Gegrilde tonijn van de Big Green Egg BBQ recept

Gegrilde tonijn van de Big Green Egg met pico de gallo

door Mr. in the Kitchen

Tonijn is een van de makkelijkste stukjes vis om klaar te maken. Het heeft namelijk maar een korte tijd nodig op hoog vuur. Persoonlijk vind ik tonijn niet heel bijzonder mits het van goede kwaliteit is. Ga hiervoor naar een goede viswinkel of kijk bij de groothandels naar een mooi stukje tonijn. Een goed stukje vis zorgt er voor dat het mooi zacht van structuur is en dat de vis sappig is. Dit heb je wel nodig als je tonijn gaat maken. Jana houdt niet van hele rauwe tonijn dus voor jou is de tonijn misschien iets te gaar maar voor andere niet. Het enige dat je hoeft te doen is de grilltijd iets verkorten. Deze gegrilde tonijn van de Big Green Egg maakte ik samen met een Mexicaanse pico de gallo. Deze salsa heeft een basis van limoensap met tomaat en jalapeño pepers en past hierdoor goed bij de tonijn.

Wat heb je nodig?

      • 2 Mooie tonijn steaks
      • 6 tomaten
      • 2 jalapeno pepers
      • halve witte ui
      • halve limoen
      • paar takjes koriander
      • zout

Hoe maak je deze gegrilde tonijn van de Big Green Egg?

Bereid de Big Green Egg voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Ik gebruikte voor dit recept het gietijzeren rooster van BGE. Zorg dat deze ook mee verwarmt samen met je kamado.

Maak de pico de gallo terwijl je wacht tot de op temperatuur is. Snij de tomaten in parten en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes. Snij de tomaten vervolgens in blokjes. De jalapeno’s mogen in repen en vervolgens in kleine blokjes. Wil je liever dat de pico de gallo niet zo pittig is? Verwijder dan de zaadlijsten, deze bevatten de pit. Snipper de ui ook heel fijn. Ik heb liever geen grote stukken ui in deze salsa. Verwijder de blaadjes van de takjes koriander. Snij de blaadjes fijn.

Voeg alle ingrediënten in een kom. Knijp er het sap van de halve limoen over uit en breng op smaak met wat zout. Meng alles goed door elkaar. Proef en breng zo nodig verder op smaak.

Bestrooi de tonijn met wat zout en grill de tonijn op de Big Green Egg. Ik heb hiervoor 2 minuten per kant aangehouden. Let op: dit is voor een medium gare tonijn zoals op de foto. Wil je de tonijn wat roder moet je hiervoor korter aanhouden (ook afhankelijk van de dikte). Draai na 1 minuut de tonijn een kwartslag zodat deze een mooie grillruit krijgt.

Draai de tonijn voor een mooie grillruit.

Haal de tonijn van de BBQ en snij in mooie tranches. Serveer met de pico de gallo.

Eet smakelijk!

0 reactie

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer