Gebakken rijst

door Mr. in the Kitchen
gebakken rijst rijstgerecht bijgerecht recept

Dit jaar zijn wij op vakantie geweest naar Thailand. Ontzettend leuk om dit land te bezoeken en vooral te proeven van wat dit land allemaal te bieden heeft. Het was af en toe een beetje een speurtocht naar de “echte” Thaise keuken maar uiteindelijk hadden wij een vast restaurantje waar je voor weinig geld echt goed kon eten. We hebben veel inspiratie opgedaan en gaan daar zeker een aantal gerechtjes en sausjes van maken. Een van de dingen die wij veel hebben gegeten was gebakken rijst. Ieder restaurant heeft wel zijn eigen versie en geen eentje smaakte echt hetzelfde. Wat opviel was de hoeveelheid knoflook en dat er vooral weinig groenten in moeten. Less is more denk ik bij dit gerechtje. Dit is onze eerste versie maar er gaan er zeker meer volgen.

Wat heb je nodig?

  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 rode peper (wij vinden pittiger lekker en voegen 2 rawit pepertjes toe)
  • 100 gram doperwten
  • 1 kleine prei
  • 2 wortels
  • 2 eieren
  • 350 gram rijst
  • 4 eetlepels sojasaus (glutenvrije)
  • 2 eetlepels vissaus
  • zonnebloemolie
  • peper en zout

extra nodig: Wok

Hoe maak je deze gebakken rijst?

Kook de rijst volgens de verpakking gaar. Laat goed uitwasemen en afkoelen. Schep af en toe goed door.

Snij de ui, knoflook en gember fijn. Snij de peper ragfijn in ringetjes. Verhit in een wok wat olie en fruit hierin de ui, knoflook gember en de peper. Snij vervolgens de wortel in kleine blokjes en de prei in kleine ringetjes. Voeg deze samen met de doperwten toe aan de rest en bak een paar minuten kort aan. Maak wat ruimte in de wok door de groenten aan 1 kant te schuiven. Breek de 2 eieren boven de vrije ruimte in de wok en maak de dooiers kapot. Laat het ei stollen en hak een beetje in kleine blokjes. Meng vervolgens de stukjes ei door de rest van de groente.

Voeg de rijst toe aan de groenten en breng op smaak met de sojasaus en de vissaus. Proef en breng zonodig verder op smaak met wat peper en zout of de soja en vissaus.

Wij aten deze gebakken rijst met Chinese kool maar kan ook heel goed met deze sperziebonen in kokosmelk.

gebakken rijst rijstgerecht bijgerecht recept

Gebakken rijst

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 1 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 1 kleine ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 rode peper (wij vinden pittiger lekker en voegen 2 rawit pepertjes toe)
  • 100 gram doperwten
  • 1 kleine prei
  • 2 wortels
  • 2 eieren
  • 350 gram rijst
  • 4 eetlepels sojasaus (glutenvrije)
  • 2 eetlepels vissaus
  • zonnebloemolie
  • peper en zout

INSTRUCTIES

Kook de rijst volgens de verpakking gaar. Laat goed uitwasemen en afkoelen. Schep af en toe goed door.

Snij de ui, knoflook en gember fijn. Snij de peper ragfijn in ringetjes. Verhit in een wok wat olie en fruit hierin de ui, knoflook gember en de peper. Snij vervolgens de wortel in kleine blokjes en de prei in kleine ringetjes. Voeg deze samen met de doperwten toe aan de rest en bak een paar minuten kort aan. Maak wat ruimte in de wok door de groenten aan 1 kant te schuiven. Breek de 2 eieren boven de vrije ruimte in de wok en maak de dooiers kapot. Laat het ei stollen en hak een beetje in kleine blokjes. Meng vervolgens de stukjes ei door de rest van de groente.

Voeg de rijst toe aan de groenten en breng op smaak met de sojasaus en de vissaus. Proef en breng zonodig verder op smaak met wat peper en zout of de soja en vissaus.

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!