glutenvrij koekjes walnoot toetje zoetigheid

Glutenvrije koekjes

door Ms. in the Kitchen

Ik ben geen zoetekauw, maar voor deze glutenvrije koekjes mag je mij ’s nachts wel wakker maken! Ze zijn zo luchtig en zitten tegelijkertijd boordevol smaak. En over die smaak gesproken…na één hap waan ik mij in mijn geboorteland Bulgarije. Deze walnootkoekjes zijn een begrip in Bulgarije en als kind at ik ze al graag. Het leuke van dit traditionele recept is dat het al glutenvrij is…dus geen gepuzzel om een glutenvrije variant te maken. En nog een laatste toevoeging: ze zijn binnen no-time klaar! Dit recept is voor zo’n 25 glutenvrije koekjes.

Benodigdheden:

  • 150 gram walnoten
  • 25 halve walnoten voor de garnering
  • 125 poedersuiker
  • 2 eiwitten (medium eieren)
  • een snufje zout
  • spatel, kom, bakpapier, mixer, foodprocessor, bakblik en een oven

Zo maak je deze glutenvrije koekjes:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Maal vervolgens de 150 gram walnoten fijn in een foodprocessor. Mocht je geen foodprocessor hebben dan kun je de walnoten ook fijn hakken of een vijzel gebruiken.
  • Gebruik een vetvrije kom en mix daarin de eiwitten met een snufje zout luchtig totdat ze stijf zijn.
  • Schep de poedersuiker voorzichtig met een spatel door de eiwitten.
  • Voeg de fijngemalen voorzichtig met een spatel walnoten door de eiwitten.
  • Leg een vel bakpapier op een bakblik.
  • Gebruik een eetlepel om hoopjes van het beslag te leggen op het bakpapier. Laat voldoende ruimte over tussen de koekjes zodat de koekjes bij het rijzen niet aan elkaar vastplakken.
  • Leg een half walnootje op elke hoopje beslag.
  • Bak de koekjes af in 15 minuten.
  • Laat afkoelen op een rooster en geniet!

Inspiratie voor dit traditioneel Bulgaars recept is gevonden in het kookboek van Jan Willem van der Boom, dat ik je echt kan aanraden voor nog meer glutenvrije inspiratie.

0 reactie

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer