Afgelopen week verraste ik Luuk met een borrel en naast een borrelplankje maakte ik ook een glutenvrije hartige taart. Eerder maakten wij al een heerlijke glutenvrije hartige taart met broccoli en eentje met tomaat en wortel quiche. Deze keer koos ik voor een glutenvrije hartige taart met venkel en zalm. De geroosterde venkel combineert erg goed met zalm. Ook de kinderen vonden deze combinatie in de hartige taart erg lekker.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 5 plakjes glutenvrij bladerdeeg
- beetje roomboter (of olie voor het invetten)
- scheutje olijfolie om in te bakken
- 1 kleine prei
- teen knoflook
- 1/2 venkel
- 2 eetlepels glutenvrij paneermeel (of knijp 1 glutenvrije beschuitje fijn)
- 4 eieren
- 125 ml crème fraiche
- 100 gram gerookte zalm
- 2 eetlepels fijn gesneden dille (optioneel)
- peper en zout
extra nodig:
- ovenschaal
- springvorm 24 cm
- deegroller
- bakpapier
Hoe maak je deze glutenvrije hartige taart met venkel en zalm?
Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat op temperatuur komen. Plaats een bakpapiertje op de bodem van de springvorm en sluit de springvorm. Knip het overtollige bakpapier aan de zijkant weg. Smeer de zijkanten (aan de binnenkant) van de springvorm in met roomboter of olie.
Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht.
Snij de venkel in de lengte in plakjes met een dikte van ongeveer 1-2 cm. Leg de plakjes venkel in de ovenschaal en besprenkel deze met een beetje olie en zout. Rooster de venkel zacht in zo’n 15 minuten.
Ondertussen snij je de prei in ringen en fruit je die samen met de knoflook in een beetje olijfolie zacht. Voeg zout en peper naar smaak toe. Dat duurt niet meer dan 5 minuten. Laat dit mengsel afkoelen.
Rol voorzichtig de bladerdeeg een klein beetje uit met de deegroller. Op deze wijze heb je genoeg aan 5 plakjes. Bekleed de ingevette springvorm met het bladerdeeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem van het bladerdeeg. Bestrooi de bodem met het paneermeel. Dit houdt het vocht uit de bodem. Beleg de bodem met de prei en knoflook. Leg daarbovenop de stukjes venkel. Mochten deze groot zijn snij ze dan doormidden. Tot slot verdeel je de zalm over de vulling.
Klop in een kommetje de crème fraiche met een vork los. Voeg vervolgens de 4 eieren toe en klop nogmaals. Breng op smaak met zout, peper en de fijngesneden dille (de dille is optioneel). Schenk het mengsel in de springvorm over de groenten en zalm.
Zet de hartige taart in de oven en bak in 30 minuten goudbruin.
Serveer direct en eet smakelijk
INGREDIËNTEN
- 5 plakjes glutenvrij bladerdeeg
- beetje roomboter (of olie voor het invetten)
- scheutje olijfolie om in te bakken
- 1 kleine prei
- teen knoflook
- 1/2 venkel
- 2 eetlepels glutenvrij paneermeel (of knijp 1 glutenvrije beschuitje fijn)
- 4 eieren
- 125 ml crème fraiche
- 100 gram gerookte zalm
- 2 eetlepels fijn gesneden dille (optioneel)
- peper en zout
INSTRUCTIES
Haal het bladerdeeg uit de vriezer en laat op temperatuur komen. Plaats een bakpapiertje op de bodem van de springvorm en sluit de springvorm. Knip het overtollige bakpapier aan de zijkant weg. Smeer de zijkanten (aan de binnenkant) van de springvorm in met roomboter of olie.
Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht.
Snij de venkel in de lengte in plakjes met een dikte van ongeveer 1-2 cm. Leg de plakjes venkel in de ovenschaal en besprenkel deze met een beetje olie en zout. Rooster de venkel zacht in zo'n 15 minuten.
Ondertussen snij je de prei in ringen en fruit je die samen met de knoflook in een beetje olijfolie zacht. Voeg zout en peper naar smaak toe. Dat duurt niet meer dan 5 minuten. Laat dit mengsel afkoelen.
Rol voorzichtig de bladerdeeg een klein beetje uit met de deegroller. Op deze wijze heb je genoeg aan 5 plakjes. Bekleed de ingevette springvorm met het bladerdeeg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem van het bladerdeeg. Bestrooi de bodem met het paneermeel. Dit houdt het vocht uit de bodem. Beleg de bodem met de prei en knoflook. Leg daarbovenop de stukjes venkel. Mochten deze groot zijn snij ze dan doormidden. Tot slot verdeel je de zalm over de vulling.
Klop in een kommetje de crème fraiche met een vork los. Voeg vervolgens de 4 eieren toe en klop nogmaals. Breng op smaak met zout, peper en de fijngesneden dille (de dille is optioneel). Schenk het mengsel in de springvorm over de groenten en zalm.
Zet de hartige taart in de oven en bak in 30 minuten goudbruin.
Serveer direct en eet smakelijk