Big Green Egg accessoires

door Mr. in the Kitchen
Big Green Egg accessoires materialen wat heb je nodig? onderdelen kopen

Misschien sta je op het punt op een Big Green Egg aan te schaffen, of heb je net een Big Green Egg aangeschaft. Ik krijg regelmatig de vraag wat zijn nu essentieel Big Green Egg accessoires? In deze post neem ik je mee naar de meest belangrijke accessoires en sommige die je misschien niet direct nodig hebt maar wel erg handig kunnen zijn. Laat ik voorop stellen dat ik vrij eenvoudig ben in mijn gereedschap en koop niet voor alles een speciale tool. Als je dan toch net die Big Green Egg hebt aangeschaft ben je misschien ook geïnteresseerd in de mogelijkheden van de Big Green Egg? of Hoe gebruik je een Big Green Egg? Onderhoud van de Big Green Egg? Zoals je ziet is er genoeg te vinden over de Big Green Egg op ons blog.

De basis van Big Green Egg accessoires

 • Big Green Egg Large: Hier begint het allemaal mee. Ik heb gekozen voor een Big Green Egg medium maar als ik alle reacties lees op internet dan gaat men over het algemeen over voor een large. Ik heb eigenlijk nooit problemen ondervonden dat deze te klein is maar als je dan toch al zoveel geld uit geeft misschien is het dan verstandig om gelijk voor de large te gaan. Bij deze complete set zitten ook zit gelijk een onderstel, zijtafels en een hoes. Dit is dan ook voor buitengebruik en niet als je hem in een BBQ-meubel wilt plaatsen. Dan heb je deze niet nodig.

 large

 • Gietijzeren rooster: Ideaal voor het grillen van vlees. Het heeft een eigen anti aanbak laag. Ook heeft dit gietijzeren rooster enorm veel massa en daardoor koelt deze niet snel af als je er een stuk vlees op legt. Zorgt voor een mooie bruine grill ruit en daardoor voor meer smaak op het vlees.

Gietijzeren rooster

 • Conveggtor: Zorgt ervoor dat je indirect kunt verwarmen. Je plaatst hiermee een hitteschild waardoor datgene wat je op het rooster ligt niet direct boven de kooltjes komt te liggen. Je maakt eigenlijk een soort oven met de conveggtor.

conveggtor

 • Pook: Voordat je gaat bbq’n kun je hiermee even door de kolen gaan. Hierdoorzakken de kleine stukjes houtskool naar beneden en kun je via de opening het as naar buiten halen. Ik verplaats hier ook mijn roosters mee als ze warm zijn. Je kunt ook een grid-lifter gebruiken maar is in mijn optiek niet nodig.

Pook Big green Egg

 • Staalborstel: Hiermee maak je het rooster schoon. Als het rooster nog warm is ga je er even met de borstel er overheen en het grootste gedeelte van de etensresten is hiermee verwijdert.

Borstel Big Green Egg

 • Kerntemperatuurmeter: Onmisbaar voor het bbq’n. Je wilt vlees vaak doorgaren tot een bepaalde temperatuur zodat je zeker weet dat de cuisson (garing) juist is. Meten=weten.

kerntemperatuurmeter thermometer Big green Egg

 • Tang+spatel: Met de tang kun je mooie stukken vlees beetpakken zonder dat je er in prikt. Prikken is funest voor vlees. Hierdoor wordt het taai en verliest het veel vocht. De spatel gebruik je om hamburgers of delicate stukken vlees/vis mee om te draaien.

Tang Big Green Egg BBQ

 • Pincet: Deze is niet van de Big Green Egg maar geloof me je hebt hem wel nodig. Het is veel fijner als de tang die hierboven wordt afgebeeld. Je kunt daardoor veel makkelijker asperges, of iberico rib fingers mee pakken en omdraaien. Ik wil echt niet meer zonder en deze heb ik bijna altijd in mijn handen. Waarom de tang dan van hierboven? soms moet je grote stukken vlees pakken en dat lukt niet met de pincet.

pincet

 • Druippan: op het moment dat je low and slow gaat bereiden dan maak je vaak een groot stuk vlees klaar. Deze wordt op lage temperatuur gegaard en vanaf het product dat je gaart komt veel vocht en vet af. Dit valt normaal gesproken op je conveggtor maar door de druippan van je dit op. Je kunt deze eventueel vullen met zand of water.

druippan Big green Egg BBQ

 • Pizzasteen: Ideaal voor het bakken van pizza en brood. Op een kamado kun je makkelijk temperaturen van 300ºC halen. Dit is perfect voor het bakken van pizza.

pizzasteen Big Green Egg

 • Vilt: Als je de BBQ vaak gebruikt dan gaat je vilt langzaam slijten. Hierdoor sluit je BGE niet meer goed of beschadigt deze. Je moet dus om de zoveel tijd je vilt vervangen. Met deze hoge temperaturen vilt kun jij weer vooruit!

