Dit is een gerecht dat ik heb gemaakt voor een etentje. Met dit voorgerecht van geroosterde pompoen kun je laten zien wat een Big Green Egg allemaal kan. Er word geroosterd, gerookt en gedroogd. Het recept komt uit het kookboek van NOPI, waar ik 2 maanden geleden heb gegeten. Als mooie herinnering heb ik het kookboek van de “god van de groenten” Ottolenghi gekocht en mee naar huis genomen.
Een van de leuke dingen die mij opviel tijdens het etentje was dat er veel gewerkt werd met het roken van groenten. Hier was ik nog niet bekend mee en vond het een gave toevoeging. Persoonlijk vond ik de rooksmaak te overheersend en ik heb geprobeerd het met minder nog mooier te maken. En dat is goed gelukt.
Dit gerecht is echt heeft een groot aantal ingrediënten en handelingen nodig. Ook heb je wel even de tijd nodig om te maken. Maar des te leuker is het om tijdens een etentje te serveren.
Wat heb je nodig?
voor de pompoen:
- 1 pompoen ontpit en in plakken gesneden van 2,5 cm. Dit kan gewoon met schil
- 500 gr pruimtomaten of kleine cherry tomaten.
- 3 cm (25 gr) gember
- 1 rode chili peper
- 2 tenen knoflook
- 20 gram lichtbruine basterd suiker
- houtsnippers geweekt
voor de limoen yoghurt:
- 120 gr Griekse yoghurt
- 1/4 theelepel gemalen kardemom
- rasp en sap van een halve limoen
om er bij te serveren:
- 10 gr Koriander fijngesneden
- 50 gr geroosterde cashewnoten in stukken gehakt
Hoe maak je deze geroosterde pompoen op de Big Green Egg?
Maak de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en laat deze oplopen tot 220ºC. Heb je een Big green egg? lees dan deze special.
Meng de pompoen met 2 eetlepels olie en flink wat peper en zout. Strooi de houtsnippers in de bbq en leg de stukken pompoen op het rooster. Als de geroosterde pompoen gaar is kun je deze wegzetten om af te laten koelen.
Verlaag de temperatuur van de big green egg naar 180ºC. Dit doe je door de openingen van de onderste schuif en het daisywheel iets te verkleinen.
Heb je een groenterooster dan kun je deze gebruiken en ander kun je ook een ovenschaal gebruiken. Snijd de tomaten doormidden en leg deze met de snijkant naar boven. Bestrooi vervolgens met zout en wat olijfolie en zet deze in de bbq voor 80 minuten.
Rasp de gember fijn en meng met fijngesneden rode peper, knoflook, de suiker en wat zout. Maak hier een pasta van en schep op de tomaten in de bbq. Bak nog een 40 minuten mee tot de suiker gekarameliseerd is.
Meng vervolgens alle ingrediënten voor de limoenyoghurt door elkaar en doe er een snuf zout en versgemalen peper bij. Bewaar nu in de koelkast tot het serveren.
Leg de geroosterde pompoen op de borden. Leg de tomaten daar tussenin. Lepel daarna de yoghurt er overheen en bestrooi met de koriander en cashewnoten.
Eet smakelijk!