Laatst had ik buikspek gemaakt met een whiskey glace. Omdat ik een feestje had was ik op zoek naar een nieuw soort hapje van buikspek dat ik kon maken. Je hebt natuurlijk de Burned ends maar het leek mij leuk om er iets anders mee te maken. Ik heb vervolgens de langzaam gegaarde buikspek in blokjes gesneden en deze blokjes kort gegrild en afgelakt met de whiskey glace. Geserveerd met wat verse koriander, peper en sesamzaadjes is dit een leuk hapje om te serveren en een ware smaaksensatie!
Wat heb je nodig voor dit buikspek hapje van de BBQ?
- 1 stuk buikspek
- five spices
- zeezout
- koriander
- 1 Spaanse peper
- sesamzaadjes
voor de glace:
- 100 ml whiskey (ik gebruikte Schotse whiskey)
- 4 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels sojasaus
extra nodig:
- Rookhout
- kerntemperatuurmeter
Hoe maak je dit hapje van de BBQ?
Bereidt de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 120ºC . Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.
Haal vervolgens het buikspek 30 minuten van te voren uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Smeer het buikspek in met de five spices. Doe het rookhout in de vuurspot en plaats het hitteschild. Leg een opvangbak onder het rooster waar je het vlees plaatst. Plaats daarna het buikspek op het rooster, steek de kerntemperatuurmeter in het vlees en sluit de deksel.
Maak vervolgens de glace door de whiskey, ketchup, sojasaus en honing in een steelpannetje op te warmen. Roer goed zodat je een mooie egale massa krijgt. Laat nu de glace 5-10 minuten pruttelen tot je een mooie ingedikte glace hebt.
Als het buikspek een kerntemperatuur van 60ºC heeft smeer je de buikspek vervolgens in met de glace. Herhaal dit nog een keer bij 65ºC. Gaar het buikspek door tot 75ºC kerntemperatuur. Het gehele proces duurde bij mij ongeveer 4 uur.
Haal het buikspek van de BBQ en laat 10 minuten rusten. Snijd in blokjes en marineer de blokjes met wat van de overgebleven glace. Je kunt dit gedeelte ook gerust een dag van tevoren doen. Bewaar dan de blokjes buikspek in de koelkast tot je ze gaat serveren.
Snij de koriander fijn en de Spaanse peper in ragfijne reepjes. Rooster het sesamzaad in een koekenpan.
Bouw jouw BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220ºC. Grill de blokjes buikspek in een paar minuten per kant rondom krokant. Als je de blokjes omdraait kun je ze nog een laagje glace geven. De blokjes hebben even kort wat hitte nodig en klaar zijn ze!
Serveer het buikspek hapje met de koriander, peper en sesamzaadjes.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 1 stuk buikspek
- five spices
- zeezout
- koriander
- 1 Spaanse peper
- sesamzaadjes
- voor de glace:
- 100 ml whiskey (ik gebruikte Schotse whiskey)
- 4 eetlepels ketchup
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels sojasaus
INSTRUCTIES
Bereidt de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 120ºC . Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.
Haal vervolgens het buikspek 30 minuten van te voren uit de koelkast en laat deze op temperatuur komen. Smeer het buikspek in met de five spices. Doe het rookhout in de vuurspot en plaats het hitteschild. Leg een opvangbak onder het rooster waar je het vlees plaatst. Plaats daarna het buikspek op het rooster, steek de kerntemperatuurmeter in het vlees en sluit de deksel.
Maak vervolgens de glace door de whiskey, ketchup, sojasaus en honing in een steelpannetje op te warmen. Roer goed zodat je een mooie egale massa krijgt. Laat nu de glace 5-10 minuten pruttelen tot je een mooie ingedikte glace hebt.
Als het buikspek een kerntemperatuur van 60ºC heeft smeer je de buikspek vervolgens in met de glace. Herhaal dit nog een keer bij 65ºC. Gaar het buikspek door tot 75ºC kerntemperatuur. Het gehele proces duurde bij mij ongeveer 4 uur.
Haal het buikspek van de BBQ en laat 10 minuten rusten. Snijd in blokjes en marineer de blokjes met wat van de overgebleven glace. Je kunt dit gedeelte ook gerust een dag van tevoren doen. Bewaar dan de blokjes buikspek in de koelkast tot je ze gaat serveren.
Snij de koriander fijn en de Spaanse peper in ragfijne reepjes. Rooster het sesamzaad in een koekenpan.
Bouw jouw BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220ºC. Grill de blokjes buikspek in een paar minuten per kant rondom krokant. Als je de blokjes omdraait kun je ze nog een laagje glace geven. De blokjes hebben even kort wat hitte nodig en klaar zijn ze!
Serveer het buikspek hapje met de koriander, peper en sesamzaadjes.