Direct grillen op de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen
Côte de boeuf indirect op de BBQ Big Green Egg kamado recept direct grillen op de Big Green Egg

Misschien heb je net een Big Green Egg aangeschaft en wil je weten hoe je deze het beste kunt gebruiken. In deze special neem ik je mee naar het direct grillen op de Big Green Egg. Er zijn verschillende methoden om de BGE te gebruiken. Zo kun je indirect op de Big Green Egg koken maar dus ook direct. Het verschil zit hem in de wijze waarop de warmte van de vuurspot jouw product bereikt. Dit kan op indirecte wijze waarbij een conveggtor een blokkade vormt tussen het product en de vuurspot maar ook op directe wijze. In deze special neem ik je mee hoe je de Big Green Egg hiervoor klaar maakt. Wil je nog meer weten over de Big Green Egg dan kun je het beste op onze specials kijken. Hier behandel ik allerlei manier van onderhoud tot mogelijkheden. Voor de accessoires die je zeker nodig hebt verwijs ik je in ieder geval naar de special over Big Green Egg accessoires.

Direct grillen op de Big Green Egg

 • Plaats de margrietschijf op de BGE en verwijder de groene dop van de BGE. Zet de margrietschijf helemaal “open”
 • Open de onderste schuif van de BGE helemaal.
 • Ga met de pook door het houtskool als je deze eerder hebt gebruikt. Verwijder de oude asresten en het kleine houtskool via de onderste schuif.
 • Als je de Big Green Egg gevuld hebt met houtskool bepaal je eerst welke temperatuur je wilt gaan gebruiken. Is dit 150-250°C? Gebruik dan 2 aanmaakwokkels. Is dit boven de 250°C? Gebruik dan drie aanmaakwokkels.
 • Steek de wokkels aan, laat de deksel open staan.
 • Als de wokkels zijn opgebrand plaats je het rooster en sluit je de deksel. Door het plaatsen van het rooster wordt deze tegelijkertijd warm. Dit is belangrijk voor het grillen van jouw vlees, vis of groente straks.
 • Laat de temperatuur van de Big Green Egg oplopen tot zover jij deze nodig hebt. Is dit 150-250°C? Zet dan de onderste schuif ongeveer 2-3 cm open. Is dit boven de 250°C? Laat dan helemaal open staan.
 • Vervolgens ga je met de margrietschijf de temperatuur iets naar beneden (meer sluiten) of naar boven brengen (meer open).
 • Je kunt de Big Green Egg de tijd geven om op temperatuur te komen. Hiermee bedoel ik dat de massa die je Big Green Egg (een large is 80 kilo) heeft jouw gewenste temperatuur moet aannemen. Zo heb je geen schommelingen als je iets op de BGE legt. Je kunt zelf even aan de deksel voelen of de Big Green Egg overal genoeg hitte heeft (let op! dit kan warm zijn!)
 • Als de Big Green Egg helemaal opgewarmd is kun je beginnen!

Reverse sear, end sear?

Wat is nu een initial sear, reverse sear of end sear? Je kunt grote stukken vlees op diverse manieren bereiden dus ook op een indirecte manier en waarbij je het vlees op lage temperatuur (120°C) laat garen. Soms is het dan lekker om na het garen de buitenkant kort aan te grillen op directe wijze. Dit doe je door tot ongeveer 8°C onder de gewenste kerntemperatuur indirect te garen. Als je bijvoorbeeld wilt garen tot een kerntemperatuur van 58°C dan gaar je het stuk vlees op lage temperatuur door tot 50°C Als de steak deze temperatuur bereikt heeft kun je de BBQ ombouwen tot directe warmte. Je laat nu de temperatuur oplopen tot 220-250°C. Als de BBQ deze temperatuur heeft bereikt kun je de steak op de BBQ leggen en zo zijn laatste 5°C geven. Dit noem je een reverse of end sear. De laatste drie graden krijgt het vlees tijdens het rusten. Een voorbeeld van zo een recept is deze indirect gegaarde côte de boeuf.

Côte de boeuf indirect op de BBQ Big Green Egg kamado recept

Initial sear

De initial sear doet eigenlijk het tegenovergestelde. Eerst grill je de steak of groot stuk vlees op directe wijze en op hoge temperatuur mooi bruin. Omdat het een dik stuk vlees is, is de temperatuur van het vlees nog niet op de juiste kerntemperatuur. De steak is dus wat rauw. Je kunt nu de BBQ ombouwen tot indirecte warmte en door laten garen of je kunt de steak op een gedeelte van de BBQ leggen waar de temperatuur niet zo heet is (koude zone). Je gaart de steak vervolgens tot de juiste kerntemperatuur. Het voordeel hierbij is dat je heel precies je eind temperatuur kunt bepalen. Zelfs tot op de graad nauwkeurig. Hou er wel rekening mee dat tijdens het rusten er 1 tot 3 graden kunnen bijkomen.

Lamsbout op de recept muntsaus tijm rozemarijn munt lamsvlees lam

Lamsbout met een initial sear

Tips

 • Bepaal van te voren welke temperatuur je wilt gaan gebruiken en pas het aantal aanmaakwokkels hierop aan.
 • Plaats het rooster ook op het moment dat je de Big Green Egg laat opwarmen. Hierdoor wordt het rooster ook heet. Als je rooster heet is schroeit het vlees mooi dicht. Dit schroeien is belangrijk er ontstaat nu namelijk een Maillardreactie op jouw vlees. En deze maillardreactie zorgt weer voor smaak!
 • Gebruik voor het direct grillen op de Big Green Egg een gietijzeren rooster. Deze heeft meer massa en kan de temperatuur beter overbrengen op jouw product.
 • Wil je nog weten wat je nog meer kunt doen op jouw Big Green Egg? Kijk dan eens bij de Big Green Egg mogelijkheden.

Deze recepten zijn ook lekker!