Mijn ouders passen op donderdag altijd op mijn kids en zijn ook nog eens zo aardig om dan te koken. Fantastische ouders dus! Zij hadden een beenhammetje meegenomen om bij een heerlijke pasta carbonara met asperges te eten. De beenham was bedoeld voor in de oven maar kon natuurlijk net zo goed op de Big Green Egg. Maar man wat was deze beenham van de Big Green Egg lekker! Ik had het nog nooit klaargemaakt, maar ik ben direct om en ga hier zeker nog een paar variaties op maken. Nu dus met tijm, rozemarijn en knoflook ingesmeerd. Inmiddels heb ik ook een beenham met honing-mosterd gemaakt. Kijk voor dit beenham recept hier.
Wat heb je nodig voor deze beenham van de Big Green Egg?
- Beenham (ik had er een van 800 gram voor vier personen en was reeds gepekeld)
- 100 gram boter
- flinke bos rozemarijn
- flinke bos tijm
- 2 tenen knoflook
Extra nodig
- ovenschaal
- kerntemperatuurmeter
- (eventueel wat rookhout)
Hoe maak je deze beenham?
Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.
Terwijl de Big Green Egg op temperatuur komt kun je het boter ook op temperatuur laten komen. Snijd de kruiden fijn en rasp de knoflook (of heel fijn snijden). Meng dit door de boter heen. Je hebt nu een kruidenboter waar je de beenham mee insmeert. Plaats een temperatuurmeter in de beenham. Leg de beenham op een aluminium bakje of ovenschaal en zet vervolgens in de BBQ. Je kunt nu ook wat rookhout toevoegen zodat de Beenham een mooie rooksmaak krijgt, ik vond dat alleen niet passen bij het gerecht dat mijn ouders hadden bedacht.
Laat de beenham garen tot deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 65°C. Bij mijn beenham van 800 gram duurde dit ongeveer 50 minuten. Lepel tijdens het garen af en toe de boter weer over de beenham heen.
Haal de beenham van de BBQ af, laat nog even rusten en snijd vervolgens in plakken.
Wij aten deze beenham met pasta carbonara met groene asperges.
Eet smakelijk!!
INGREDIËNTEN
- Beenham (ik had er een van 800 gram voor vier personen en was reeds gepekeld)
- 100 gram boter
- flinke bos rozemarijn
- flinke bos tijm
- 2 tenen knoflook
INSTRUCTIES
Bereid de BBQ voor op indirecte warmte en laat de temperatuur oplopen tot 180°C. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.
Terwijl de Big Green Egg op temperatuur komt kun je het boter ook op temperatuur laten komen. Snijd de kruiden fijn en rasp de knoflook (of heel fijn snijden). Meng dit door de boter heen. Je hebt nu een kruidenboter waar je de beenham mee insmeert. Plaats een temperatuurmeter in de beenham. Leg de beenham op een aluminium bakje of ovenschaal en zet vervolgens in de BBQ. Je kunt nu ook wat rookhout toevoegen zodat de Beenham een mooie rooksmaak krijgt, ik vond dat alleen niet passen bij het gerecht dat mijn ouders hadden bedacht.
Laat de beenham garen tot deze een kerntemperatuur heeft bereikt van 65°C. Bij mijn beenham van 800 gram duurde dit ongeveer 50 minuten. Lepel tijdens het garen af en toe de boter weer over de beenham heen.
Haal de beenham van de BBQ af, laat nog even rusten en snijd vervolgens in plakken.
Wij aten deze beenham met pasta carbonara met groene asperges.