De burnt ends heb ik al ontzettend vaak voorbij zien komen op het internet. Dus die stond zeker nog op het lijstje om te maken. Maar ja om nu in één keer 1,5 kilo buikspek zelf op te eten is natuurlijk ook weer teveel van het goede. Nu was afgelopen week mijn zoontje jarig en kon ik mijn eigen burnt ends recept op de Big Green Egg gaan maken. Super lekker licht pittig en met eigen rub en bbq saus!
Wat heb je nodig?
- 1,5 kilo buikspek (zonder zwoerd)
- 1 keer deze rub (of een andere favoriete BBQ rub)
- 1 keer deze bbq saus (of je eigen favoriete bbq saus)
- een hand houtsnippers
- 50 gram roomboter
- 6 eetlepels honing
- aluminium folie
- aluminium bakje of braadslee die in de BBQ past
Wil je een bijpassend biertje? Kijk dan op deze special.
Hoe maak je deze burnt ends?
Maak je Big Green Egg of andere BBQ gereed voor indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Laat de temperatuur oplopen tot 110 – 125°C.
Snijd de buikspek in blokjes van ongeveer 3 cm. Meng deze blokjes met de BBQ rub. Zorg dat alle blokjes buikspek goed onder de kruiden zitten. Gooi wat van het rookhout in de BBQ, plaats het hitteschild en het rooster. Leg nu de blokjes op het rooster en sluit de deksel van de Big Green Egg. Zorg dat de temperatuur ergens tussen de 110 en 125°C blijft. Laat de buikspek blokjes op deze manier ongeveer 2 tot 2,5 uur rustig liggen.
BBQ saus
Na ongeveer twee uur kun je een braadslee of aluminium bakje pakken en daar de stukken buikspek in doen. Voeg nu ongeveer acht eetlepels BBQ saus toe, 6 eetlepels honing en de roomboter in stukjes. Dek het geheel af met aluminiumfolie en zet deze in de BBQ voor nog eens 1,5 tot 2 uur.
Als de burnt ends er mooi donker uit zien en zacht aanvoelen kan het aluminiumfolie er af. Wil je ze direct serveren? Zet dan het bakje met de burnt ends onafgedekt een laatste half uurtje in de BBQ. Vanaf dit moment kunnen de burnt ends ook in de koelkast. Wanneer je ze je wilt serveren zet je ze nog een half uurtje van tevoren in de BBQ of oven. Je kunt natuurlijk zelf verschillende kruiden combineren voor jouw ideale burnt ends recept.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 1,5 kilo buikspek (zonder zwoerd)
- 1 keer deze rub (of een andere favoriete BBQ rub)
- 1 keer deze bbq saus (of je eigen favoriete bbq saus)
- een hand houtsnippers
- 50 gram roomboter
- 6 eetlepels honing
- aluminium folie
- aluminium bakje of braadslee die in de BBQ past
INSTRUCTIES
Maak je Big Green Egg of andere BBQ gereed voor indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Laat de temperatuur oplopen tot 110 - 125°C.
Snijd de buikspek in blokjes van ongeveer 3 cm. Meng deze blokjes met de BBQ rub. Zorg dat alle blokjes buikspek goed onder de kruiden zitten. Gooi wat van het rookhout in de BBQ, plaats het hitteschild en het rooster. Leg nu de blokjes op het rooster en sluit de deksel van de Big Green Egg. Zorg dat de temperatuur ergens tussen de 110 en 125°C blijft. Laat de buikspek blokjes op deze manier ongeveer 2 tot 2,5 uur rustig liggen.
Je hebt nu alle tijd om de BBQ saus te gaan maken.
Na ongeveer twee uur kun je een braadslee of aluminium bakje pakken en daar de stukken buikspek in doen. Voeg nu ongeveer acht eetlepels BBQ saus toe, 6 eetlepels honing en de roomboter in stukjes. Dek het geheel af met aluminiumfolie en zet deze in de BBQ voor nog eens 1,5 tot 2 uur.
Als de burnt ends er mooi donker uit zien en zacht aanvoelen kan het aluminiumfolie er af. Wil je ze direct serveren? Zet dan het bakje met de burnt ends onafgedekt een laatste half uurtje in de BBQ. Vanaf dit moment kunnen de burnt ends ook in de koelkast. Wanneer je ze je wilt serveren zet je ze nog een half uurtje van tevoren in de BBQ of oven. Je kunt natuurlijk zelf verschillende kruiden combineren voor jouw ideale burnt ends recept.