Gerookte oesters van de BBQ

door Mr. in the Kitchen
Gerookte oesters van de BBQ met kruidenboter Aziatisch soja frambozenazijn citroen peper Big Green Egg recept

Het is september en dat betekent dat het oesterseizoen weer begonnen is. Vanuit Yerseke kreeg ik van de Oesterij een doosje Zeeuwse creuses. Maar oesters van de BBQ? Ja dat kan zeker, natuurlijk kun je een oester rauw eten en houden liefhebbers de oester graag naturel, maar ik was benieuwd wat er gebeurt als je een beetje rookhout toevoegt. Het resultaat mag er zijn! Om voor mijzelf wat te experimenteren heb ik 2 manieren gebruikt om de oester te garen/roken (gesloten op de BBQ en open) en heb ik vier verschillende smaakjes toegevoegd. Mijn favoriet: gerookte oesters van de BBQ met kruidenboter.

De oesterij is niet zomaar een kwekerij. Je kunt de oesterij, welke zich bevindt op historische oesterputten, bezoeken om te kijken hoe het kweken van oesters in zijn werk gaat. Je kunt dit met groepen doen tijdens een familie of personeelsuitje, waarbij je kan worden rondgeleid en oesters kunt proeven. Als je een hele dag op pad wilt kan dat ook en wordt je meegenomen op een rondvaart en bezoek je een mosselfabriek. Zeker de moeite waard dus! Maar het draait natuurlijk om de oesters. Deze kun je bestellen online op de webshop of in de winkel bij de oesterij.

Hoe maak je een oester open?

Om de oesters open te maken heb je een oestermes nodig. Voor de recepten heb je eigenlijk twee methoden. Als je de oester gesloten op de BBQ legt gaat deze net als een mossel open op het moment dat deze gaar is. Je kunt de oester ook van tevoren open maken en open op de BBQ leggen. Je kunt een voorkeur hebben om de oester dicht te garen want het wordt dan iets makkelijker met openmaken. Ik vond het echter niet moeilijk en kreeg de oesters makkelijk open. Dit doe je door bij de punt (smalle kant) van de oester het mes in de schelp te steken en het een kwartslag te draaien.  Zorg ervoor dat je de oester met de bolle kant naar beneden hebt. Je snijdt vervolgens naar twee uur toe om de sluitspier door te snijden. Houdt hierbij de oester recht zodat er geen vocht uit loopt.

Gerookte oesters van de BBQ met citroen en peper

  • 1 Citroen
  • Oesters
  • Peper
  • Paar houtsnippers

Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Als de BBQ op temperatuur is kun je het rookhout in de vuurspot leggen. Plaats de gesloten oesters (op open oesters) op het rooster en sluit de deksel. Rook nu ongeveer 4 minuten. Op het moment dat het veel langer duurt is de oester te ver door en is heeft het niet meer zo een mooie cuisson.

Open de oester en besprenkel met een paar druppeltjes citroensap. Bestrooi royaal met peper.

Gerookte oesters met frambozenazijn

  •  Klein beetje fijngesnipperde sjalot
  •  Frambozenazijn
  • Peper
  • Paar houtsnippers

Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Als de BBQ op temperatuur is kun je het rookhout in de vuurspot leggen. Plaats de gesloten oesters (op open oesters) op het rooster en sluit de deksel. Rook nu ongeveer 4 minuten. Op het moment dat het veel langer duurt is de oester te ver door en is heeft het niet meer zo een mooie cuisson.

Meng de fijngesnipperde sjalot met de frambozenazijn. Er gaat maar een theelepel in de oester dus doe de hoeveelheden van de azijn en sjalot een beetje op gevoel.

Als de oesters gaar zijn open je de oester en lepel je een theelepeltje frambozenazijn in de oester.

Gerookte oesters met kruidenboter

  • kruidenboter op kamertemperatuur (bijvoorbeeld deze)
  • Peper
  • Paar houtsnippers

Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Als de BBQ op temperatuur is kun je het rookhout in de vuurspot leggen. Plaats de gesloten oesters (op open oesters) op het rooster en sluit de deksel. Rook nu ongeveer 4 minuten. Op het moment dat het veel langer duurt is de oester te ver door en is heeft het niet meer zo een mooie cuisson.

Open de oester en leg een plakje van de kruidenboter (niet te groot) in de oester. Bestrooi met een beetje peper.

Gerookte oesters van de BBQ Aziatische stijl

  • 3 cm gember
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • theelepel limoensap
  • paar druppeltjes sesamolie
  • Paar houtsnippers

Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180-200°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.

Maak de dressing door de gember te raspen en deze rasp te mengen met de sojasaus, vissaus, limoensap en sesamolie.

Als de BBQ op temperatuur is kun je het rookhout in de vuurspot leggen. Plaats de gesloten oesters (op open oesters) op het rooster en sluit de deksel. Rook nu ongeveer 4 minuten. Op het moment dat het veel langer duurt is de oester te ver door en is heeft het niet meer zo een mooie cuisson.

Open de oester en lepel een theelepel van de dressing bij de oester.

 

Deze recepten zijn ook lekker!