Vilt Big green Egg BBQ

Optionele Big Green Egg accessoires

 • Grid lifter: ik gebruik hiervoor mijn pook maar dit is misschien niet voor iedereen weggelegd. Daarom is deze grid lifter gemaakt. Je kunt hierdoor je rooster vrij eenvoudig uit de Big Green Egg halen als je omschakelt naar indirecte of directe warmte.
 • Opbergrek voor conveggtor en rooster: Als je omschakelt van indirecte warmte naar directe warmte of andersom, ben je in de weer met een heet rooster en een hete coonveggtor. Deze kun je door dit rek makkelijk naast je Big Green Egg plaatsen.

Rek rooster Big Green Egg

 • Handschoen: Ook voor het verplaatsen van je rooster en je conveggtor moet je deze vastpakken. Maar als deze nu 200°C is? Dan kun je deze handschoen gebruiken.

Handschoen Big green Egg

 • Eggspander kit: soms heb je gewoon wat meer ruimte nodig! Met deze eggspander kun je verschillende roosters op je normale setting plaatsen. Hierdoor kun je tegelijkertijd meerdere stukken vlees en groente klaarmaken op je Big Green Egg.

egg spander kit Eggspander BBQ Big green Egg

 • Halve conveggtor: doordat je deze halve conveggtor gebruikt hoef je niet meer over te schakelen tussen direct en indirecte warmte. Dit scheelt weer een hoop gedoe. Je hebt met het gebruik van deze halve conveggtor dus een directe en indirecte zone.

halfrond conveggtor halve Big Green Egg

 • Half gietijzeren rooster: Als je toch de halve conveggtor hebt gekocht kun je deze halve gietijzeren rooster ook aanschaffen. hierdoor kun je dus mooi jouw stuk vlees dichtschroeien op het rooster om deze vervolgens naar de indirecte zonde te verplaatsen voor indirecte nagaren of andersom (reversed sear – initial sear).

half gietijzeren rooster Big Green Egg

Accessoires voor het bereiden

 • Aanmaakwokkels: ik maak mijn Big Green Egg altijd gereed met aanmaakwokkels. Deze geuren minder waardoor de buren er minder last van hebben. Ik vind ze ideaal!

Aanmaakwokkels wokkels BBQ Big Green Egg

 • Houtskool: Gebruik goede houtskool van bijvoorbeeld het eigen merk van Big Green Egg. Je betaald wat meer maar je krijgt dan ook grotere stukken houtskool en vaak met een smaakmelange door de gebruikte houtsoorten (Big Green Egg gebruikt vooral hickorey met eik).

houtskool BGE

 • Cederhouten plankjes: je kunt deze plankjes voor vlees, vis of groenten gebruiken. Door de plankjes wordt jouw product indirect gegaard en door het verbranden van de plankjes ook gelijk gerookt. Echt heerlijk! Wij maken ontzettend zalm op deze manier klaar.

cederhouten plankjes BBQ Big green Egg

 • Kiphouder: als je een kip in zijn geheel klaar wilt maken kun je een bierblikjes gebruiken. De werking hiervan is inmiddels achterhaald en nu blijkt dat je gewoon een kophouder kunt gebruiken. Hierdoor kun je de kip mooi rechtop in de Big Green Egg zetten.

kophouder BBQ Big Green Egg

 • Rookhout: als je een mooi stuk vlees of vis wilt klaar maken kun je ook rookhout toevoegen om een extra rooksmaak te geven aan je product. Dit gebruik ik bijna iedere keer als ik low and slow ga BBQ’n maar soms ook gewoon als extra smaak tijdens bijvoorbeeld het bakken van aardappels in de BBQ.

rookhout whiskey Big green Egg

 

Deze recepten zijn ook lekker!