Big Green Egg flavour fair

Big Green Egg flavour fair 2018 een Review

door Mr. in the Kitchen

Een tijdje terug kreeg ik de uitnodiging om aanwezig te zijn bij de Big Green Egg Flavour fair. Ontzettend blij was ik want deze smaken parade was al maanden uitverkocht. Zo zie je maar weer dat BBQ’n in Nederland een enorme opmars beleeft de laatste jaren. Big Green Egg Nederland volgt deze trend zeker weten want speelde de Flavour Fair zich voorheen op een kaal grasland af inmiddels heeft het een fantastische locatie op het terrein bij Kasteel Keukenhof. Voor mij een ideale manier om inspiratie, ervaringen en nieuwe ideeën op te doen maar vooral om gewoon ontzettend lekker te eten!

Wat is de Big Green Egg flavour fair?

De Big Green Egg flavour fair is ontzettend veel! Dit jaar waren er 4000 bezoekers! een record aantal en dat aantal wil de organisatie ook zo houden. Hierdoor wordt deze fair een exclusieve gelegenheid. En bij deze gelegenheid zijn ook nog eens de beste van Nederland aanwezig. Enorm veel restaurants, catering bedrijven, koksopleidingen en bekende koks zijn daar om jou te laten proeven van nieuwe combinaties, leuke gerechten, masterclasses en workshops  en dat allemaal van de Big Green Egg. Ja dan heb je wel heel veel BGE’s nodig toch? Inderdaad voor deze dag staan 150 Big Green Eggs te smoken en te grillen. Gaaf hoor.

Diverse Themapleinen

Alle koks, cateringbedrijven, restaurants en iedereen anders die ontzettend goed kan koken op een Big Green Egg is verdeeld over diverse themapleinen. Zo waren er: Oesters en champagne, van kop tot staart (vlees), zilte zaligheid (vis), uit eigen tuin (groente), bakgeluk (patisserie en deegwaren) en mini-foodies (kids). Zij maakten allerlei kleine gerechtjes die je allemaal kunt proeven. Ik heb er echt heeeeeel veel op en vooral gezocht naar nieuwe dingen. Zo had ik nog nooit een gerecht bereid op hooi op (Lam door restaurant La Tasca), een bruschetta met bananen-tamarinde salsa en mesrquez worstjes (restaurant m’eat) of een gegrilde maiskolf met maisschuim (restaurant De Centrale). Ik ga proberen de komende tijd wat van deze leuke gerechtjes te vervormen naar mijn eigen idee en te publiceren.

Masterclasses

Laten we beginnen met wat we kunnen leren deze dag. Masterclasses worden gegeven van zeer kundige en bekende koks. Elk onderdeel van de maaltijd wordt hier even zeer uitgebreid besproken. Zo is er een masterclass over brood, paella, duif, groente en patisserie. Mijn interesse ging vooral uit naar de duif. Ik ben nog niet heel bekend met duif en wilde daar wel eens wat meer over weten. Dennis Huwae van restaurant Daalder gaf hierover een masterclass. Mocht je hier geïnteresseerd in zijn dan kun je deze nog terug kijken op de Facebook pagina van BGE Nederland. Wist je dat de duif een week lang uithangt? Dan wordt het vlees malser. Wanneer is de duif gaar? Als de spanning het vlees van de duif hetzelfde is als je jouw middelvinger op de muis van je duim zet. Zo zijn er bij elke masterclass genoeg tips die je kunt meepakken. Terugkijken dus!

Big Green Egg flavour fair

Workshops

Mijn vriendin is gluten intolerant. Dit betekent dat zij geen boterham kan eten of een stuk pizza. Jan Willem Boom gaf een workshop glutenvrij pizza bakken. Nu kwam dit als geroepen want ik heb meerdere keren (zes keer) geprobeerd om een glutenvrije pizza te bakken. Heel eerlijk gezegd was het enige resultaat dat ik boekte een kartonnen bodem. Niet te eten. Hard. Ellende. En daar was ik gerust een uur mee bezig. Nu heeft Jan Willem een basis mix bedacht en deze kun je voor allerlei toepassingen gebruiken en zo ook pizza. Voor de workshop was alles voorbereid maar we moesten uiteraard wel nog even het deeg maken en de garnituur snijden. Wist je dat je de bodem op de deegrollen kunt rollen zodat deze makkelijk op de pizza-schep glijdt? Jan Willem bedankt voor deze leerzame workshop en het recept om een glutenvrije pizza tot een succes te maken!

Dare to taste?

Misschien ken je het wel, soms eet je in het buitenland iets heel lekker zonder dat je weet wat het is. Als je dan achteraf hoort wat het is geweest kun je het niet voorstellen dat dit zo lekker is. Ik had dit met varkensoren in Spanje. Ongelofelijk lekker zacht en mooi gekruid. Dit behoort tot een van de mooiste herinneringen aan eten van mij persoonlijk. Maar ja, varkensoren?? Jazeker echt ongelofelijk lekker. Leonard Elenbaas maakte voor deze gelegenheid allerlei bijzondere gerechten waaronder hersenen. Hij heeft deze eerst gerookt op kersenhout en daarna gepaneerd en gefrituurd. De meningen lopen erover uiteen, maar je kunt niet zeggen dat dit geen challenge is!

The art of culinary senses

Wauw in de hoofd kruipen van een meesterchef! Ongelofelijk gaaf wat Yuri Verbeek van de Kokkerie voor ons in petto had. Deze theater kok nam ons mee in de weg die hij bewandelt voor een gerecht. Yuri Verbeek is een mega creatieve kok. Hij heeft, zo vertelde hij ons, een assistent die 24 uur per dag beschikbaar is voor als hij weer een ingeving heeft. Zij is er voor om alles uit te zoeken en om te kijken of het gerecht dat hij in gedachten heeft al eens eerder is gemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gerechtje voor Koningin Maxima dat smaakt als Chanel no. 5. Of een gerecht dat te maken moest hebben met een tv? Aardig moeilijk lijkt mij. Maar hij had het idee van een knetterend haardvuur dat sommige mensen op de tv afspelen. Hij maakte een stukje brood met gerookt boter en knettersuiker. Eerst het knettersuiker daarna de gerookte boter met brood. Ontzettend leuke ervaring op de Big Green Egg flavour fair.

Wat verder nog?

Buiten dit alles werd het begeleid door diverse bandjes en een van de beste drummers ter wereld: Cesar Zuiderwijk. Er was ook nog een winkel waar je uiteraard alles van de Big Green Egg kunt kopen. Een womensescape en een mancave. Restaurant Librije en een hoek waar je met de kleine kids kon bakken. Genoeg reden dus om 16 juni 2019 in je agenda te zetten! Ik vond het in ieder geval ontzettend leuk om aanwezig te zijn bij de Big Green Egg flavour fair en ga zeker proberen dit ook in 2019 te zijn.

De komende tijd hoop ik wat gerechtjes te kunnen maken die geïnspireerd zijn op de gerechten die ik heb geproefd!

Thnx Big Green Egg Nederland voor de uitnodiging.

.

 

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer