Vroeger bestelde ik nog wel eens bij de Griek hier in het dorp. Een van de lekkerste gerechten die zij hadden was een bifteki. Bifteki is een soort van hamburger gevuld met feta. Wat ik ontzettend lekker er aan vond waren de vele kruiden die er door het vlees zaten. In min zoektocht naar een leuk recept bedacht ik dat het ontzettend leuk was om een bifteki met feta van de BBQ te maken. Maar wat hoort nu eigenlijk in zo een Griekse klassieker? In tegenstelling tot de klassieke hamburger heb ik gelezen dat er een mengsel van gehakt wordt gebruikt. Ik heb gekozen voor varkensvlees en rundvlees maar je kunt ook combineren met lamsvlees. Kijk wat jou lekker lijkt.
Wat heb je nodig?
- 500 gram gehakt ( combinatie van lams/rund/varkens, ik gebruikte half-om-half)
- 1 ui
- 1 rijpe tomaat
- paneermeel (ik gebruikte panko)
- 1 teen knoflook
- 1 ei
- 2 eetlepels peterselie
- 1,5 eetlepel verse oregano (of 1 gedroogde)
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en peper
- 100 gram feta
Hoe maak je deze bifteki met feta van de BBQ?
Maak eerst het gehakt klaar. Rasp of snij de ui heel fijn (wij gebruiken hiervoor een microplane rasp). Verwijder de zaadlijsten van de tomaat en snij het vruchtvlees in hele kleine blokjes. Rasp de teen knoflook. Meng het gehakt, de knoflook, ui, tomaat, ei, peterselie, oregano en olijfolie in een kom. Breng het geheel op smaak met flink wat zout en peper en voeg een paar eetlepels paneermeel toe. Kneed het goed door elkaar en voeg paneermeel toe totdat het niet meer te nat is. Als het de juiste verhouding heeft zet je het weg in de koelkast.
Steek de Big Green Egg aan en maak gereed voor direct grillen en laat de temperatuur oplopen tot 200°. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over direct grillen.
Haal het gehakt uit de koelkast en vorm 4 gelijke delen. Druk dit op een bord plat tot ongeveer 0,5-1 cm dikte. Leg hier een dun plakje feta op en vouw de bifteki dicht. Zorg dat de naden op elkaar aansluiten. Je hebt nu een langwerpige bifteki (zoals op de foto).
Gril de bifteki in 14 minuten gaar. Ik heb de bifteki 3 keer gedraaid zodat er een mooie gelijke garing ontstaat. Haal de bifteki van de BBQ en serveer direct. Wij aten deze bifteki met feta samen met onze zelfgemaakte tzatziki.
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 500 gram gehakt ( combinatie van lams/rund/varkens)
- 1 ui
- 1 rijpe tomaat
- paneermeel (ik gebruikte panko)
- 1 teen knoflook
- 1 ei
- 2 eetlepels peterselie
- 1,5 eetlepel verse oregano (of 1 gedroogde)
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en peper
- 100 gram feta
INSTRUCTIES
Maak eerst het gehakt klaar. Rasp of snij de ui heel fijn (wij gebruiken hiervoor een microplane rasp). Verwijder de zaadlijsten van de tomaat en snij het vruchtvlees in hele kleine blokjes. Rasp de teen knoflook. Meng het gehakt, de knoflook, ui, tomaat, ei, peterselie, oregano en olijfolie in een kom. Breng het geheel op smaak met flink wat zout en peper en voeg een paar eetlepels paneermeel toe. Kneed het goed door elkaar en voeg paneermeel toe totdat het niet meer te nat is. Als het de juiste verhouding heeft zet je het weg in de koelkast.
Steek de Big Green Egg aan en maak gereed voor direct grillen en laat de temperatuur oplopen tot 200°. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special over direct grillen.
Haal het gehakt uit de koelkast en vorm 4 gelijke delen. Druk dit op een bord plat tot ongeveer 0,5-1 cm dikte. Leg hier een dun plakje feta op en vouw de bifteki dicht. Zorg dat de naden op elkaar aansluiten. Je hebt nu een langwerpige bifteki (zoals op de foto).
Gril de bifteki in 14 minuten gaar. Ik heb de bifteki 3 keer gedraaid zodat er een mooie gelijke garing ontstaat. Haal de bifteki van de BBQ en serveer direct. Wij aten deze bifteki met feta samen met tzatziki.