Kip is misschien wel het meest gemaakte stukje vlees op de BBQ. Grote voordeel van kip is dat het heel goedkoop is en dat je er alle kanten mee op kunt met kruiden. Elk onderdeel heeft weer zijn eigen structuur en smaak. Zo is er veel verschil tussen kipfilet en kippendij. Ik kies eigenlijk altijd voor de laatste. Kippendij heeft voor mij heel veel smaak en is sappiger dan kipfilet. Maar, als je kipfilet goed klaarmaakt en niet te ver doorgaat is dit ook een heel mooi stukje vlees. En dan heb je natuurlijk nog de kippenvleugeltjes en kippenpootjes. Echt een heerlijke borrelsnack die iedereen lust! Daarom misschien wel een ode aan de Big Green Egg kip recepten waarmee ik een grote variatie aan bereidingen wilden laten zien. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor kip? Kijk dan even bij deze kip recepten van de BBQ
1: Pulled chicken
Dit is misschien wel mijn favoriet. De rub die ik heb gebruikt vind ik echt fantastisch. Het heeft veel smaak en een lekker pikant. Mocht je hier niet van houden kun je natuurlijk altijd een andere rub zoeken op onze site. Pulled chicken maak ik vaak voor grote groepen en omdat ik alles zelf maak kies ik er voor om pulled chicken in plaats van pulled pork te maken. Dit scheelt al gauw 10 uur bereiding. Klik hier voor het recept van Pulled chicken van de Big Green Egg.
- 2 kilo kippendij (zonder vel)
- Smokey Red Rub
- 20 broodjes
- BBQ saus (bijvoorbeeld deze)
- Koolsalade
extra nodig:
- rookhout
- kerntemperatuurmeter
Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 110-130°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.
Snij bij de kippendijen het overtollige vet en/of vel er af. Ik heb gevraagd om kippendijen zonder bot maar met kan natuurlijk ook met (= meer smaak maar duurt we wat langer).
Rub de kippendijen in met jouw favoriete BBQ-rub. Voeg wat rookhout toe aan de BBQ, plaats de deflector en het rooster. Leg daarna de kippendijen op het rooster en stop een kerntemperatuurmeter in één van de dijen en leg op de BBQ. Gaar de kippendijen tot deze een kerntemperatuur hebben bereikt van 72°C. Dit duurde bij mij ongeveer een uur. Pull daarna de kip uit elkaar en proef of deze op smaak is. Voeg eventueel wat van de rub, peper, zout of wat BBQ-saus toe.
Snij de bolletjes door de helft. Leg op de bolletjes wat van de pulled chicken. Doe daar wat BBQ-saus op en als laatste de koolsalade.
2: Saté van kippendijen met citroen en knoflook
Deze saté van kippendijen maakte mijn buurman voor de buurt BBQ. Ze waren heerlijk! Vooral de partjes die tussen de kip zitten zijn echt geweldig. Ze garen een beetje mee en kun je ook gewoon opeten. Mooie frisse tint! Echt de moeite waard om te maken! Klik hier voor het recept van deze kippendijen van de Big Green Egg.
- 1 kilo kippendijen
- 1 citroen
- 2 tenen knoflook
- 8 takjes rozemarijn
- olijfolie
- peper en zout
extra nodig:
- saté stokjes
Snijdt als eerste de kippendijen in blokjes van ongeveer 2 cm. Snijdt hierbij het overtollige vet weg. Doe de kippendijen vervolgens in een bakje en rasp daarboven de teentjes knoflook fijn. Voeg fijngehakte rozemarijn toe. Knijp een beetje van het sap van de citroen boven de kippendijen uit en snijdt de citroen vervolgens in partjes. Doe deze partjes bij de kippendijen en voeg een scheutje olijfolie toe. Breng op smaak met peper en zout en zet in de koelkast voor ongeveer 3 uur.
Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special. Ik heb voor deze kip mijn gietijzeren rooster gebruikt. Probeer een koude zone te maken in je BBQ (door de het houtskool maar aan 1 kant aan te zetten) zodat je de even heet gegrilde kippendijen wat rustiger kunt doorgaren.
Doe vervolgens de stukjes kip op (in water geweekte) saté stokjes. Doe in het midden een partje citroen.
Grill de kippendijen even kort een paar minuten aan boven het hete gedeelte zodat er een mooi bruin kleurtje ontstaat. Sluit hierbij niet de deksel anders heb je kans dat de vetwalm op je vlees slaat. Gaar vervolgens de kippendijen na op het wat minder hete gedeelte tot deze gaar zijn (ongeveer 10 minuutjes).
3: Hele kip op de Big Green Egg
Dit is misschien wel het bekendste BBQ recept dat je kunt vinden van kip. De eerste jaren dat de BBQ in opmars was zag je deze overal. Vooral de variatie van Beer Can Chicken. Inmiddels zijn de meningen verdeeld over het effect van een bierblikje in de kip. Vaak verdampt het bier dat hierin zit niet en geeft het geen extra smaak. Je kunt hiervoor dus ook kopstandaarden aanschaffen, maar een blikje werkt ook prima. Klik hier voor het recept van hele kip op de Big Green Egg.
- 1 kip
- een standaard of bierblik
- BBQ rub
extra nodig:
Bereid de Big Green Egg voor op indirecte hitte en laat de temperatuur oplopen tot 180°C. Wil je weten hoe ik dat doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier.
Wrijf de kip goed in met de rub. Je kunt de rub ook onder de huid wrijven. Dit doe je door voorzichtig de huid los te maken en je vingers er steeds iets verder onder te duwen. Zorg dat er genoeg van de rub aan de buitenkant zit maar ook aan de binnenkant van de kip.
Als de Big Green Egg op temperatuur is kun je kip er op doen. Je kunt hiervoor een bierblikje gebruiken, maar of dit effect heeft daar zijn de meningen over verdeeld. Je kunt ook gewoon een standaard gebruiken. Doe een handje houtsnippers in de vuurspot, plaats het hitteschild en plaats vervolgens de kip op de Big Green Egg. Steek de temperatuurmeter in de borst van de kip. Sluit de deksel.
De kip is gaar als deze een temperatuur heeft bereikt van 72°C. Dit duurde bij mij ongeveer 50 minuten bij een kip van 1250 gram
4: Low and slow kippendijen van de Big Green Egg
Ook heerlijk zijn deze kippendijen low and slow gegaard. Door de lage temperatuur blijft de kip nog malser en door de rub, rook en de BBQ-saus krijg je een echte BBQ ervaring. Klik hier voor het recept van deze Low and Slow kippendijen.
extra nodig:
- rookhout (ik gebruikte 2 chunks van Cook in wood)
Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 100-120°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan voor de Big Green Egg op deze special.
Snijdt bij de kippendijen het overtollige vet er af. Snijd ook eventueel te veel aan vel er af. Soms zitten er overtollige stukken bij. Ik heb gevraagd om kippendijen zonder bot. Ik vindt het makkelijker als de poelier dit voor mij doet.
Rub de kippendijen in met jouw favoriete BBQ-rub. Plaats een kerntemperatuurmeter in één van de dijen en “vouw” de kippendijen met het vel naar boven tot een bolvormig pakketje. Doordat het vel boven zit bedruipt de kippendij zichzelf met het vet uit de huid. Zo blijft deze mooi mals.
Plaats de kippendijen op het rooster en sluit de deksel. Gaar de kippendijen tot deze een kerntemperatuur hebben bereikt van 55°C en lak deze dan af met 1 laag BBQ-saus. Gaar door tot de 60°C en lak nog een keer. Op 65°C lak je de dijen voor de laatste keer. Als de kippendijen een kerntemperatuur hebben bereikt van 70-72°C zijn ze klaar
Zoals eerder vermeld kun je hier nog meer Big Green Egg kip recepten vinden.
Big Green Egg kip recepten