenvrije Lasagne

door Mr. in the Kitchen

Ik ben echt super gek op lasagne en heb dan ook al veel lasagne gemaakt. Meest belangrijke element in lasagne is de bechamelsaus. Die moet je echt een keer zelf maken want dat is gewoon honderd keer lekkerder dan alle pakjes of crème fraîche vervangers bij elkaar. En ja, dat is natuurlijk wel lekker vet maar misschien is het juist daarom wel vet lekker. Het maakt de saus tot een mooi romig geheel. Je kunt dit gewoon met glutenvrije bloem maken zonder enige aanpassingen. Samen met je eigengemaakte tomatensaus is deze glutenvrije lasagne echt een killer! Ik heb deze keer een variatie gemaakt op de Napolitaanse lasagne uit de Zilveren lepel. Dit is met allemaal kleine gehaktballetjes! Erg lekker!

Dit recept is genoeg voor 6 personen.

Wat heb je nodig voor deze glutenvrije lasagne?

voor de tomatensaus:

  • 2 uien
  • 1 grote winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 4 tenen knoflook
  • 5 takjes rozemarijn
  • 1 liter passata
  • olijfolie
  • roomboter
  • zout en peper

voor de bechamelsaus:

  • 1 liter volle melk
  • 100 gram roomboter
  • 100 gram glutenvrije bloem
  • nootmuskaat
  • peper en zout

voor de gehaktballetjes:

  • 500 gram gehakt
  • 50 gram parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 1,5 teen knoflook
  • roomboter
  • zout en peper

verder nodig:

  • 1 pak glutenvrije lasagnevellen
  • 50 gram parmezaanse kaas

Hoe maak je de lasagne?

Begin met de tomatensaus: snij de ui, wortel, en de bleekselderij in kleine blokjes. Snij de teentjes knoflook fijn. Verwarm in een koekenpan een beetje olijfolie samen met een klont roomboter op middelmatig vuur. Voeg alle groenten en knoflook toe en laat dit zeker tien minuten lekker smoren. Ris de blaadjes van de rozemarijn, snij deze fijn en voeg ook toe aan de groente. Voeg na tien minuten de passata toe en zet een deksel schuin op de pan. Zo spettert het niet maar kan de saus wel wat inkoken. Breng op smaak met zout en peper en laat minimaal een half uurtje pruttelen.

Maak nu de bechamelsaus: smelt de roomboter in een pan. Als de roomboter gesmolten is kun je het glutenvrije meel toevoegen. Dit wordt een dikke massa. Verhit dit 2 minuutjes door.  Voeg vervolgens de melk toe en roer met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Als de melk warmer wordt, dan wordt de bechamelsaus steeds dikker. Blijf even roeren totdat er een mooie dikke saus is ontstaan. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Breng op smaak met geraspte nootmuskaat en zout en peper.

Maak nu de gehaktballetjes: meng het gehakt in een kom met de parmezaanse kaas, het ei en wat zout en peper. Rasp de teen knoflook er boven en meng het geheel goed door. Maak er kleine gehaktballetjes van. Verhit een klont roomboter met olijfolie in een koekenpan en bak de balletjes aan alle kanten bruin.

De lasagne maken!

Beboter een ovenschaal en schik een laag lasagnevellen op de bodem. Bedek deze vervolgens met een laag tomatensaus. Leg hier de gehaktballetjes op en doe daarna een laag bechamelsaus. Bestrooi het geheel met wat parmezaanse kaas en maak vervolgens nog een laag met de lasagnevellen. Leg hier weer een laag tomatensaus en bechamel op. Bestrooi weer met wat parmezaanse kaas en maak daarna nog een laatste laag. Eindig met een laag bechamel. Zet een uurtje in de oven op 180°C.

Wij serveerden deze lasagne met een groene salade.

Eet smakelijk!

0 reactie

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer