Big Green Egg aansteken BBQ Kamado hoe steek ik een BBQ aan? mr and ms in the kitchen

Big Green Egg aansteken

door Mr. in the Kitchen

Als je misschien net je Big Green Egg hebt aangeschaft wil je natuurlijk weten hoe je deze het beste kunt aansteken. In deze post neem ik je mee met hoe ik de Big Green Egg aansteek. Hier zitten nog wel een paar tips bij dus deze zou ik zeker even meenemen. Als je de BGE toch net hebt aangeschaft wil je misschien ook weten wat de mogelijkheden van de Big Green Egg zijn?  Wat indirect garen betekent? Kijk vooral even bij onze specials daar kun je nog veel meer vinden. Voor nu neem ik je mee met de Big Green Egg aansteken in een stapsgewijze manier. Deze methode kun je voor alle kamado’s gebruiken.

De Big Green Egg aansteken

Voor het aansteken van je Big Green Egg kun je verschillende middelen gebruiken. Ik heb in het verleden altijd aanmaakblokjes van Big Green Egg of een ander merk gebruikt. De laatste twee jaar gebruik ik voornamelijk aanmaakwokkels. Ook kun je gebruik maken van een looftlighter. Dit is een groot uitgevallen elektrische aansteker en deze werkt perfect. Het grote voordeel van een looftlighter is dat er geen rook/geur vanaf komt.

Big green Egg aansteken lighter looft looftlighter BBQ kamado aansteken

Dit is een looftlighter

Stap voor stap

  • Plaats de margrietschijf op de BGE en verwijder de groene dop van de BGE. Zet de margrietschijf helemaal “open”
  • Open de onderste schuif van de BGE helemaal.
  • Verwijder eventueel oude asresten en houtskool via de onderste schuif.
  • Als je de Big Green Egg gevuld hebt met houtskool bepaal je eerst welke temperatuur je wilt gaan gebruiken. Is dit      0-120°C? Gebruik dan 1 aanmaakwokkel of blokje. Is dit 120-250°C? Gebruik dan 2 aanmaakwokkels. Is dit boven de 250°C? Gebruik dan drie aanmaakwokkels.
  • Steek de wokkels aan, laat de deksel open staan.
  • Als de wokkels zijn opgebrand sluit je de deksel en laat je de Big Green Egg naar de gewenste temperatuur oplopen.
  • Als de Big Green Egg deze temperatuur heeft bereikt kun je de onderste schuif aanpassen aan de temperatuur die jij nodig hebt. Is dit 0-120°C? Laat dan een heel klein beetje open staan. Is dit 120-250°C? Ongeveer 2-3 cm open. Is dit boven de 250°C? Laat dan helemaal open staan.
  • Vervolgens ga je met de margrietschijf de temperatuur iets naar beneden (meer sluiten) of naar boven brengen (meer open).
  • Je kunt de Big Green Egg de tijd geven om op temperatuur te komen. Hiermee bedoel ik dat de massa die je Big Green Egg (een large is 80 kilo) heeft jouw gewenste temperatuur moet aannemen. Zo heb je geen schommelingen als je iets op de BGE legt. Dit is bijvoorbeeld bij hoge temperaturen van belang. Wil je onder de 120°C garen dan is dit natuurlijk niet nodig.

Big Green Egg laten doven

  • Het belangrijkste voor het doven is het weghalen van zuurstof. Dit doe je door de onderste schuif en de margrietschijf helemaal dicht te zetten. Nog makkelijker is om de groene dop te plaatsen.
  • Doordat er geen zuurstof meer bij het brandende houtskool komt zal de BGE vrij snel doven.
  • De Big Green Egg zal zeer snel doven en je zult zien dat de temperatuur terug gaat lopen. Dit kan wel even duren als je bijvoorbeeld op 200C° bezig bent geweest. De 80 kilo die een large weegt moet ook in zijn geheel afkoelen.

Tips

  • Het aantal aanmaakblokjes is afhankelijk van de temperatuur die je wilt gaan gebruiken.
  • Plaats het rooster tijdens het opwarmen in de Big Green Egg zodat deze ook op temperatuur kan komen.
  • Als je veel indirect op lage temperatuur hebt gegaard kan je Big Green Egg van binnen enorm vet en vies worden. Het wordt dan hoog tijd dat je deze schoon brand. Wil je weten wat ik bedoel? Kijk dan op het onderhoud van de Big Green Egg.
  • Wil je nog weten wat je nog meer kunt doen op jouw Big Green Egg? Kijk dan eens bij de Big Green Egg mogelijkheden.

 

0 reactie

Deze recepten zijn ook lekker!

Reageer