Big Green Egg op 100 graden houden

door Mr. in the Kitchen
Big Green Egg op 100 graden houden BBQ Kamado low and slow mr and ms in the kitchen BGE celsius Temperatuur van een kamado regelen

Misschien heb je net een Big Green Egg aangeschaft  en maak je een recept waarin staat dat je de Big Green Egg op 100 graden houden moet. Maar hoe doe je dit nu eigenlijk? 100 graden wordt voornamelijk gebruikt bij low and slow bereidingen. Hierbij is 100 graden niet een hard gegeven. Meestal ligt de temperatuur bij low and slow bereidingen tussen de 100 en 120°C. Kijk dan ook in het recept welke temperatuur je moet aanhouden. Low and slow bereidingen zijn bereidingen waarbij je een product indirect, vaak lang en op hele lage temperatuur gaart. Ik spreek hier over een indirecte wijze waarbij je de conveggtor plaatst. Door deze wijze blijft het vlees sappig en kun je rustig naar een hoge kerntemperatuur gaan. Deze hoge kerntemperatuur zorgt er voor dat de vezels en moleculen in het vlees “smelten” en je vlees heerlijk mals en sappig wordt.

Big Green Egg op 100 graden houden

 • Als je de Big Green Egg gevuld hebt met houtskool steek je de Big Green Egg aan met één wokkel of aanmaakblokje. Voor een lage temperatuur als deze heb je geen twee of drie vuurspots nodig. één is meer dan genoeg. Je kunt wel meerdere wokkels gebruiken maar dan moet je een andere techniek gebruiken en die gebruik ik nooit dus deel ik ook liever niet. Met deze techniek steekt men drie wokkels aan an bepaald de tijd dat de deksel open staat de temperatuur.
 • Laat de Big Green Egg naar de 100ºC oplopen. Als deze is bereikt kun je de conveggtor met de pootjes naar boven in de uitsparingen van je vuurring leggen. Let op doordat je nu een koud element in je BGE legt daalt de temperatuur met ongeveer 40ºC.
 • Misschien wil je iets maken waar veel vet vanaf komt? Dan plaats je op de conveggtor een druippan. Mocht je product nu veel groter zijn als je druippan kun je de conveggtor eventueel ook inpakken met aluminiumfolie. Zo blijft deze tijdens het garen mooi schoon en verbrand het vet dat er op valt niet.
 • Leg bovenop de pootjes van de conveggtor je rooster.
 • Laat de temperatuur van de Big Green Egg oplopen tot 100°C.
 • Sluit de onderste schuif zoveel mogelijk. Ik hou meestal maar een halve centimeter openstaan. De margrietschijf (bovenkant) sluit je ook zoveel mogelijk. Ook hier hou ik misschien een paar millimeter open.
 • Je kunt de Big Green Egg de tijd geven om op temperatuur te komen. Hiermee bedoel ik dat de massa die je Big Green Egg (een large is 80 kilo) heeft jouw gewenste temperatuur moet aannemen. Zo heb je geen schommelingen als je iets op de BGE legt.
 • Mocht de temperatuur nu onder de 100 graden zijn dan kun je de margrietschijf iets meer open zetten. De temperatuur zal dan vanzelf oplopen. Mocht je nu boven de 100 graden uitkomen knijp de beiden schuiven dan zo dicht mogelijk. Let wel op dat er zuurstof bij moet komen om het houtskool brandende te houden. Als je beiden helemaal dicht doet dan gaat de BGE van zelf uit.
 • Als eenmaal de 100 graden is bereikt en de massa van de kamado heeft deze temperatuur overgenomen dan zullen er maar weinig schommelingen plaatsvinden en kun je de Big Green Egg met gemak uren op 100 graden houden zonder aan de schuiven te hoeven zitten.

TIPS

 • Tijdens het afstellen van de temperatuur met de margrietschijf is het verstandig om niet met grote verschillen te werken. Als je de margrietschijf van bijna helemaal dicht naar helemaal open doet (of andersom) dan krijgt het houtskool enorm veel zuurstof en zal de temperatuur heel snel oplopen. Op het moment dat je met kleine stapjes werkt kun je de temperatuur heel nauwkeurig met 5 tot 10 graden tegelijk omhoog of naar beneden krijgen.
 • Let er op dat als je de conveggtor plaatst de temperatuur zakt met ongeveer 40ºC. Deze daling helpt je bij een initial sear ook om de temperatuur in je BGE naar beneden te krijgen.
 • Als de druippan die je onder je product zet niet groot genoeg is kun je de conveggtor ook inpakken in aluminiumfolie. Hierdoor blijft deze schoon en het vet dat er anders op zou vallen verbrand niet.
 • Als je veel indirect op lage temperatuur hebt gegaard kan je Big Green Egg van binnen enorm vet en vies worden. Het wordt dan hoog tijd dat je deze schoon brand. Wil je weten wat ik bedoel? Kijk dan op het onderhoud van de Big Green Egg.
 • Wil je nog weten wat je nog meer kunt doen op jouw Big Green Egg? Kijk dan eens bij de Big Green Egg mogelijkheden.
 • Kijk eens rond op onze specials. Daar staan nog veel meer uitgebreide informatie omtrent het gebruik van een kamado.

Deze recepten zijn ook lekker!