In citroengras koriander gemarineerde kip op de Big Green Egg BBQ recept

Citroengras-koriander gemarineerde kip op de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen

Wauw wat een knaller van een recept! Afgelopen weekend was er iemand uit het buitenland bij ons te gast en die wilde eigenlijk geen rood vlees. Ze was wel erg gecharmeerd van kip. Op zoek naar een mooi recept kwam ik deze in citroengras en koriander gemarineerd kip tegen. Het zag er fantastisch uit en zo smaakte het ook! Check nu mijn versie van dit recept van deze in citroengras-koriander gemarineerde kip op de Big Green Egg.

Wat heb je nodig voor deze gemarineerde kip op de Big Green Egg?

  • 700 gram kippenvleugeltjes
  • olijfolie (ongeveer 4 eetlepels)
  • 15 gram koriander
  • 4 tenen knoflook
  • 3 stengels citroengras (eventueel vervangen door 3 eetlepels limoen en limoenrasp)
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 rode chilipeper (kun je uiteraard weglaten)
  • halve eetlepel zout

Hoe maak je deze gemarineerde kip?

Maak eerst de marinade door de olijfolie, koriander, knoflook, citroengras (buitenste laag verwijderen), kurkuma, de rode chilipeper en het zout in een keukenmachine te pureren. Nu ‘pakte’ mijn kleine mag-mix het niet omdat het zo een kleine hoeveelheid was. Je kunt dan ook gewoon de staafmixer gebruiken (zoals mij). Pureer alles tot een mooie gladde marinade. Doe de kip in een diepvrieszak en doe de marinade er bij. Op deze manier zit de marinade overal. Leg weg voor minimaal 1 uur in de koelkast.

Bereid vervolgens de Big Green Egg voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 100-125°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Bekijk dan deze special.

Haal nu de kip uit de koelkast en leg deze op het rooster en sluit de deksel. Gaar op deze indirecte wijze ongeveer een 30 minuutjes. Haal de kip van het rooster en bouw nu je BBQ om tot directe warmte. Zorg dat deze wat meer op temperatuur is (ongeveer 200ºC). De temperatuur is daarna niet meer belangrijk je gaat nu grillen. Grill vervolgens voor een mooie krokante buitenlaag nog ongeveer 5-10 minuten. Let wel doe de deksel niet dicht (anders krijg je een flinke vetwalm op je kip).

Eet smakelijk!

.

In citroengras koriander gemarineerde kip op de Big Green Egg BBQ recept

Citroengras-koriander gemarineerde kip op de Big Green Egg

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 2 voted )

Ingredients

  • 700 gram kippenvleugeltjes
  • olijfolie (ongeveer 4 eetlepels)
  • 15 gram koriander
  • 4 tenen knoflook
  • 3 stengels citroengras (eventueel vervangen door 3 eetlepels limoen en limoenrasp)
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 rode chilipeper (kun je uiteraard weglaten)
  • halve eetlepel zout

Instructions

Maak eerst de marinade door de olijfolie, koriander, knoflook, citroengras (buitenste laag verwijderen), kurkuma, de rode chilipeper en het zout in een keukenmachine te pureren. Nu 'pakte' mijn kleine mag-mix het niet omdat het zo een kleine hoeveelheid was. Je kunt dan ook gewoon de staafmixer gebruiken (zoals mij). Pureer alles tot een mooie gladde marinade. Doe de kip in een diepvrieszak en doe de marinade er bij. Op deze manier zit de marinade overal. Leg weg voor minimaal 1 uur in de koelkast.

Bereid vervolgens de Big Green Egg voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 100-125°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Bekijk dan deze special.

Haal nu de kip uit de koelkast en leg deze op het rooster en sluit de deksel. Gaar op deze indirecte wijze ongeveer een 30 minuutjes. Haal de kip van het rooster en bouw nu je BBQ om tot directe warmte. Zorg dat deze wat meer op temperatuur is (ongeveer 200ºC). De temperatuur is daarna niet meer belangrijk je gaat nu grillen. Grill vervolgens voor een mooie krokante buitenlaag nog ongeveer 5-10 minuten. Let wel doe de deksel niet dicht (anders krijg je een flinke vetwalm op je kip).

Deze recepten zijn ook lekker!

8 reacties

Mitch 17 juli 2018 - 12:01

In de ingrediënten staan vleugels vermeld en op de foto staan drumsticks. Lijkt me weinig uit te maken maar maakt het wat uit?

reageer
luuk 17 juli 2018 - 16:14

Nee dat maakt zeker niet uit. Ik had een borrelpakketje van de supermarkt met vleugeltjes en drumsticks (op de foto zie je toevallig alleen drumsticks) en ik heb bij de ingrediënten voor vleugeltjes gekozen. Succes met bereiden!

reageer
Mitch 17 juli 2018 - 12:01

In de ingrediënten staan vleugels vermeld en op de foto staan drumsticks. Lijkt me weinig uit te maken maar maakt het wat uit?

reageer
luuk 17 juli 2018 - 16:14

Nee dat maakt zeker niet uit. Ik had een borrelpakketje van de supermarkt met vleugeltjes en drumsticks (op de foto zie je toevallig alleen drumsticks) en ik heb bij de ingrediënten voor vleugeltjes gekozen. Succes met bereiden!

reageer
Maurice Klein Breteler 6 augustus 2018 - 10:45

Voor het afgrillen direct met open deksel. Welke temperatuur houd je dan aan? Ik heb laatst kip gemaakt met marinade direct en deksel dicht en kreeg ook een enorme rookontwikkeling en ditto smaak. Dat terwijl overal staat dat de deksel dicht moet. Ik vraag me wel af hoe je de vlammen en temperatuur controleert met open deksel?

reageer
luuk 6 augustus 2018 - 11:57

Hoi Maurice,

Daar heb je inderdaad een goede, ik zal de temperatuur er bij schrijven in het recept. 200 graden zou ik aanhouden maar is meer een indicatie om genoeg hete kooltjes te krijgen. Omdat de kip gaar is hoef je alleen maar een krokant laagje te maken in vijf minuutjes. De temperatuur hoef je daardoor niet te controleren en is niet meer belangrijk je gaat immers grillen. Door de kip niet direct boven de hete kooltjes te leggen heb je het minste kans op vlammen. Gewoon er even bij blijven en de kip wat draaien en verplaatsen en je bent zo klaar.

Succes!

reageer
Maurice Klein Breteler 6 augustus 2018 - 10:45

Voor het afgrillen direct met open deksel. Welke temperatuur houd je dan aan? Ik heb laatst kip gemaakt met marinade direct en deksel dicht en kreeg ook een enorme rookontwikkeling en ditto smaak. Dat terwijl overal staat dat de deksel dicht moet. Ik vraag me wel af hoe je de vlammen en temperatuur controleert met open deksel?

reageer
luuk 6 augustus 2018 - 11:57

Hoi Maurice,

Daar heb je inderdaad een goede, ik zal de temperatuur er bij schrijven in het recept. 200 graden zou ik aanhouden maar is meer een indicatie om genoeg hete kooltjes te krijgen. Omdat de kip gaar is hoef je alleen maar een krokant laagje te maken in vijf minuutjes. De temperatuur hoef je daardoor niet te controleren en is niet meer belangrijk je gaat immers grillen. Door de kip niet direct boven de hete kooltjes te leggen heb je het minste kans op vlammen. Gewoon er even bij blijven en de kip wat draaien en verplaatsen en je bent zo klaar.

Succes!

reageer

Reageer