Flammkuchen met zalm van de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen
Flammkuchen met zalm van de Big green Egg BBQ recept kappertjes rode ui

Ik kende een Flammkuchen eigenlijk niet tot ik drie jaar geleden in Den Haag ging wonen waar een ijssalon het verkocht. Ontzettend lekker vond ik ze en kort daarna vielen ze me op en zag ik ze steeds vaker foodtruck festivals. Flammkuchen komen uit de Elzas en zijn een stuk dunner als een pizza. Je belegt ze niet met tomatensaus maar met crème fraîche en daarna kun je ze met alles beleggen. Deze keer heb ik een flammkuchen met zalm van de Big Green Egg gemaakt maar je kunt er alles opdoen dat je lekker vindt.

Ik heb deze keer gekozen voor kant en klare flammkuchen deeg. Ik vierde mijn verjaardag en ik wilde er een flink aantal kunnen maken. Kant en klaar maakt dit een stuk makkelijker. Wil je het toch zelf maken? Dan kun je het beste even google’n.

Wat heb je nodig voor deze flammkuchen met zalm van de Big Green Egg?

  • flammkuchen deeg (ik heb tante fanny gebruikt).
  • 2,5 dl crème fraîche
  • dille
  • kappertjes
  • rode ui
  • gerookte zalm
  • rucola
  • peper en zout
  • beetje maisbloem

extra nodig: pizzasteen

Hoe maak je deze flammkuchen met zalm?

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte, plaats de conveggtor, het rooster en de pizzasteen. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Laat de temperatuur oplopen tot 250ºC. Mijn ervaring is dat de temperatuur niet hoger moet worden want dat zorgde voor een zwarte bodem.

Snijd de dille fijn en meng met de crème fraîche. Breng deze op smaak met peper en zout. Ik heb een heel klein beetje vocht (melk) toegevoegd zodat het wat makkelijk smeerbaar is. Snijd de ui in hele dunne ringetjes.

Als de BBQ op temperatuur is kun je de flammkuchen maken. Smeer het deeg in met een laag crème fraîche. Doe daar een paar kappertjes en uiringen op. Leg een laagje maismeel op de pizzasteen en leg daar de flammkuchen op. Gaar totdat deze knapperig is. Ongeveer 5 minuten en haal dan de flammkuchen van de Big Green Egg.

Beleg de flammkuchen met de zalm en de rucola en serveer direct.

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!