Frambozentaartje zonder gluten en lactose

door Ms. in the Kitchen
frambozentaartje lactose en glutenvrij recept dessert endometriose glutenvrij zuivelvrij frambozen framboos taart

Dit frambozentaartje zonder gluten en lactose is heel geschikt voor verjaardagen, kerst of als dessert na een heerlijk etentje. Doordat het vrij is van gluten, zuivel, geraffineerde suikers en het veganistisch is sluit het aan bij veel dieetwensen. Maar bovenal is het erg lekker!

Ingrediënten voor dit frambozentaartje zonder gluten en lactose

  • 450 ml heet water
  • 100 gram kokoscreme/santen (geen melk)
  • 300 gram frambozen (eventueel bevroren). Bewaar enkele frambozen voor decoratie
  • 10 gram agar agar (veganistische gelei te koop bij Ekoplaza en natuurwinkels)
  • 2 eetlepels honing of ahornsiroop
  • 250 gram ongebrande en ongezouten noten (ik heb walnoten, hazelnoten en amandelen gebruikt)
  • 200 gram dadels (gebruik het liefste Iraanse dadels die zijn het allerlekkerst)
  • 200 gram gedroogde pruimen
  • 2 eetlepels geraspte kokosnoot voor decoratie
  • (keukenmachine, blender, pan, vershoudfolie, springvorm (diameter van 20 cm) of 10 portioneerringen met een diameter van 7 cm)

Dit recept is genoeg voor ongeveer 10 porties van dit heerlijke taartje. Je kunt één grote taart maken in een springvorm of 10 kleine taartjes. In dat geval heb je 10 portioneerringen nodig met een diameter van 7 centimeter.

De bodem maak je zo:

  1. Ontpit de dadels en week ze samen met de gedroogde pruimen 5 minuten in warm water.
  2. Pureer vervolgens de dadels, pruimen en noten in een keukenmachine tot een gladde massa.
  3. Verspreid het mengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm of de portioneerringen die je gelegd hebt op een serveerbordje.

Zo maak je de vulling:

  1. Meng de kokoscreme met 450 mililiter heet water en roer goed door. Laat het iets afkoelen.
  2. Blend vervolgens dat mengsel met de frambozen in een blender en giet over in een pan. Verwarm frambozen-kokosmengsel en voeg 10 gram agar agar toe. Breng aan de kook en laat het mengsel 5 minuten zachtjes koken.
  3. Laat vervolgens het frambozen-kokosmengsel een beetje afkoelen en giet over de bodem die je gemaakt hebt in de springvorm of in de portioneerringen.
  4. Bedek met vershoudfolie en zet minimaal 6 uur in de koelkast.
  5. Verwijder de rand van de springvorm of de portioneerringen voorzichtig. Decoreer tot slot met de geraspte kokosnoot en frambozen.

 

Deze recepten zijn ook lekker!