Om een beetje in de kerstsferen te komen maakten wij deze eend op de Big Green Egg met sinaasappelsaus. Het is een variatie op de klassieker van warm gerookte eend op de Big Green Egg want deze keer serveerden wij er een sinaasappelsaus bij. Super lekker! En ook nog eens heel eenvoudig te maken.
Wat heb je nodig?
- 50 gram suiker
- 1 sinaasappel
- 200 ml jus/wildfond
- 1 plak ontbijtkoek
- 4 tamme eendenborst filets
- zout en peper
extra nodig:
- Een goeie rasp!
Hoe maak je deze eend van de Big Green Egg?
Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 100-125°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Bekijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.
Haal de eend uit de koelkast en laat een half uurtje op temperatuur komen. Snijd het vet kruislings in. Ik maak hele kleine sneden van ongeveer 5 mm van elkaar. Dit ziet er net wat verfijnder uit. Bestrooi met flink wat zout.
Als de BBQ op temperatuur is kun je de rookchunk in de vuurspot duwen, het hitteschild plaatsen en de eend met de vlees kant op het rooster leggen. Ik heb een opvangbak onder de eend gelegd want er komt nogal wat vet vanaf druipen. Je kunt de eend ook in een bakje leggen.
Laat de eend doorgaren tot een kerntemperatuur van 50ºC. Dit heeft bij mij zo een 50 minuten geduurd (afhankelijk van de dikte).
Maak ondertussen de sinaasappelsaus door de suiker met een eetlepel water te verhitten in een steelpannetje. De suiker gaat nu karameliseren. Blus, als dit een mooie lichtbruine kleur heeft gekregen, af met de fond en het sap van de sinaasappel. Bind dit vervolgens met de stukjes ontbijtkoek. Je krijgt hierdoor binding en meer smaak! Breng nog verder op smaak met de rasp van de sinaasappelschil (ongeveer de rasp van een halve sinaasappel). Kook de saus in tot deze mooi stevig is en proef of deze op smaak is.
Leg de eend, als deze een kerntemperatuur heeft van 50°C, onder een aluminiumfolie en bouw je Big Green Egg om voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200º. Als deze op temperatuur is leg je de eend voor 1 minuut op de vlees kant en sluit de deksel. Draai daarna de eend op de vetkant en gaar met de deksel dicht (anders komen er flinke vlammen) nog 2 minuten. Op deze manier krijgt het vet een mooi krokant laagje.
Snijd in tranches en serveer met de sinaasappelsaus.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 50 gram suiker
- 1 sinaasappel
- 200 ml jus/wildfond
- 1 plak ontbijtkoek
- 4 tamme eendenborst filets
- zout en peper
INSTRUCTIES
Bereid de Big Green Egg voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 100-125°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Bekijk dan op deze special over indirect op de Big Green Egg.
Haal de eend uit de koelkast en laat een half uurtje op temperatuur komen. Snijd het vet kruislings in. Ik maak hele kleine sneden van ongeveer 5 mm van elkaar. Dit ziet er net wat verfijnder uit. Bestrooi met flink wat zout.
Als de BBQ op temperatuur is kun je de rookchunk in de vuurspot duwen, het hitteschild plaatsen en de eend met de vlees kant op het rooster leggen. Ik heb een opvangbak onder de eend gelegd want er komt nogal wat vet vanaf druipen. Je kunt de eend ook in een bakje leggen.
Laat de eend doorgaren tot een kerntemperatuur van 50ºC. Dit heeft bij mij zo een 50 minuten geduurd (afhankelijk van de dikte).
Maak ondertussen de sinaasappelsaus door de suiker met een eetlepel water te verhitten in een steelpannetje. De suiker gaat nu karameliseren. Blus, als dit een mooie lichtbruine kleur heeft gekregen, af met het sap van de sinaasappel. Bind dit vervolgens met de stukjes ontbijtkoek. Je krijgt hierdoor binding en meer smaak! Breng nog verder op smaak met de rasp van de sinaasappelschil (ongeveer de rasp van een halve sinaasappel). Kook de saus in tot deze mooi stevig is en proef of deze op smaak is.
Leg de eend, als deze een kerntemperatuur heeft van 50°C, onder een aluminiumfolie en bouw je Big Green Egg om voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 200º. Als deze op temperatuur is leg je de eend voor 1 minuut op de vlees kant en sluit de deksel. Draai daarna de eend op de vetkant en gaar met de deksel dicht (anders komen er flinke vlammen) nog 2 minuten. Op deze manier krijgt het vet een mooi krokant laagje.
Snijd in tranches en serveer met de sinaasappelsaus.