Buikspek van de BBQ met whiskey-glace

door Mr. in the Kitchen
Buikspek van de BBQ whiskey glace gerookt recept porkbelly Big Green Egg five spices

Ik had laatst in Thoms restaurant in Rotterdam een ontzettend lekkere buikspek gegeten. Dat moest ik toch maar weer eens zelf maken. Het resultaat is deze low and slow gegaarde en gerookte buikspek van de BBQ met whiskey-glace. Het buikspek heeft niet veel voorbereiding nodig. Ik heb deze ingesmeerd met five spices. Dit is een lekkere Chinese kruidenmix van Szechuan peper, venkelzaad, steranijs, kaneel en kruidnagel. Daarna heb ik het buikspek gerookt en ingesmeerd met een whiskey-glace. Ben je opzoek naar iets anders? Hier heb je nog een heel mooi recept van buikspek op de Big Green Egg.

Wat heb je nodig voor deze buikspek van de BBQ?

  • 1 stuk buikspek
  • five spices
  • zeezout

voor de glace:

  • 100 ml whiskey (ik gebruikte Schotse whiskey)
  • 4 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sojasaus

extra nodig:

Hoe maak je deze buikspek van de BBQ?

Bereidt de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 100-120ºC . Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.

Haal vervolgens het buikspek 30 minuten van te voren uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Smeer het buikspek in met de five spices. Doe het rookhout in de vuurspot en plaats het hitteschild. Leg een opvangbak onder het rooster waar je het vlees plaatst. Plaats daarna het buikspek op het rooster, steek de kerntemperatuurmeter in het vlees en sluit de deksel.

Maak vervolgens de glace door de whiskey, ketchup, sojasaus en honing in een steelpannetje op te warmen. Roer goed zodat je een mooie egale massa krijgt. Laat nu de glace 5-10 minuten pruttelen tot je een mooie ingedikte glace hebt.

Als het buikspek een kerntemperatuur van 60ºC heeft smeer je de buikspek vervolgens in met de glace. Herhaal dit nog een keer bij 65ºC. Gaar het buikspek door tot 78ºC kerntemperatuur. Het gehele proces duurde bij mij ongeveer 2,5 uur.

Je kunt als je dat wil het buikspek nu afgrillen. Dit heb ik zelf niet gedaan. Als je dit doet moet je de kamado ombouwen tot directe warmte en de temperatuur op laten lopen tot 200ºC. Leg het buikspek op de vetkant op het rooster en grill in een aantal minuten een krokant korstje er op.

Haal het buikspek van de BBQ en laat 10 minuten rusten. Snijd vervolgens mooie plakken van het buispek en bestrooi met wat zout.

Eet smakelijk!

Buikspek van de BBQ whiskey glace gerookt recept porkbelly Big Green Egg five spices

Buikspek van de BBQ

Print
Porties: 4 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 3.7/5
( 3 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 1 stuk buikspek
  • five spices
  • zeezout
  • voor de glace:
  • 100 ml whiskey (ik gebruikte Schotse whiskey)
  • 4 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels sojasaus
  • extra nodig:
  • Rookhout
  • kerntemperatuurmeter

INSTRUCTIES

Bereidt de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 100-120ºC . Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.

Haal vervolgens het buikspek 30 minuten van te voren uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Smeer het buikspek in met de five spices. Doe het rookhout in de vuurspot en plaats het hitteschild. Leg een opvangbak onder het rooster waar je het vlees plaatst. Plaats daarna het buikspek op het rooster, steek de kerntemperatuurmeter in het vlees en sluit de deksel.

Maak vervolgens de glace door de whiskey, ketchup, sojasaus en honing in een steelpannetje op te warmen. Roer goed zodat je een mooie egale massa krijgt. Laat nu de glace 5-10 minuten pruttelen tot je een mooie ingedikte glace hebt.

Als het buikspek een kerntemperatuur van 60ºC heeft smeer je de buikspek vervolgens in met de glace. Herhaal dit nog een keer bij 65ºC. Gaar het buikspek door tot 78ºC kerntemperatuur. Het gehele proces duurde bij mij ongeveer 2,5 uur.

Je kunt als je dat wil het buikspek nu afgrillen. Dit heb ik zelf niet gedaan. Als je dit doet moet je de kamado ombouwen tot directe warmte en de temperatuur op laten lopen tot 200ºC. Leg het buikspek op de vetkant op het rooster en grill in een aantal minuten een krokant korstje er op.

Haal het buikspek van de BBQ en laat 10 minuten rusten. Snijd vervolgens mooie plakken van het buispek en bestrooi met wat zout.

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!