Gamba's op de bbq garnalen sate sateprikker weber big green egg bge recept

Gamba’s op de bbq met chili avocadosaus

door Mr. in the Kitchen

Omdat ik mijn verjaardag vierde was ik op zoek naar wat hapjes die ik op de bbq kon klaar maken. Gamba’s op de bbq zijn ontzettend lekker en snel klaar en daarom uiterst geschikt om tijdens de avond klaar te makken. De frisse chili avocadosaus maakt het dan weer net even af. Ik heb gepelde en bevroren gamba’s gebruikt. Dat deze bevroren zijn maakt niet uit. De meeste gamba’s komen naar Nederland met het vliegtuig in bevroren toestand. En wat is nu het verschil tussen een garnaal of gamba? Ook bij het tv programma keuringsdienst van waarde kregen ze daar geen antwoord op. Maakt ook niet uit, gewoon op de bbq ermee!

Wat heb je nodig voor deze gamba’s op de bbq?

Voor de gamba’s:

  • 1 kilo gamba’s
  • 3 tenen knoflook
  • sap en rasp van 1 citroen
  • olijfolie
  • peper en zout

Voor de chili avocadosaus:

  • 2 vlezige chili pepers
  • 1 rijpe avocado
  • 125 gr zure room
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels fijngehakte verse dille (8 a 10 gram)
  • 1 teen knoflook
  • zout en peper

Hoe maak je deze gamba’s?

Ontdooi de gamba’s als je de diepvries verzie gebruikt. Je kunt dit snel en makkelijk doen door ze in een bak met lauwwarm water te leggen. Marineer de gamba’s door deze in een kom te doen. Rasp er de knoflook en de schil van de citroen boven uit. Doe er een scheut olijfolie bij. Knijp de citroen uit, breng op smaak met peper en zout, en zet de gamba’s weg in de koelkast. Als je houten satéprikkers gebruikt kun je deze in een bakje met water leggen. Zo verbranden ze minder snel.

Steek de bbq aan en bereid deze voor op direct grillen met een temperatuur van 220ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Chili avocado saus

Maak ondertussen de chili avocadosaus. Leg de pepers op de bbq en sluit de deksel. Als het goed is gaat het velletje van de pepers nu zwart worden en opbollen. Keer ze een keer om zodat dit overal gebeurt. Doe de chilipepers als ze klaar zijn in een plastic zakje en zet even weg om af te koelen. Nu kun je makkelijk het velletje van de pepers afhalen. Verwijder vervolgens de zaadjes en de stelen. Doe de pepers in een keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten toe en pulseer tot het een gladde dipsaus is. Proef of de dipsaus nog op smaak moet worden gebracht. Dit kan met peper en zout maar eventueel extra dille of mayonaise kan natuurlijk ook. Zet weg tot gebruik in de koelkast.

Haal de gamba’s uit de koelkast en rijg ze aan de satéprikkers.

Leg de gamba’s op de bbq en sluit de deksel. Wacht ongeveer 2 minuten en draai de gamba’s om en sluit de deksel. Als het goed is zijn ze nu mooi roze en voelen ze licht stevig aan. De gamba’s zijn nu klaar.

Eet smakelijk!

 

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer