Geroosterde wortels op de BBQ met sinaasappel-rozemarijn siroop

door Mr. in the Kitchen
geroosterde wortels op de BBQ Big Green Egg recept vegetarisch

Ik ben altijd op zoek naar een bijgerecht voor bij de BBQ dat ook van de BBQ komt. Deze geroosterde wortels op de BBQ is daar een voorbeeld van. Ik heb ze wel eens vaker gemaakt in een pan en dan geglaceerd met wat sinaasappel en honing. Alleen leek mij dat wat onhandig en ik las ergens anders dat de honing snel verbrand boven het rooster en daarom indirecte warmte nodig was. Oplossing? Ik heb de sinaasappel, honing en rozemarijn in een steelpannetje tot een siroop gemaakt. Fantastisch! Vooral de rozemarijn er bij.

Wat heb je nodig voor deze geroosterde wortels op de BBQ?

  • Wortels (4 a 5 per persoon)
  • 2 eetlepels honing
  • sap en rasp van een halve sinaasappel
  • 1 takje rozemarijn

Hoe maak je deze wortels?

Bereid de Big Green Egg of een andere BBQ voor op directe warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 200°C. Ik heb voor het grillen van de wortels het gietijzeren rooster gebruikt.

Schil de wortels en kook de wortels vervolgens even kort voor. Ik heb 8 minuten aangehouden voor de wat dikkere wortels en 5 minuten voor de smallere. Hierdoor verkort je de roostertijd aanzienlijken dat komt uiteindelijk ten goede aan het eindresultaat.

Maak ondertussen de sinaasappel-rozemarijn siroop door het sap van de sinaasappel samen met de rasp, honing en fijngehakte rozemarijn aan de kook te brengen. Kook dit in ongeveer 10 minuten flink in zodat er nog een dun laagje over blijft. Dit wordt, als het is afgekoeld, een siroop.

Als de BBQ op temperatuur is kun je de wortels grillen. Leg de wortels op het rooster en sluit de deksel. Draai na 5 minuten de wortels een keer om en sluit weer de deksel.

Haal de wortels van de BBQ en serveer direct met de sinaasappel-rozemarijn siroop.

Eet smakelijk!

.

Deze recepten zijn ook lekker!