Glutenvrije hartige cake met feta: Bulgaarse tutmanik

door Mr. in the Kitchen
glutenvrije hartige cake met feta brood Bulgarije tutmanik recept lekker mr and ms in the kitchen

Jana komt uit Bulgarije en daar hebben ze ontzettend veel overheerlijke combinaties met feta. Zo ook deze Bulgaarse tutmanik. Dit is een heel vet, smaakvol en machtig gerecht uit de Bulgaarse keuken. Dat klinkt toch goed? Helaas moet Jana het zonder de tutmanik doen want deze zit vol met gluten. Wat een geluk dat Jan Willem van Boom geniet ook regelmatig in Bulgarije kwam en daardoor een versie maakte van tutmanik. Dat is deze glutenvrije hartige cake met feta geworden.

Wat heb je nodig?

  • 450 gram basismix (1/3 rijstmeel, 1/3 tapioca meel, 1/3 kikkererwtenmeel)
  • 3 eetlepels husk
  • 1 eetlepel gist
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 400 ml water
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • 2 eetlepels knoflook olie
  • 2 theelepels uipoeder
  • 500 gram feta (goede bij de Turkse groenteboer)
  • sesamzaadjes
  • olijfolie

extra:

  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je deze glutenvrije hartige cake met feta?

  • Men handwarm water met de gist en de poedersuiker en laat staan tot het begint te bubbelen. Door het suiker en het water activeer je de gist en hierdoor gaat het bubbelen.
  • Meng de droge ingrediënten in de mengkom van een keukenmachine
  • Klop de eieren en knoflookolie door het water met het gist en voeg dit toe aan de kom met droge ingrediënten, terwijl de keukenmachine draait.
  • Laat het geheel 5 tot 10 minuten draaien zodat de husk het vocht kan binden.
  • Breng het deeg over in een ruim met olijfolie ingevette kom en zorg dat het deeg rondom met olie bedekt is.
  • Meng de feta met het deeg. Zorg dat dit goed verdeeld is.
  • Doe het deeg in een ingevette ovenschaal
  • Bestrijk de bovenkant met een mengsel van eidooier en een eetlepel olijfolie. Je kunt eventueel wat sesamzaadjes strooien op de bovenkant. Laat vervolgens een uurtje onder folie op een warme plek rijzen.
  • Verwarm een oven voor op 180°C (boven-onder warmte).
  • Bak de Tutmanik in 45 bruin en gaar.

Eet smakelijk! Wij aten deze tutmanik bij een heerlijke pompoensoep.

pompoensoep met brood en feta

Lekker bij een soepje

glutenvrije hartige cake met feta brood Bulgarije tutmanik recept lekker mr and ms in the kitchen

Glutenvrije hartige cake met feta

Print
Porties: 1 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 1 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 450 gram basismix (1/3 rijstmeel, 1/3 tapioca meel, 1/3 kikkererwtenmeel)
  • 3 eetlepels husk
  • 1 eetlepel gist
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 400 ml water
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • 2 eetlepels knoflook olie
  • 2 theelepels uipoeder
  • 500 gram feta (goede bij de Turkse groenteboer)
  • sesamzaadjes
  • olijfolie
  • extra:
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel olie

INSTRUCTIES

  • Men handwarm water met de gist en de poedersuiker en laat staan tot het begint te bubbelen. Door het suiker en het water activeer je de gist en hierdoor gaat het bubbelen.
  • Meng de droge ingrediënten in de mengkom van een keukenmachine
  • Klop de eieren en knoflookolie door het water met het gist en voeg dit toe aan de kom met droge ingrediënten, terwijl de keukenmachine draait.
  • Laat het geheel 5 tot 10 minuten draaien zodat de husk het vocht kan binden.
  • Breng het deeg over in een ruim met olijfolie ingevette kom en zorg dat het deeg rondom met olie bedekt is.
  • Meng de feta met het deeg. Zorg dat dit goed verdeeld is.
  • Doe het deeg in een ingevette ovenschaal
  • Bestrijk de bovenkant met een mengsel van eidooier en een eetlepel olijfolie. Je kunt eventueel wat sesamzaadjes strooien op de bovenkant. Laat vervolgens een uurtje onder folie op een warme plek rijzen.
  • Verwarm een oven voor op 180°C (boven-onder warmte).
  • Bak de Tutmanik in 45 bruin en gaar.
Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!