Zelf BBQ saus maken is niet heel moeilijk

door Mr. in the Kitchen
Zelf BBQ saus maken BBQ saus maken recept

Nu het BBQ’n steeds populairder wordt, zie je steeds meer goede merken in de winkels liggen. Ook bij diverse online winkels kun je BBQ saus bestellen, ook die ene uit Amerika. Maar wat is er nu leuker als zelf je BBQ saus maken? Je kunt variëren zoveel je wilt en helemaal naar je smaak maken. Ik heb dit recept een beetje geïnspireerd op een Kansas city BBQ saus dat ik op deze Amerikaanse website tegenkwam. Zelf BBQ saus maken is helemaal niet moeilijk!

Ik heb wel enige aanpassingen gemaakt. Zo heb ik het recept iets mannelijker gemaakt door het water door bruine rum te vervangen. Ook had ik geen allspice in huis. Dat heb ik even opgezocht en het is jamaicaanse peper. De smaak kun je het beste vergelijken met dat van kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Dat had ik toevallig wel in huis, en van het een kwam het ander. Ik heb deze BBQ saus gebruikt voor het recept van mijn Burnt Ends.

Wat heb je nodig om deze BBQ saus te maken?

 • halve of kleine ui
 • 2 tenen knoflook
 • 300 ml ketchup
 • 30 ml stroop
 • 60 gram donkerbruine basterd suiker
 • 80 ml appel cider
 • 160 ml bruine rum
 • theelepel zeezout
 • theelepel cayennepeper
 • eetlepel gerookt paprika poeder
 • theelepel kaneel
 • 1 kruidnagel
 • snuf verse nootmuskaat

Hoe maak je deze heerlijke saus?

Snijd de ui fijn samen met de knoflook. Fruit deze vervolgens in een steelpannetje samen met de appelcider. Laat dit enkele minuten staan pruttelen.

Voeg nu de andere ingrediënten toe. De kruidnagel heb ik geraspt met een fijne rasp. Hier  komt daardoor een mooie geur vanaf. Rasp ook de nootmuskaat boven het pannetje.

Laat het daarna ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen totdat er een mooie dikte is ontstaan. Pureer vervolgens de saus. Je kunt de saus nu door een zeef halen als je hem mooi glad wilt hebben. Persoonlijk hoeft dat van mij niet.

Je kunt de BBQ saus in de koelkast bewaren. Deze blijft afgesloten enige tijd goed.

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!