Côte de boeuf indirect op de BBQ

door Mr. in the Kitchen
Côte de boeuf indirect op de BBQ Big Green Egg kamado recept direct grillen op de Big Green Egg

Afgelopen week kreeg ik van Samen Een Koe Kopen (SEKK) een mooie côte de boeuf opgestuurd omdat zij ons recept van chimichurri wilden gebruiken voor hun website. Dat noem ik nog eens een fijne uitwisseling! SEKK is een bedrijf dat aansluit bij de huidige trent van bewust eten. Het motto is: eet minder vlees, en kies voor (h)eerlijk vlees van dieren die een goed leven hebben gehad. Zij baseren hun werkwijze op een oude manier: samen een koe kopen, zoals men vroeger een koe liet slachten voor alle gezinnen in de buurt. Ze slachten alleen dieren die 100% verkocht zijn. Tevens willen ze dat iedereen weet waar het vlees vandaan komt en zo kreeg ik bij de bestelling een mail dat de côte de boeuf afkomstig was van een koe met oornummer los20w10.  Dit mooie stuk vlees (en al hun producten) is 100% vrij van antibiotica, geur- kleur en smaakstoffen en tevens glutenvrij (helaas eet Jana geen vlees). Het vlees is 2,5 week gerijpt waardoor het extra mals en smaakvol is. Super mooi initiatief en wij weten zeker dat we nog meer van SEKK zullen horen. Ik maakte hun côte de boeuf indirect op de BBQ en op het laatst nog kort afgegrild (end sear, kijk hier voor meer mogelijkheden op de Big Green Egg). Goed vlees heeft alleen peper en zout nodig maar soms is een stukje zelfgemaakte kruidenboter er ook heerlijk bij.

Wat heb je nodig?

Hoe maak je een côte de boeuf indirect op de BBQ

Bereid de Big Green Egg of een andere BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 100-120°C. Haal ondertussen de côte de boeuf uit de koelkast en laat op temperatuur komen.

Als de BBQ op temperatuur is kun je de côte de boeuf op het rooster plaatsen. Sluit de deksel en controleer de kerntemperatuur en temperatuur van de kamado. Als de kerntemperatuur van de côte de boeuf op 45°C (dit duurde bij mij 45 minuten) is haal je deze van de BBQ en leg je hem onder een aluminiumfolie op een bord. Bouw de BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230°C.  Meestal gebruik ik voor het grillen van vlees het gietijzeren rooster. Mocht je dit hebben zou ik dit zeker gebruiken. Belangrijk is om het rooster, ten tijde van het opwarmen van de BBQ, deze ook geplaatst te hebben. Deze warmt dan goed op, waardoor het vlees mooi dichtschroeit. Ik heb de BBQ zeker 10 minuten met het rooster er in op temperatuur laten komen.

Côte de boeuf indirect op de BBQ

Na ongeveer 45 minuten indirect op de BBQ ziet hij er zo uit.

End sear

Als de Big Green Egg op temperatuur is en je rooster goed warm kun je de côte de boeuf dichtschroeien. Ik deed dit ongeveer 1,5 minuut per kant (na 45 seconden een kwartslag draaien voor een mooie grillruit) en totaal lag de côte de boeuf er 3 minuten op. Laat de côte de boeuf vervolgens +/- 10 minuten rusten. Op deze wijze kreeg ik een mooie buitenkant en de côte de boeuf was voor mij perfect gaar. Nu hou ik wel van medium gaar. Mocht je liever meer rood vlees hebben adviseer ik je om de côte de boeuf op 40°C er af te halen.

Serveer de côte de boeuf met een plakje van de kruidenboter.

Eet smakelijk!

Côte de boeuf indirect op de BBQ grillen Big green Egg direct

Côte de boeuf indirect op de BBQ Big Green Egg kamado recept direct grillen op de Big Green Egg

Côte de boeuf indirect op de BBQ

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 4.5/5
( 4 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 1 Côte de boeuf
  • peper en zout
  • zelfgemaakte kruidenboter

INSTRUCTIES

Bereid de Big Green Egg of een andere BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 100-120°C. Haal ondertussen de côte de boeuf uit de koelkast en laat op temperatuur komen.

Als de BBQ op temperatuur is kun je de côte de boeuf op het rooster plaatsen. Sluit de deksel en controleer de kerntemperatuur en temperatuur van de kamado. Als de kerntemperatuur van de côte de boeuf op 45°C (dit duurde bij mij 45 minuten) is haal je deze van de BBQ en leg je hem onder een aluminiumfolie op een bord. Bouw de BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230°C.  Meestal gebruik ik voor het grillen van vlees het gietijzeren rooster. Mocht je dit hebben zou ik dit zeker gebruiken. Belangrijk is om het rooster, ten tijde van het opwarmen van de BBQ, deze ook geplaatst te hebben. Deze warmt dan goed op, waardoor het vlees mooi dichtschroeit. Ik heb de BBQ zeker 10 minuten met het rooster er in op temperatuur laten komen.

End sear

Als de Big Green Egg op temperatuur is en je rooster goed warm kun je de côte de boeuf dichtschroeien. Ik deed dit ongeveer 1,5 minuut per kant (na 45 seconden een kwartslag draaien voor een mooie grillruit) en totaal lag de côte de boeuf er 3 minuten op. Laat de côte de boeuf vervolgens +/- 10 minuten rusten. Op deze wijze kreeg ik een mooie buitenkant en de côte de boeuf was voor mij perfect gaar. Nu hou ik wel van medium gaar. Mocht je liever meer rood vlees hebben adviseer ik je om de côte de boeuf op 40°C er af te halen.

Serveer de côte de boeuf met een plakje van de kruidenboter.

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!