Gaaf entrecote! Altijd goed! En deze keer met een uienchutney. Ik heb al een paar keer entrecote gemaakt en ik blijf het een mooi stukje vlees vinden. De uienchutney heb ik gemaakt voor een Portobello waar blauwe kaas bij ging en ik las op internet dat je het ook kunt combineren met een stukje vlees. Het is zeker een goede combinatie en daardoor een leuke afwisseling op een chimichurri of een salsa verde. Lees snel hoe je deze entrecote op de Big Green Egg moet maken!
Wat heb je nodig voor deze entrecote op de Big Green Egg?
- 1 entrecote
- peper en zout
voor de uienchutney:
- 15 gram boter
- 350 gram uien
- 75 gram suiker
- peper en zout
- 0,5 dl balsamicoazijn
- 1,5 dl rode wijn
- 1 eetlepel crème de cassis
Voor een bijpassend biertje kijk hier.
Hoe maak je deze entrecote?
Maak eerst de uienchutney:
Schil de ui en snijd deze vervolgens in dunne plakken. Smelt de boter in een steelpannetje en doe daar de ui en suiker in en bestrooi goed met peper en zout. Roer alles goed door elkaar en sluit de pan af met een deksel. Laat dit ongeveer 30 minuten op laag vuur op staan. Je zal zien dat het gaat borrelen. Roer het mengsel af en toe door.
Haal na een half uur de deksel van de pan en voeg de rode azijn, de rode wijn en crème de cassis toe. De deksel moet van de pan af zodat het geheel wat gaat inkoken. Laat dit ook een half uur op staan. Het moet goed ingekookt zijn en een beetje als jam er uit zien. Als het later wat afkoelt wordt het nog dikker.
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Hierdoor schrikt het vlees niet en zal het zijn malsheid behouden.
Maak dan de entrecote
Steek de BBQ aan en breng naar een temperatuur van 220 – 250 ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze special.
Als de Big Green Egg op temperatuur is gekomen kun je de entrecote maken. Wrijf de entrecote’s in met een beetje olie en bestrooi met flink wat zout. Gril deze in 3 minuten aan beiden kanten. Draai na anderhalve minuut een kwartslag. Hierdoor krijg je een mooie grilruit. Je grilt dus 6 minuten in totaal. Houd de garing een beetje in de gaten dit gaat op gevoel. Denk je dat het stukje vlees iets langer nodig heeft, leg deze dan gerust op een minder warm gedeelte. Zo kan de entrecote de gewenste garing krijgen. Laat na het grillen nog 5-10 minuten rusten. Bestrooi na het grillen met peper en snijd er mooi tranches van en serveer met de uienchutney.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 1 entrecote
- peper en zout
- voor de uienchutney:
- 15 gram boter
- 350 gram uien
- 75 gram suiker
- peper en zout
- 0,5 dl balsamicoazijn
- 1,5 dl rode wijn
- 1 eetlepel crème de cassis
INSTRUCTIES
Schil de ui en snijd deze vervolgens in dunne plakken. Smelt de boter in een steelpannetje en doe daar de ui en suiker in en bestrooi goed met peper en zout. Roer alles goed door elkaar en sluit de pan af met een deksel. Laat dit ongeveer 30 minuten op laag vuur op staan. Je zal zien dat het gaat borrelen. Roer het mengsel af en toe door.
Haal na een half uur de deksel van de pan en voeg de rode azijn, de rode wijn en crème de cassis toe. De deksel moet van de pan af zodat het geheel wat gaat inkoken. Laat dit ook een half uur op staan. Het moet goed ingekookt zijn en een beetje als jam er uit zien. Als het later wat afkoelt wordt het nog dikker.
Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Hierdoor schrikt het vlees niet en zal het zijn malsheid behouden.
Maak dan de entrecote
Steek de BBQ aan en breng naar een temperatuur van 220 – 250 ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Lees dan deze special.
Als de Big Green Egg op temperatuur is gekomen kun je de entrecote maken. Wrijf de entrecote’s in met een beetje olie en bestrooi met flink wat zout. Gril deze in 3 minuten aan beiden kanten. Draai na anderhalve minuut een kwartslag. Hierdoor krijg je een mooie grilruit. Je grilt dus 6 minuten in totaal. Houd de garing een beetje in de gaten dit gaat op gevoel. Denk je dat het stukje vlees iets langer nodig heeft, leg deze dan gerust op een minder warm gedeelte. Zo kan de entrecote de gewenste garing krijgen. Laat na het grillen nog 5-10 minuten rusten. Bestrooi na het grillen met peper en snijd er mooi tranches van en serveer met de uienchutney.