Entrecote op de Big Green Egg recept vlees BBQ uien chutney

Entrecote op de Big Green Egg met uienchutney

door Mr. in the Kitchen

Gaaf entrecote! Altijd goed! En deze keer met een uienchutney. Ik heb al een paar keer entrecote gemaakt en ik blijf het een mooi stukje vlees vinden. De uienchutney heb ik gemaakt voor een Portobello waar blauwe kaas bij ging en ik las op internet dat je het ook kunt combineren met een stukje vlees. Het is zeker een goede combinatie en daardoor een leuke afwisseling op een chimichurri of een salsa verde. Lees snel hoe je deze entrecote op de Big Green Egg moet maken!

Wat heb je nodig voor deze entrecote op de Big Green Egg?

  • 1 entrecote
  • peper en zout

voor de uienchutney:

  • 15 gram boter
  • 350 gram uien
  • 75 gram suiker
  • peper en zout
  • 0,5 dl balsamicoazijn
  • 1,5 dl rode wijn
  • 1 eetlepel crème de cassis

Voor een bijpassend biertje kijk hier.

Hoe maak je deze entrecote?

Maak eerst de uienchutney:

Schil de ui en snijd deze vervolgens in dunne plakken. Smelt de boter in een steelpannetje en doe daar de ui en suiker in en bestrooi goed met peper en zout. Roer alles goed door elkaar en sluit de pan af met een deksel. Laat dit ongeveer 30 minuten op laag vuur op staan. Je zal zien dat het gaat borrelen. Roer het mengsel af en toe door.

Haal na een half uur de deksel van de pan en voeg de rode azijn, de rode wijn en crème de cassis toe. De deksel moet van de pan af zodat het geheel wat gaat inkoken. Laat dit ook een half uur op staan. Het moet goed ingekookt zijn en een beetje als jam er uit zien. Als het later wat afkoelt wordt het nog dikker.

Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Hierdoor schrikt het vlees niet en zal het zijn malsheid behouden.

Maak dan de entrecote

Steek de BBQ aan en breng naar een temperatuur van 220 – 250 ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze special.

Als de Big Green Egg op temperatuur is gekomen kun je de entrecote maken. Wrijf de entrecote’s in met een beetje olie en bestrooi met flink wat zout. Gril deze in 3 minuten aan beiden kanten. Draai na anderhalve minuut een kwartslag. Hierdoor krijg je een mooie grilruit. Je grilt dus 6 minuten in totaal. Houd de garing een beetje in de gaten dit gaat op gevoel. Denk je dat het stukje vlees iets langer nodig heeft, leg deze dan gerust op een minder warm  gedeelte. Zo kan de entrecote de gewenste garing krijgen. Laat na het grillen nog 5-10 minuten rusten. Bestrooi na het grillen met peper en snijd er mooi tranches van en serveer met de uienchutney.

Eet smakelijk!

.

Entrecote op de Big Green Egg recept vlees BBQ uien chutney

Entrecote op de Big Green Egg

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 5 voted )

Ingredients

  • 1 entrecote
  • peper en zout
  • voor de uienchutney:
  • 15 gram boter
  • 350 gram uien
  • 75 gram suiker
  • peper en zout
  • 0,5 dl balsamicoazijn
  • 1,5 dl rode wijn
  • 1 eetlepel crème de cassis

Instructions

Schil de ui en snijd deze vervolgens in dunne plakken. Smelt de boter in een steelpannetje en doe daar de ui en suiker in en bestrooi goed met peper en zout. Roer alles goed door elkaar en sluit de pan af met een deksel. Laat dit ongeveer 30 minuten op laag vuur op staan. Je zal zien dat het gaat borrelen. Roer het mengsel af en toe door.

Haal na een half uur de deksel van de pan en voeg de rode azijn, de rode wijn en crème de cassis toe. De deksel moet van de pan af zodat het geheel wat gaat inkoken. Laat dit ook een half uur op staan. Het moet goed ingekookt zijn en een beetje als jam er uit zien. Als het later wat afkoelt wordt het nog dikker.

Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Hierdoor schrikt het vlees niet en zal het zijn malsheid behouden.

Maak dan de entrecote

Steek de BBQ aan en breng naar een temperatuur van 220 – 250 ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze special.

Als de Big Green Egg op temperatuur is gekomen kun je de entrecote maken. Wrijf de entrecote’s in met een beetje olie en bestrooi met flink wat zout. Gril deze in 3 minuten aan beiden kanten. Draai na anderhalve minuut een kwartslag. Hierdoor krijg je een mooie grilruit. Je grilt dus 6 minuten in totaal. Houd de garing een beetje in de gaten dit gaat op gevoel. Denk je dat het stukje vlees iets langer nodig heeft, leg deze dan gerust op een minder warm  gedeelte. Zo kan de entrecote de gewenste garing krijgen. Laat na het grillen nog 5-10 minuten rusten. Bestrooi na het grillen met peper en snijd er mooi tranches van en serveer met de uienchutney.

Deze recepten zijn ook lekker!

4 reacties

W O U T E R 29 mei 2018 - 17:58

Afgelopen zondag deze uienchutney gemaakt, vreselijk lekker! In de pan, leek het wat te zoet, de volgende dag uit de koelkast gehaald, en geserveerd bij de hamburgers, één groot succes aan tafel.

reageer
luuk 29 mei 2018 - 19:11

Super leuk om te horen! Ik vond deze chutney ook echt wat toevoegen. Aankomend weekend maak ik een Italiaanse burger en daar zitten balsamico uien bij. Dit is ongeveer hetzelfde als de chutney dus misschien moet je die ook eens proberen. Bedankt voor jouw reactie!

reageer
W O U T E R 29 mei 2018 - 17:58

Afgelopen zondag deze uienchutney gemaakt, vreselijk lekker! In de pan, leek het wat te zoet, de volgende dag uit de koelkast gehaald, en geserveerd bij de hamburgers, één groot succes aan tafel.

reageer
luuk 29 mei 2018 - 19:11

Super leuk om te horen! Ik vond deze chutney ook echt wat toevoegen. Aankomend weekend maak ik een Italiaanse burger en daar zitten balsamico uien bij. Dit is ongeveer hetzelfde als de chutney dus misschien moet je die ook eens proberen. Bedankt voor jouw reactie!

reageer

Reageer