Een special over bier bij de bbq! tips en combi’s!

door Mr. in the Kitchen
bier bij de bbq bge big green egg tips recepten combineren pairen bier bieren bier smaak combi

Omdat bier de laatste tijd erg populair is en steeds meer terrein wint, bedacht ik mij dat het leuk was om een special over bier te schrijven. Bier combineert uitstekend bij eten. Dit komt omdat bier een breed palet aan smaken heeft zoals, bitter, lichtzoet, kruidig maar ook zuur en ziltig. Hieronder geef ik wat tips en beschrijf ik kort wat voor soorten bieren er zijn en welk bier bij de bbq goed past.

Tips voor koken met bier bij de bbq

Als je een bier gebruikt, in de marinade voor vlees, is het verstandig om ook dat bier bij de bbq te drinken. Hierdoor wordt de smaak als het ware door het bier verlengd.

Ga je ‘all the way’ en maak je meerdere gangen? Dan is het natuurlijk super leuk om daar, net als de wijndrinkers, een bierarrangement bij te serveren.  Begin daarbij met een licht bier bij de bbq voor een zwaarder bier bij de bbq. Zo kun je van een pilsener naar een witbier, fruitbier en eindig je met abdij-, of trappistenbier en een zware tripel.

Combinaties

Zoek naar overeenkomsten met de gerechten die je wilt serveren. Hierbij gaat het om de intensiteit van het bier of wat de dominante smaak is. Een salade combineert niet goed met een zwaar trappistenbier. En een stoofgerecht blaast een fruitbier omver. Ik zal hieronder een aantal biertjes neerzetten met gerechten die er goed bij passen.

Bieren gaan ook met de seizoenen mee. Een wildgerecht past bijvoorbeeld weer goed bij een bockbier.

Bier bij de bbq big green egg special combineren bier eten spijs barbecue

Bier past perfect bij een bbq!

Gegrilde vleesgerechten gaan goed samen met geroosterde mouten. Dit zijn de wat donkere bieren. Hoe krachtiger de grillsmaak hoe hoger de moutbitterheid van het bier. Een visje past weer bij een mooi amber bier. Een amber bier is een bier dat net licht gebrand is en zo de grillsmaak van de vis goed ondersteund.

Pittige gerechten kunnen goed samen met bitter bier. Je kunt een pils gebruiken als een verfrisser maar ook een lekkere IPA is zeker aan te raden.

Zoute gerechten zoals oosterse gerechten met soja en ketjap combineer je met een bier dat gebrouwen is met een dichtgebrande mout. Deze helpt om de hartigheid te ondersteunen. Kies in ieder geval niet voor een stout of porter. Deze haalt het zout uit een gerecht en daardoor wordt het weer wat flauw.

Maak je een dessert op de bbq zoals bijvoorbeeld de nectarines die je grillt, kies dan voor een fruitbier. Dit kan prima gecombineerd worden. Heb je en chocoladetaartje op de Q gebruik dan een donker bier.

Gezond?

Wist je dat er onderzoek bestaat waarin wordt geconcludeerd dat vlees gemarineerd in bier minder schadelijke stoffen bevat? Nog meer reden om vlees met bier te combineren

Schenk de bieren ten slotte op de juiste temperatuur. Net als wijn kan bier ook op verschillende temperaturen worden gedronken. De pils en aperitief bieren kunnen gewoon op 5°C worden geserveerd. Hoge spontane en gemengde gistbieren onder 6% alc. op 7 a 8°C. Hoge, spontane en gemengde gistbieren boven de 6% kunnen weer wat warmer geserveerd worden. Op ongeveer 10 -14°C. Net als bij wijn betekent hoe warmer het bier, hoe meer je proeft.

En dan nu gewoon heel veel proberen en combineren. Kijk wat jij lekker vind bij welk gerecht. hieronder staan een aantal tips welk bier bij welk gerecht zou kunnen passen. Maar dat verschilt natuurlijk per BBQ’r.

Soorten bier combineren met het gerecht

 • Pils (lichte bitterheid, lichtzoet)

  Bier bij de bbq barbecue big green egg combineren bier eten spijs

  Ik heb deze pils gebruikt om een sukade te marineren en vervolgens te grillen.

