Gemarineerde en geroosterde ui van de BBQ Big Green Egg kamado barbecue recept ui uien onions mr and ms in the kitchen

Gemarineerde en geroosterde ui op de BBQ

door Mr. in the Kitchen

Wat een ontzettend lekker recept is dit! Deze gemarineerde en geroosterde ui op de BBQ is echt een recept dat je moet proberen. De uien worden eerst gemarineerd en vervolgens geroosterd in diezelfde marinade. De zachte uien krijgen een zoet zure smaak en die past heel goed bij ui. De heerlijke geuren komen je tegemoet als je dit recept aan het maken bent!

Wat heb je nodig?

  • 5 uien
  • 150 ml water
  • 150 ml rode wijnazijn
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • paar takjes rozemarijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 40 gram roomboter
  • peper en zout

extra nodig:

Hoe maak je deze geroosterde ui op de BBQ?

Maak eerst de marinade door de volgende ingrediënten te mengen in een kom: water, azijn, suiker, zout en peper. Snij de rozemarijn fijn en voeg deze ook toe. Meng het geheel met een garde totdat de suiker is opgenomen.

Snij de uien door de helft en laat de buitenste schil zitten, deze zorgt ervoor dat de ui mooi bijenkaar blijft. Snij vervolgens een klein stukje van de andere kant af zodat de uien mooi rechtop in de vorm kunnen staan.  Doe de uien met de grootste snijkant naar beneden in een bakvorm voor de BBQ. Voeg hierbij de marinade en zet in de koelkast weg voor minimaal 2 uur maar dit kan ook de hele nacht.

Maak de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg. 

Haal de uien uit de koelkast. Draai de ui om zodat deze met de snijkant weer naar boven ligt. Laat de marinade in de schaal zitten. Deze kookt een beetje in en daarmee ga je de uien bedruipen. Leg op elk stukje ui een klontje boter.

Leg op de uien een stukje boter en zet in de BBQ

Gaar de uien op de BBQ in 1 uur zacht en goudbruin. Om het kwartier kun je met een lepel wat van het vocht de uien bedruipen (arroseren).

Serveer direct! Wij aten deze uien van de BBQ bij een heerlijke sukade van de Big Green Egg.

Eet smakelijk.

Gemarineerde en geroosterde ui van de BBQ Big Green Egg kamado barbecue recept ui uien onions mr and ms in the kitchen

Geroosterde ui op de BBQ

Wat een ontzettend lekker recept is dit! Deze gemarineerde en geroosterde ui op de BBQ is echt een recept dat je moet proberen. De uien worden eerst gemarineerd en vervolgens… BBQ vegetarisch Ui, BBQ, Big Green Egg European Print This
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 1 voted )

Ingredients

  • 5 uien
  • 150 ml water
  • 150 ml rode wijnazijn
  • 25 gram bruine basterdsuiker
  • paar takjes rozemarijn
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel peper
  • 40 gram roomboter
  • peper en zout

Instructions

Maak eerst de marinade door de volgende ingrediënten te mengen in een kom: water, azijn, suiker, zout en peper. Snij de rozemarijn fijn en voeg deze ook toe. Meng het geheel met een garde totdat de suiker is opgenomen.

Snij de uien door de helft en laat de buitenste schil zitten, deze zorgt ervoor dat de ui mooi bijenkaar blijft. Snij vervolgens een klein stukje van de andere kant af zodat de uien mooi rechtop in de vorm kunnen staan.  Doe de uien met de grootste snijkant naar beneden in een bakvorm voor de BBQ. Voeg hierbij de marinade en zet in de koelkast weg voor minimaal 2 uur maar dit kan ook de hele nacht.

Maak de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg. 

Haal de uien uit de koelkast. Draai de ui om zodat deze met de snijkant weer naar boven ligt. Leg op elk stukje ui een klontje boter.

Gaar de uien op de BBQ in 1 uur zacht en goudbruin. Om het kwartier kun je met een lepel wat van het vocht de uien bedruipen (arroseren).

 

3 reacties

Deze recepten zijn ook lekker!

3 reacties

Rian 12 december 2020 - 14:16

Hoi, ik heb een vraag: wij hebben de big green egg aangeschaft en gaan deze morgen voor t eerst gebruiken. Nu zie ik zulke leuke recepten van jullie, zo ook de gemarineerde en geroosterde uien. Wij willen dit gerecht combineren met aardappeltjes en entre cote. De uien hebben ongeveer een uurtje nodig in de big green egg oven. De entre cote gaan we grillen op 80 graden ong 20 minuten. Nu de aardappeltjes nog…Dan moet het ook nog zo zijn dat alles zo’n beetje tegelijk klaar is. Hoe doen jullie dit??

Graag hoor ik van jullie.
Hartelijke groet, Rian

reageer
Mr. in the Kitchen 12 december 2020 - 22:57

Dag Rian,

De geroosterde uien zijn makkelijk van tevoren klaar te maken. Als je de aardappeltjes in de oven doet en de laatste 10 minuten de uien er bij zet heb je alle tijd om de entrecote klaar te maken. Niet alles kan tegelijkertijd van de Big Green Egg komen en is wat ons betreft ook niet nodig. Doordat je de uien eerst maakt (daar krijg je een mooie BBQ smaak mee) en daarna de entrecote heb je toch een BBQ ervaring. Je geeft aan dat je de entrecote op 80 graden wil grillen maar ik denk dat je daar een andere temperatuur moet gebruiken. 220C is prima en dan beiden kanten in een paar minuten dicht schroeien. Je kunt low and slow doen (als het 1 stuk is) maar dan heb je meer dan 20 minuten nodig (en had ik waarschijnlijk nog een end sear gedaan).

Mocht je nog vragen hebben stel ze gerust en kijk rond op onze site.

Succes morgen!

reageer
Rian 13 december 2020 - 15:58

Dankjewel! Gaat helemaal goed komen

Groet, Rian

reageer

Reageer