Op ons blog kun je een enorme hoeveelheid van Big Green Egg recepten vinden. Ook kun je bij ons verschillende specials vinden over de Big Green Egg. In de special van Big Green Egg mogelijkheden worden allerlei bereidingen besproken die je kunt doen op de BGE. Bij hoe gebruik je een Big Green Egg leg ik uit hoe je de BBQ naar de juiste temperatuur krijgt. En voor het onderhoud verwijst ik je naar hoe onderhoudt je een Big Green Egg. In deze post van Big Green Egg recepten zal ik van iedere categorie mijn favoriete recept posten. En ja dat is moeilijk kiezen want er zijn zoveel leuke recepten te vinden. Ik zal hier niet alle recepten uit schrijven dus als je op de foto of link klikt kom je bij het recept.
Rundvlees
Dit is direct al een hele lastige categorie. Want hoe kun je kiezen uit een picanha, bavette, sukade of côte de boeuf? En dan heb ik nog niet eens een tomahawk genoemd of longhaas… Wat ik wel weet is dat ik voor een recept ga dat met rozemarijn is gemaakt. Rozemarijn past enorm goed bij gegrild rundvlees en dus hebben wij hier veel recepten van. Als er dan toch een keuze gemaakt moet worden dan is het wel Bavette van de Big Green Egg met rozemarijn.
Varkensvlees
Ook deze categorie is direct weer lastig. Zo heb je pulled pork natuurlijk maar wat dacht je van buikspek, spare rib, beenham of iberico rib fingers? Het is lastig maar ik kies toch een variant van de pulled pork. Hierbij kan ik kiezen tussen broodje pulled pork, pulled pork lasagne of pulled pork nachos. Toen ik jong was heb ik bij een Mexicaan gewerkt en sindsdien ben ik verslaafd aan nachos met guacamole en zure room. De pulled pork maakt dit echt af! Heerlijk! Klik hier voor het recept van pulled pork nachos van de Big Green Egg
Kip
Naast de ontzettend lekkere recepten van low and slow kippendijen, saté van kippendijen en kippenvleugeltjes is deze keuze voor mij heel duidelijk. Pulled chicken van de Big Green Egg is echt mijn favoriet! De kippendijen worden eerst in een lekkere rub gedaan en daarna rustig gegaard en gerookt. Samen met een beetje koolsla is dit voor mij een perfect broodje! Zeker als je voor grotere groepen iets klaar moet maken. De pulled chicken is namelijk in een uurtje gaar!
Lamsvlees
Bij deze categorie is het iets dunner bezaaid maar zeker niet minder mooie recepten. Lamskoteletten met muntsaus zijn echt heel goed en de lamsrack zijn ook heel goed. Maar als ik aan 1 recept goede herinneringen heb dan is het wel de Lamsbout op de Big Green Egg De lamsbout eerst dichtgeschroeid en vervolgens op lage temperatuur mooi gegaard. Wij hebben er dikke plakken van gesneden. Heel mooi stukje vlees!
Vis/schelpdieren
Bij vis is weer genoeg keuze! Zalm op de plank staat bij ons echt vaak op het menu! Wij hebben al zoveel verschillende bereidingen gemaakt. Vaak met verse kruiden, maar de balsamico siroop en mosterd waren ook echte toppers. Ook hebben wij leuke bijzondere recepten gemaakt zoals vis in zoutkorst of vis in bananenblad. En dan zijn er ook nog eens de talloze garnalen. Wauw, mits van goede kwaliteit heb je echt een leuk product waar je alle kanten mee op kunt. Toch voelt het niet goed om voor de zalm of garnalen te gaan want echt gaaf vond ik de langzaam gegaarde en gerookte makreel van de Big Green Egg. Zeker in combinatie met de limoenmayonaise. Echt een knaller!
Wild
Hmmmm dit is toch echt een ondergeschoven kindje bij mij. Ik heb al vaak met een mooi stuk hert in mijn handen gestaan maar toch heb ik iedere keer voor iets anders gekozen. Ook wildzwijn had ik vaak in overweging en toch ook niet gedaan. Misschien moet dit een project worden: aan het eind van het jaar minimaal 10 recepten maken met wild in de hoofdrol. Wat er overblijft is zeker niet het minste. Deze low and slow gegaarde eendenborst van de Big Green Egg is echt goed. Relatief goedkoop en toch een bijzondere smaak!
Groente
Doordat Jana geen vlees eet eten wij met grote regelmaat groente van de Big Green Egg! Hier is dus ook enorm veel keuze van leuke recepten. De worteltjes met sinaasappel sausje zijn bijvoorbeeld al gelijk heel lekker. Daarbij heb je natuurlijk klassiekers zoals gegrilde courgette en aubergine, gegrilde sla of asperges. Ook zitten er een aantal bijzondere recepten tussen van groenten zoals een gepofte aubergine of de aubergine torentjes met een rucalo rozemarijn pesto. Maar ook de gepofte prei, paprika of venkel zijn toppers. Toch ga ik, heel gemeen, voor een combinatie en dat is gegrilde Little gem en asperges van de Big Green Egg. Beiden zijn top! Samen met een gepocheerd eitje een hele vegetarische maaltijd.
Snacks
Ook bij de snacks genoeg keuze! Moink balls! Griekse Balletjes! Pork Belly Burnt Ends! Flammkuchen! Dadels met spek! Gevulde pepers! Ja dit is echt een categorie waar je blij van wordt! Dat komt misschien ook omdat het mij terugbrengt naar de vele feestjes en etentjes met veel mensen. Op verjaardagen van ons of de kids zorg ik altijd dat er iets op de Big Green Egg klaargemaakt wordt. Een all-time favorite is bij ons toch wel de Iberico Rib Fingers van de Big Green Egg! De kruiden die in dit recept zijn gebruikt passen fantastisch en het hoge vetgehalte in het vlees zorgt, op deze hot and fast bereidde vingers, voor een heel sappig stukje vlees. Nog nooit klachten over gehoord!
Desserts
Als laatste komen we bij de desserts aan. Wat is dit toch ook een gave categorie! Warm fruit met een bolletje ijs… echt top! Toch is het hier ook niet heel goed bezaait maar toch een paar leuke receptjes. Zo zijn de dadels erg lekker en de appeltaart ook. De banaan van de BBQ is echt een klassieker maar als je echt mijn favoriet wilt weten dan kies ik toch voor de gegrilde perziken. van de Big Green Egg. Dat komt niet alleen door de warme perziken of de dragon muntsaus maar ook door de merengue. Die combinatie van zoete romige merengue met warm fruit en die frisse siroop is echt top!
Misschien hebben jullie inspiratie gekregen van deze Big Green Egg recepten? Ik hoop van wel. Dit waren mijn favoriete Big Green Egg recepten in ieder geval. Misschien hebben jullie wel wat fantastische recepten die jullie willen delen met ons? Die zien we dan graag tegemoet! Mocht je hier niks tussen vinden dan kun je misschien een mooi Big Green Egg kookboek aanschaffen?