Toen wij in Thailand waren hebben wij heel veel gebakken rijst gegeten. Nooit gedacht dat wij dat zoveel zouden eten. Het heeft er ook voor gezorgd dat wij onze eerste eigengemaakte gebakken rijst hebben gepost. En daarop hebben wij nu een variant gemaakt en dat is deze gebakken rijst met makreel. Wij zijn namelijk gek op makreel; het is een goedkoop visje; het is niet een bedreigde vissoort en heeft ook nog eens een mooie smaak. Op de BBQ ben ik echt helemaal fan van langzaam gegaarde makreel maar nu dus door de rijst. Ook helemaal niet verkeerd! Zo wordt het bijna een hele maaltijd op zich. Om genoeg groenten binnen te krijgen hebben wij hier wel nog roergebakken spinazie bij gegeten.
Wat heb je nodig?
- 1 kleine ui
- 2 tenen knoflook
- 3 cm gemberwortel
- 1 rode peper (wij vinden pittiger lekker en voegen 2 rawit pepertjes toe)
- 100 gram doperwten
- 1 kleine prei
- 1 wortel
- 2 eieren
- 400 gram rijst
- 4 eetlepels sojasaus (glutenvrije)
- 2 eetlepels vissaus
- 3 makreel filets
- 1 limoen
- zonnebloemolie
- peper en zout
extra nodig:
Hoe maak je deze gebakken rijst met makreel?
Kook de rijst volgens de verpakking gaar. Laat goed uitwasemen en afkoelen. Schep af en toe goed door. Kook de eieren in acht minuten hard.
Snij de ui, knoflook en gember fijn. Snij vervolgens de peper ragfijn in ringetjes. Verhit in een wok wat olie en fruit hierin de ui, knoflook gember en de peper. Snij vervolgens de wortel in kleine blokjes en de prei in kleine ringetjes. Voeg deze samen met de doperwten toe aan de rest en bak een paar minuten kort aan.
Voeg daarna de rijst toe aan de groenten en breng op smaak met de sojasaus en de vissaus. Proef en breng zonodig verder op smaak met wat peper en zout of de soja en vissaus. Trek de makreel in stukjes uit elkaar en meng dit door de gebakken rijst. Warm even door.
Pel de eieren en snij deze in partjes.
Schep vervolgens de gebakken rijst op een schaal en doe de partjes ei er op. Geef iedereen een stukje limoen voor over de rijst en serveer eventueel met wat gebakken uitjes.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 1 kleine ui
- 2 tenen knoflook
- 3 cm gemberwortel
- 1 rode peper (wij vinden pittiger lekker en voegen 2 rawit pepertjes toe)
- 100 gram doperwten
- 1 kleine prei
- 1 wortel
- 2 eieren
- 400 gram rijst
- 4 eetlepels sojasaus (glutenvrije)
- 2 eetlepels vissaus
- 3 makreel filets
- 1 limoen
- zonnebloemolie
- peper en zout
- extra nodig:
INSTRUCTIES
Kook de rijst volgens de verpakking gaar. Laat goed uitwasemen en afkoelen. Schep af en toe goed door. Kook de eieren in acht minuten hard.
Snij de ui, knoflook en gember fijn. Snij vervolgens de peper ragfijn in ringetjes. Verhit in een wok wat olie en fruit hierin de ui, knoflook gember en de peper. Snij vervolgens de wortel in kleine blokjes en de prei in kleine ringetjes. Voeg deze samen met de doperwten toe aan de rest en bak een paar minuten kort aan.
Voeg daarna de rijst toe aan de groenten en breng op smaak met de sojasaus en de vissaus. Proef en breng zonodig verder op smaak met wat peper en zout of de soja en vissaus. Trek de makreel in stukjes uit elkaar en meng dit door de gebakken rijst. Warm even door.
Pel de eieren en snij deze in partjes.
Schep vervolgens de gebakken rijst op een schaal en doe de partjes ei er op. Geef iedereen een stukje limoen voor over de rijst en serveer eventueel met wat gebakken uitjes.