Is een ondergietend bier met een goudgele kleur. De pils komt het beste tot zijn recht bij 4°C. Pils heb ik gebruikt om een sukade mee te marineren. Door het marineren wordt het vlees nog wat malser. Ik heb de sukade daarna kort gegrild. (Brand, Gulpener, LindeBoom)

 • Witbier (lichtzuur, kruidig)

Witbier is natuurlijk lekker in de zomer. Je kunt dit witbier het beste combineren met een lichte maaltijd. Zoals een licht wit gegrild visje. Maar ook zalm past hier prima bij.  En als je dan toch voor een stukje gevogelte wilt gaan kun je kip hier prima mee combineren. (Hoegaarden, Brand Weizen, Jopen Adriaan)

 • Blond (lichtzoet, fruitig)

Blond bier past bij lichte maaltijd van de zomer. Zo kan een visje hier goed bij, of een salade met gegrild vlees. Ook kun je licht gegrilde coquilles hier goed mee combineren. Ik heb ook een BCC (Beer Can Chicken) op de site staan met citroen en tijm. Dit past er ook goed bij. (Bondgenoot Kompaan, Jopen Lentebier)

 • Fruitbier (fruitig)

Past goed bij fruitige desserts van de BBQ zoals deze gegrilde mango en ananas. of misschien wel een salade met gegrilde perzik. Zoek het in ieder geval bij de zoete nagerechten. (Kriek Lindemans)

 • Amber (licht karamelzoet)

Hier past een vis dat gegrild is goed bij. Wat dacht je van een dorade van de BBQ, of toch misschien een zeebaars. (de Koninck, Hop en Liefde Brouwerij de molen, Flink brouwerij t IJ)

 • Dubbel ( zachtere bittere smaak)

Past goed bij gegrild vlees zoals deze rib-eye. Je kunt een dubbel ook goed bij spareribs nuttigen. Zijn de ribs of het vlees wat kruidiger, stap dan over naar de IPA. (Leffe Dubbel, La Trappe Dubbel, Natte brouwerij t IJ)

 • Tripel (zoet, fruit)

Dit bier kun je weer goed gebruiken om stoofvlees in de Dutch Oven te bereiden. Serveer dan ook gelijk de Tripel er bij die je hiervoor hebt gebruikt. Ook geroosterde groenten passen hier goed bij. En wat dacht je van een gerookte makreel!  (Duvel tripel hop, Tripel Karmeliet)

 • IPA (India Pale Ale) (sterke bitterheid)

Dit bier is gemaakt om lang houdbaar te zijn. Hierdoor is er meer hop toegevoegd en het alcoholgehalte is hoger. De IPA’s passen goed bij gegrilde gerechten. Denk aan een bavette of een sukade kort gegrild. Of neem spare ribs en hamburgers deze passen uitstekend bij dit hopbitter bier. Ook bij gekruide gerechten kun je een IPA goed drinken. Wat dacht je van hotwings of spicey spare ribs. En dan is dit ook een prima biertje voor bij een broodje Pulled Pork met een stevige bbqsaus. (IPA brouwerij het ij, Brand IPA, Jopen Mooie Nel IPA)

 • Donker (zoet, licht gebrand)

Donkere bieren passen bij rood vlees. Donkere bieren die licht gebrandt zijn passen weer goed bij soja en ketjap. Wat dacht je van oosters gemarineerde kip. Of deze buikspek met oosterse marinade. Donker bier past ook goed bij gekruide gerechten of wild gerechten. De stevige bitters vullen de smaak van hartig vlees mooi aan. (Brugse zot donker, Rochefort 8)

 • Stout (gebrand, bitter, chocolade)

Hier kan een gegrilde tomahawk prima bij. Gegrild vlees past bij dit gebrande bier. Het ondersteund de smaak. De tonen van chocolade passen weer goed bij een nagerecht waar chocolade in is gemaakt. Wat dacht je van een brownie uit de Big Green Egg. (Kompaan Bloedbroeder, Guinnes)

Ik hoop dat je nu een beter beeld hebt gekregen van welk bier bij de bbq past. Ga vooral aan de slag!

 

Deze recepten zijn ook lekker!