Côte de Boeuf op Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen
Côte de Boeuf op de Big Green Egg recept BBQ rund rundvlees

Voor en nagrillen Côte de boeuf op Big Green Egg

De tijd van de voorverpakte en voor gemarineerde BBQ pakketten is wat mij betreft ver verleden tijd. Deze platgeslagen derderangs stukjes vlees geven eigenlijk geen enkele meerwaarde aan een goeie BBQ. Daarom een ode aan de grote stukken vlees. Een côte de boeuf op de Big Green Egg van 900 gram, 5 cm dik, met bot en vet. BAM, zoals t hoort. Echt mannenvlees!

Een Côte de boeuf is een ribstuk van de rund. Het vlees zit aan de voorkant van de rug en zit vast aan de lende. Er zit een duidelijke vetstructuur in en deze zorgt voor een mooie smaak.

Maar hoe krijgen we zo een mooi stuk vlees tot een goed eindresultaat? Allereerst moeten we dit vlees van goede kwaliteit bestellen bij een slager of halen bij een groothandel zoals bijvoorbeeld de Sligro. Er is namelijk geen supermarkt die dit verkoopt. En ja het kost wel wat meer als een BBQ pakket. Maar dit is dan ook wel de moeite waard.

Eenmaal in huis doe je er verstandig aan om hem ruim een uur voor gebruik uit de koelkast te halen. Zo komt ie wat meer op temperatuur. Nu zijn er diverse manieren om deze prime rib klaar te maken.

Een dik stuk vlees als dit is gewoon moeilijk gaar te krijgen zonder kwaliteitsverlies door alleen te grillen. De buitenkant gaat dan te hard en word droog en de binnenkant kan nog te rauw zijn. Daarom kunnen we hem het beste een tijd een lage garing geven (low and slow). Je kunt hem eerst op lage temperatuur( 110ºC ) laten garen tot een kerntemperatuur van 52ºC graden en vervolgens af grillen. Je kunt hem ook zoals ik nu ga beschrijven voor grillen, laten garen op lage temperatuur en vervolgens af grillen. Ik heb dit recept uit het geweldige kookboek Hete Kolen.

Hoe maak je deze Côte de boeuf?

  • 1 stuk Côte de Boeuf tussen de 800 en 1 kg
  • peper en grof zeezout

Bijpassend biertje? zoek dan even hier.

Breng de Big Green Egg (BGE) met het gietijzeren rooster naar een temperatuur van 220C. Wil je weten hoe ik dat doe? kijk dan op deze special. Haal de Côte de Boeuf uit de Koelkast en laat deze even ademen. Bestrooi royaal met zeezout en masseer in het vlees. Gebruik nu nog geen peper. Deze word bitter onder hoge temperaturen. Dit doe je pas nadat het vlees klaar is.

Vet het rooster iets in met zonnebloemolie. Gril het vlees in enkele minuten goudbruin. keer het regelmatig.

Haal de côte de boeuf uit de BGE. Bouw je BBQ om tot indirect warmte. Door de koude conveggtor, druippan en misschien je rvs rooster daalt de temperatuur met ongeveer 50-60 graden. Sluit de luchtroosters zodat de temperatuur daalt naar 120°C. Gaar de cote de boeuf verder tot een temperatuur van 49 – 52 ºC. Als deze kern is bereikt haal je de cote de boeuf weer van de BGE. Stook de BGE verder op naar een temperatuur van 240ºC.

Als de juiste temperatuur is bereikt Gril je het vlees een paar minuten om een mooie krokante korst te krijgen. Pas op dat het vlees niet doorslaat.  Laat enkele minuten rusten en snij in mooie schuine plakken. Peper deze plakken en zout een klein beetje na.

Een stuk vlees als dit heeft geen saus nodig. Serveer met brood of kruimige aardappels om de sappen die uit het vlees komen te nuttigen.

Eet smakelijk!

Voorbereidingstijd: 1 uur
Griltijd: 30 minuten
Moeilijkheidsgraad 1-3: 1

Deze recepten zijn ook lekker!