buikspek op de big green egg bbq recept roken roosteren langzaam garen

Buikspek op de Big Green Egg

door Mr. in the Kitchen

Buikspek is echt geweldig! Iemand die eenmaal buikspek heeft geproefd blijft er van eten tot het op is. Langzaam gegaard, gerookt en krokant geroosterd TOP! Eigenlijk is het gewoon een speklapje,.. maar ja dat is gewoon. Daarom dus buikspek op de Big Green Egg! Ik heb ook nog een heerlijke buikspek met whiskey glace van de BBQ op onze site.

Dit recept is voor 4 personen

Wat heb je nodig voor dit buikspek op de Big Green Egg?

  • 40 ml hoisinsaus
  • 50 gr rietsuiker
  • 20 ml droge sherry
  • 20 ml ketjap manis
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • 20 ml sojasaus
  • zout en peper
  • een handje hickory rookhout voorgewerkt
  • 1 kilo buikspek

Bijpassend biertje? zoek dan even hier.

Hoe maak je dit?

Maak een marinade van de hoisinsaus, rietsuiker, droge sherry, sojasaus, ketjap manis en de knoflook. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Snijd het buikspek op de vetlaag in tot aan het vlees. Maak een ruitpatroon met de sneden en wrijf hierin de marinade goed in. Zet het buikspek vervolgens voor minimaal 2 uur weg in de koeling.

Een goede tip voor wat betreft marineren: Koop een aantal grote diepvrieszakjes waar redelijk grote stukken vlees in kunnen. Doe het vlees in het zakje samen met de marinade en draai deze zonder lucht dicht. Zo zit de marinade overal rondom het vlees. Dit werkt beter dan in een kommetje leggen waardoor maar 1 kant echt in de marinade zit.

Stook intussen de bbq op tot een temperatuur tussen de 100ºC en 120ºC en maak deze klaar voor indirecte garing. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan eens op deze special over indirect op de Big Green Egg.

Doe vervolgens het rookhout in de vuurspot van de bbq en plaats de conveggtor. Als je deze geplaatst hebt gaar je het buikspek naar een kerntemperatuur van 78ºC. Dit duurde bij mij ongeveer 4 uur. Smeer zeker ieder uur in met de overgebleven marinade.

Bereid de bbq voor op direct garen en stook op naar 200ºC. Rooster het buikspek op de Big Green Egg rondom krokant in ongeveer 15 minuten. Let op dat het vlees niet verbrand.

Eet smakelijk!

 

8 reacties

Deze recepten zijn ook lekker!

8 reacties

Conny 4 mei 2018 - 10:41

Heerlijk was het!

reageer
luuk 4 mei 2018 - 10:44

Dat is heel fijn om te horen! Bedankt voor jouw reactie!

reageer
Conny 4 mei 2018 - 10:41

Heerlijk was het!

reageer
luuk 4 mei 2018 - 10:44

Dat is heel fijn om te horen! Bedankt voor jouw reactie!

reageer
Chef 10 mei 2020 - 13:04

Toprecept,gisteren uitgeprobeerd en zeer geslaagd en lekker!

reageer
Mr. in the Kitchen 10 mei 2020 - 20:00

Dankjewel Chef!

Fijn dat het geslaagd en lekker was.We zien je graag terug!

Groetjes Luuk en Jana

reageer
Daniëlle 27 mei 2020 - 14:41

Moet het buikspek met of zonder zwoerd zijn in dit recept?

reageer
Mr. in the Kitchen 27 mei 2020 - 14:46

Dag Daniëlle,

Je kunt voor dit recept beiden gebruiken. Ik heb bij dit recept geen zwoerd op het buikspek gehad. Sommige mensen vinden zwoerd niet lekker en anderen houden er juist van. Kijk wat jij lekker vindt!

Succes!

reageer

Reageer