Burgermannen: Classic Cheeseburger van de BBQ

door Mr. in the Kitchen
big green egg cheeseburger classic cheese burger bbq weber recept hoofdgerecht

Hoe maak je een echte Classic Cheeseburger van de BBQ?

Sinds de laatste jaren niet meer weg te denken uit onze food cultuur: de echte burger. Een burger waarbij de burgers van de mac en king verbleken. Een cheeseburger van de bbq zoals die bedoeld is. En met deze burger zijn talloze burgerrestaurants als paddenstoelen uit de grond geschoten. Enkele van deze zijn zeker de moeite waard om even te noemen. Pickels in Rotterdam, Hudsons in Den Haag en de Thrillgrill in Amsterdam. Maar hoe maak je deze kwaliteitsburger nu zelf?
Pak je het goed aan ga dan naar de slager en vraag of hij gehakt wil maken van de schouder van de koe. In de supermarkt zou ik kiezen voor de biologische variant. Kies niet voor mager vlees, dit maakt de burger droger en korrelig en bovendien is vet een smaakdrager.

Wat heb je nodig?

  • 600 gr Rundergehakt
  • 1,5 eetlepel fijn gesnipperde ui
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • 2 eetlepels ketchup
  • 1 theelepel worcestersaus
  • grof zeezout
  • versgemalen zwarte peper

Maak de broodjes op zoals jij lekker vindt, ik heb gekozen voor deze ingrediënten.

  • 4 Hamburgerbroodjes
  •  blaadjes sla
  • plakjes tomaat, liefst van een vleestomaat
  • rode ui in ringen
  • plakjes augurk
  • cheddar kaas
  • ketchup

Bijpassend biertje? zoek dan even hier.

Hoe maak je deze Classic Cheeseburger van de BBQ:

Meng met vochtige handen alle ingrediënten voor de burger door elkaar. Breng op smaak met peper en wat zout. Vorm vier evengrote burgers van het gehakt, van ongeveer 2,5 cm dikte. Druk een kuiltje in het midden van de burger. Als de hamburger op de hete grill komt bolt de hamburger zo niet op. Op deze manier krijg je een gelijkmatige garing. Zet de burgers een uurtje in de koelkast.

Stook de BBQ op tot een hoogte van 220 – 250 C. Wil je weten hoe ik dat doe? kijk dan op deze special. Als de BBQ op temperatuur is kun je de hamburgers grillen. Gril de burgers direct op de BBQ in 9 – 11 minuten gaar. Sluit de deksel tijdens het grillen. Na ongeveer 5 minuten draai je de burger om en 2 minuten voor het einde leg je er een plakje cheddar kaas op.

Als de burgers klaar zijn kun je het broodje opmaken. Beleg elk broodje met een blaadje sla, plakje tomaat, ringetjes ui, plakjes augurk, de burger en maak de burger af met saus naar keuze in dit geval ketchup.

Serveer met versgebakken frites en een salade. Eet smakelijk!

Bereidingstijd 10 min

Griltijd    10 min

Moeilijkheidsgraad 1 – 3: 1

Deze recepten zijn ook lekker!