Laatst liepen wij door een kringloop winkel en kwamen daar een kookboek tegen waar glutenvrije recepten in stonden. Tijdens het doorbladeren werd al snel duidelijk dat deze mee ging! Erg leuke recepten staan er in dus daar gaan we er zeker wat van maken! Dit recept van glutenvrij brood met feta en kruiden sprong bij Jana in het oog. Vanuit haar geboorteland Bulgarije heeft zij een enorme liefde voor feta meegekregen. De eerste keer dat ik mee ging naar Bulgarije zag ik niet een hele toonbank met Goudse kazen in de supermarkt maar een enorme diversiteit aan feta. Ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten feta waren! Voor dit recept hebben wij onze feta bij een Turkse kruidenier gehaald en deze is een stuk lekkerder dan die van de supermarkt.
Wat heb je nodig?
- 200 gram maismeel
- 100 gram rijstemeel
- 50 melkpoeder
- 1/2 eetlepel zout
- 7 gram gist
- 1 eetepel poedersuiker
- 2 theelepels xanthaangom
- 3 eieren
- 2 eetlepels gemengde verse kruiden (wij gebruikten rozemarijn, tijm en oregano)
- 450 milliliter water (lauwwarm)
- 250 gram feta
extra nodig:
Hoe maak je dit glutenvrij brood met feta en kruiden?
Zeef de maismeel, het rijstemeel, melkpoeder en zout in een grote kom en roer alles door elkaar. Roer de gist, suiker en xanthaangom erdoor.
Klop de eieren ligt op in een andere kom. Voeg daarna de kruiden en het water toe en meng goed. Roer het mengsel door de droge ingrediënten en maak er een zacht deeg van. Klop het 5 minuten en roer daarna de feta erdoor.
Pak een gewone maat cakeblik en leg daar een vel bakpapier in. Schep het deeg in de vorm en dek deze af met een schone vochtige doek. Laat het deeg op een warme plek 30 minuten rijzen tot het de bovenkant van de vorm heeft bereikt. Verwarm een oven voor op 180°C.
Bak het brood in 45 minuten tot het goudbruin is en hol klinkt als je er op klopt. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Wij vonden dit echt een topper! Samen met deze courgettesoep is het helemaal genieten.
INGREDIËNTEN
- 200 gram maismeel
- 100 gram rijstemeel
- 50 melkpoeder
- 1/2 eetlepel zout
- 7 gram gist
- 1 eetepel poedersuiker
- 2 theelepels xanthaangom
- 3 eieren
- 2 eetlepels gemengde verse kruiden (wij gebruikten rozemarijn, tijm en oregano)
- 450 milliliter water (lauwwarm)
- 250 gram feta
INSTRUCTIES
Zeef de maismeel, het rijstemeel, melkpoeder en zout in een grote kom en roer alles door elkaar. Roer de gist, suiker en xanthaangom erdoor.
Klop de eieren ligt op in een andere kom. Voeg daarna de kruiden en het water toe en meng goed. Roer het mengsel door de droge ingrediënten en maak er een zacht deeg van. Klop het 5 minuten en roer daarna de feta erdoor.
Pak een gewone maat cakeblik en leg daar een vel bakpapier in. Schep het deeg in de vorm en dek deze af met een schone vochtige doek. Laat het deeg op een warme plek 30 minuten rijzen tot het de bovenkant van de vorm heeft bereikt. Verwarm een oven voor op 180°C.
Bak het brood in 45 minuten tot het goudbruin is en hol klinkt als je er op klopt. Haal uit de oven en laat afkoelen op een rooster.