Recept van Flammkuchen met proscuitto van de BBQ

door Mr. in the Kitchen
Flammkuchen met proscuitto van de BBQ Big Green Egg recept rucola serrano ham rozemarijn

In navolging van mijn flammkuchen met zalm post ik deze keer een flammkuchen met proscuitto van de BBQ. Ook een ontzettend lekkere variant met dun gesneden champignons, heel veel gemalen zwarte peper en natuurlijk mijn favoriete kruid: rozemarijn. Ik ben erg tevreden met deze combinatie en maak hiervan dan ook vaak een pizza. Soms doe ik daar nog wat truffelolie op omdat truffelolie gewoon ongelofelijk lekker is. Ik raad iedereen aan die verlegen zit voor een hapje bij een feestje om deze makkelijke en snelle variant te gebruiken. In drie minuten heb je voor 8 personen een warm hapje klaar.

Ik heb deze keer gekozen voor kant en klare flammkuchen deeg. Ik vierde mijn verjaardag en ik wilde er een flink aantal kunnen maken. Kant en klaar maakt dit een stuk makkelijker. Wil je het toch zelf maken? Dan kun je het beste naar een recept even google’n.

Wat heb je nodig voor deze flammkuchen met proscuitto van de BBQ?

  • flammkuchen deeg (ik heb tante fanny gebruikt).
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 100 gram champignons
  • rode ui
  • proscuitto
  • rozemarijn
  • rucola
  • peper en zout
  • beetje maisbloem

extra nodig: pizzasteen

Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.

Hoe maak je deze flammkuchen met zalm van de Big Green Egg?

Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte, plaats de conveggtor, het rooster en de pizzasteen. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Laat de temperatuur oplopen tot 250ºC. Mijn ervaring is dat de temperatuur niet hoger moet want dat zorgde voor een zwarte bodem bij mij.

Ik heb een heel klein beetje vocht (melk) aan de crème fraîche toegevoegd zodat het wat makkelijk smeerbaar is. Breng de crème fraîche vervolgens op smaak met peper en zout. Snijdt de ui in hele dunne ringetjes. Snijdt de champignons in dunne plakjes. Hak de rozemarijn fijn.

Als de BBQ op temperatuur is kun je de flammkuchen maken. Smeer het deeg in met een laag crème fraîche. Doe daar de plakjes champignons, proscuitto en uiringen op. Bestrooi vervolgens royaal met peper en daarna met rozemarijn. Leg een laagje maismeel op de pizzasteen en leg daar de flammkuchen op. Gaar totdat deze knapperig is. Ongeveer 5 minuten en haal dan de flammkuchen van de Big Green Egg.

Beleg de flammkuchen met de rucola en serveer direct.

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!