Eend van de bbq met hoisinsaus

door Mr. in the Kitchen
Eend van de bbq met hoisinsaus big green egg bge recept

Mooi en delicaat stukje vlees deze eendenborstfilet. Meestal word dit geassocieerd met kerst maar eend kan eigenlijk altijd. Je kunt eend in als vulling in een wrap gebruiken. Je kunt ook de eend roken en daarna kort grillen. Sommige mensen willen graag wilde eend, deze heeft een sterke smaak. De meeste eend is tam en is voor iedereen toegankelijk. Ik heb er voor gekozen om deze eend van de bbq te marineren in een hoisinsausje. Eend kan namelijk wel een stevig sausje hebben.

Wat heb je nodig voor deze eend van de bbq?

  • 1 eendenborstfilet
  • 3 eetlepels hoisinsaus
  • 1 eetlepel soyasaus
  • 1,5 eetlepel mirin (zoete rijstwijn en verkrijgbaar bij AH)
  • 1 theelepel sesamolie
  • sap van 1 limoen

Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.

Hoe maak je deze eend?

Marineer de eend voor minimaal drie uur in een marinade van alle ingrediënten op de limoen na. Hou twee eetlepels van de saus apart. Doe de eend en de rest van de marinade in een boterhamzakje. Haal alle lucht er uit en leg weg in de koelkast. Zo zit de marinade overal om de eend heen.

Maak de bbq gereed voor indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen naar 100-120ºC.  Wil je weten hoe ik dit doe? bekijk dan deze special.

Leg de eend even in een vergiet zodat alle overtollige marinade er af kan druipen. Vang de marinade op. Deze gebruiken we weer om de eend te “lakken”. Dit betekent dat je de eend insmeert met de marinade dmv een kwastje. Leg de eend vervolgens met kerntemperatuurmeter op de bbq en sluit de deksel. We willen dat de eend een kerntemperatuur krijgt van 50ºC. Lak iedere 10 minuten de eend in met de marinade. Als de eend de 50ºC heeft bereikt haal je de eend van de bbq en leg deze weg onder aluminiumfolie.

Maak nu je bbq gereed om direct te grillen en laat de temperatuur oplopen tot 200ºC. Grill de eend op de vetkant een aantal minuten. Hierdoor stijgt de kerntemperatuur tot 55ºC, wat medium gaar betekent. Zorg ervoor dat je de deksel sluit. Het vet kan er voor zorgen dat er vlammen ontstaan. Ontneem de zuurstof zoveel mogelijk door de deksel dicht te houden en je hebt er geen last van.

Als de eend gaar is kun je de eend nog een paar minuten laten rusten onder aluminiumfolie. Snijd nu de eend in mooie tranches. Serveer met de eetlepel marinade.

Wij aten deze eend met aardappeltjes en een witlof salade.

.

Deze recepten zijn ook lekker!