Chocoladetaart met blauwe bessen, aardbeien en gevuld met limoenmascarpone.

door Mr. in the Kitchen
chocolade chocoladetaart mascarpone limoen vulling aardbeien bessen

Omdat de kleine man alweer 4 jaar werd en hij naast zijn marsepeinen playmobiel-taart ook een chocoladetaart wilde voor zijn verjaardag, maakte Manneneten deze verjaardags chocoladetaart. Je kunt deze natuurlijk ook gewoon als chocoladetaart maken voor bij de koffie of als dessert.’t Is even wat werk, maar dan heb je wel een zelfgemaakte taart! En als je een beetje doorwerkt heb je in 1,5 uur een mooi eindresultaat. Kijk hier voor nog meer taart recepten.

Wat heb je nodig voor deze chocoladetaart?

Taartbodem:

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eetlepels cacao
  • snufje zout
  • 100 grampure chocolade (min 72% cacao)
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 400 ml gecondenseerde melk
  • 100 gram ongezouten boter
  • 100 milliliter kokend water
  • 2 eieren

Mascarpone limoenvulling:

  • 500 gram mascarpone
  • 2 limoenen
  • 50 gram poedersuiker

Chocolade fudge:

  • 125 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 150 gram poedersuiker
  • 100 gram pure chocolade (min 72% caca0)
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 50 ml creme fraiche

Versiering:

  • Aardbeien
  • Blauwe bessen

Extra nodig: 24 cm springvorm

Hoe maak je deze taart?

De bodem:

Maak allereerst de bodem, de rest kun je maken in de tijd dat de taart in de oven staat maken.

Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed een springvorm met bakpapier. Dit gaat het makkelijkst als je een bakpapiertje over de bodem legt en de rand eromheen sluit. Knip het overtollige bakpapier rondom weg. En vet de daarna rand in met wat boter.

Meng het zelfrijzend bakmeel, de cacaopoeder en het snufje zout in een kom.

Verwarm in een pannetje het water met de chocolade, basterdsuiker, gecondenseerde melk, en de boter. De chocolade en boter beginnen te smelten door het verwarmen. Het wordt nu een egale massa. Blijf roeren totdat je een soort dikke chocolademelk hebt.

Voeg de massa samen in de kom met het bakmeel. Roer alles goed door elkaar. Voeg nu de losgeklopte eieren hieraan toe.

Vul de springvorm met het mengsel en bak het voor 50 minuten in de oven. Laat na het bakken de bodem afkoelen op een rooster. Hierdoor krijgt de warmte de kans om te ontsnappen.

De limoenmascarpone:

Meng vervolgens in een kom de mascarpone met de poedersuiker. Rasp daarna de schil van beide limoenen
boven de kom. Voeg ook het sap van beide limoenen toe. Proef of het mengsel goed in balans is qua zoet en zuur. Zet weg in de koelkast.

De chocolade fudge:

Klop de boter met de poedersuiker luchtig.

Smelt de chocolade au bain marie. Dit betekent dat je de chocolade in een kom doet en dit boven een pannetje met heet water houdt. Hierdoor smelt de chocolade. Voeg de overige ingrediënten bij de chocolade en voeg vervolgens dit mengsel toe aan de boter. Draai het mengsel nu in een keukenmachine 4 minuutjes tot alles goed gemengd is.

Opmaken van de taart:

Omdat mijn bodem iets te hard is gegaan heeft hij een behoorlijke punt bovenop. Ik heb deze punt er afgesneden zodat je een mooi vlak stuk krijgt. Snijd vervolgens de taart doormidden. Vul de taart met de limoenmascarpone en leg het bovenste deel hier weer op. Smeer de taart vervolgens in met de chocolade fudge. Dit is nu nog zacht en smeerbaar. Als je de taart na het versieren in de koelkast zet dan wordt dit hard.  Beleg daarna nog de taart met de aardbeien en blauwe bessen.

Eet smakelijk!

Taart limoen chocolade recept fruit vers

Deze recepten zijn ook lekker!