Een BBQ met Kerst special! 3 gangen menu!

door Mr. in the Kitchen
BBQ met kerst

Als het kerst is zie ik mijn bezoekers aantallen omhoog schieten. Ja tegenwoordig is er volop animo om met de kerst de BBQ aan te hebben. Mensen zijn op zoek naar iets mooiere recepten als dat ze normaal zouden maken. Dit bracht mij op een idee om deze special te maken over een BBQ met kerst. Dit drie gangen menu is zeker de moeite waard en je gasten zullen versteld staan wat voor bijzondere gerechten er allemaal van de BBQ komen.

Deze recepten zijn erg makkelijk om voor te bereiden zodat jij je kerstmaal in rust kan klaar maken en gezellig met jouw gasten praten.

BBQ met kerst 3 gangen menu

Voorgerecht: geroosterde pompoen van Ottolenghi

voor de pompoen:

  • 1 pompoen ontpit en in plakken gesneden van 2,5 cm. Dit kan gewoon met schil
  • 500 gr pruimtomaten of kleine cherry tomaten.
  • 3 cm (25 gr) gember
  • 1 rode chili peper
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram lichtbruine basterd suiker
  • houtsnippers geweekt

voor de limoen yoghurt:

  • 120 gr Griekse yoghurt
  • 1/4 theelepel gemalen kardemom
  • rasp en sap van een halve limoen

om er bij te serveren:

  • 10 gr Koriander fijngesneden
  • 50 gr geroosterde cashewnoten in stukken gehakt

Bereiden

Maak de Big Green Egg gereed voor indirecte warmte en laat deze oplopen tot 220ºC. Heb je een Weber kijk dan hier hoe je dit doet. Heb je een Big Green Egg? lees dan deze special.

Meng de pompoen met 2 eetlepels olie en flink wat peper en zout. Strooi de houtsnippers in de bbq en leg de stukken pompoen op het rooster. Als de geroosterde pompoen gaar is kun je deze wegzetten om af te laten koelen.

Verlaag de temperatuur van de big green egg naar 180ºC. Dit doe je door de openingen van de onderste schuif en het daisywheel iets te verkleinen.

Heb je een groenterooster dan kun je deze gebruiken en ander kun je ook een ovenschaal gebruiken. Snijd de tomaten doormidden en leg deze met de snijkant naar boven. Bestrooi met zout en wat olijfolie en zet deze in de bbq voor 80 minuten.

Rasp de gember fijn en meng met fijngesneden rode peper, knoflook, de suiker en wat zout. Maak hier een pasta van en schep op de tomaten in de bbq. Bak nog een 40 minuten mee tot de suiker gekarameliseerd is.

Meng vervolgens alle ingrediënten voor de limoenyoghurt door elkaar en doe er een snuf zout en versgemalen peper bij. Bewaar in de koelkast tot het serveren.

Leg de geroosterde pompoen op de borden. Leg de tomaten daar tussenin. Lepel de yoghurt er overheen en bestrooi met de koriander en cashewnoten.

geroosterde pompoen op de Big Green Egg tomaten koriander big green egg bbq recept voorgerecht nope

Hoofdgerecht: Picanha
  • een picanha van ongeveer een kilo
  • rozemarijn
  • peper
  • zout
  • kerntemperatuur meter

Voor de saus:

  • 50 gram mayonaise
  • 35 gram ketchup
  • 30 gram worchestersaus
  • 35 gram mosterd
  • 30 gram bruine suiker
BBQ met kerst hoodgerecht: picanha van de big green egg?

Bereid je BBQ voor om indirect te verwarmen. Heb je een Big Green Egg? lees dan deze special. Laat de temperatuur oplopen naar 100 ºC.

Haal de picanha uit de koelkast en laat minstens een half uur op temperatuur komen. Mijn picanha vond ik wel een heel dikke vetlaag hebben en die heb ik dus een stukje dunner gemaakt. Vervolgens heb ik de picanha ingesneden zodat er vierkantjes ontstaan in het vet. Snijd niet te diep want dan snijd je door het vlees. Wrijf de picanha in met zout en rozemarijn. Steek de kerntemperatuur meter in de picanha.

Maak de saus door alle delen bij elkaar goed te mengen.

Bereiden

Heeft je BBQ een temperatuur van 100ºC bereikt leg dan de picanha met de vetkant boven, op de BBQ en sluit de deksel. Op deze manier kan het vet dat smelt over het vlees lopen en dit geeft weer extra smaak. Laat de kerntemperatuur van de picanha oplopen naar 45ºC. Dit duurde bij mij ongeveer een uur. Haal vervolgens het hitteschild weg en zet de bovenste schuif op een kier van een cm. Open de onderste schuif voor ongeveer 3 a 4 cm en laat de temperatuur van de bbq oplopen naar 220ºC.

Leg de picanha weer op de BBQ en nu met de vetkant naar beneden. Let op: door de hitte gaat het vet verbranden als er genoeg zuurstof  bij komt. Sluit nu de deksel zodat het vet niet verbrandt. Let op als je de deksel opent dat er een behoorlijke steekvlam uit kan komen. Gaar de picanha door tot een temperatuur van 54ºC. Haal de picanha van de big green egg en pak deze in aluminiumfolie en laat minstens 10 minuten rusten. Hierdoor gaart de temperatuur van de picanha nog door tot 57ºC.  Snijd de picanha in mooie tranches en serveer met de saus. Ik at bij deze picanha van de big green egg aardappeltjes met tijm uit de oven en een simpele salade met komkommer en tomaat.

Serveer deze picanha met gegrilde little gem en aardappeltjes uit de BBQ.

Picanha van de Big Green Egg BBQ barbecue recept grillen staartstuk mr and ms in the kitchen

 BBQ met kerst: nagerecht gegrilde perzik met muntsiroop

  • 2 rijpe perziken
  • Een handje geschaafde amandelen

Voor de muntsiroop:

  • 100 gram suiker
  • 125 ml water
  • een bos munt

Voor de meringue:

  • 2 eieren
  • 100 gram poedersuiker
  • klein beetje citroensap
  • snufje zout

Bereiden

Bereid je BBQ voor op direct grillen en laat de temperatuur oplopen tot 220ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? Bekijk dan deze special.

Maak vervolgens de suikersiroop. Breng suiker met water aan de kook en los de suiker op. Haal de blaadjes van de takjes van de munt. Blancheer (kort koken) de blaadjes 10 seconden in kokend water. Spoel ze af met koud water en knijp al het vocht er uit. Pureer de blaadjes samen met de suikersiroop in een blender en schenk door een zeef.

Maak nu de meringue. Scheid de eiwitten van het eigeel. Doe dit zorgvuldig want als er eigeel bij de eiwitten zit kun je deze niet meer opkloppen. Je kunt het eigeel weggooien of gebruiken voor een omelet als lunch de volgende dag. Klop de eiwitten in een minuut of acht stijf samen met het poedersuiker, het citroensap en een snufje zout. Het moet nu een stevige witte massa zijn.

Rooster vervolgens het amandelschaafsel in een kleine koekenpan op middelhoog vuur lichtbruin en krokant.

Grill de perziken nu ongeveer 3 minuten per kant. Sluit in de tussentijd de deksel.

Leg de perziken op een bord. Bedruip de perziken met de muntsiroop. Schep er een paar eetlepels meringeu op. Als je een brandertje hebt kun je de meringue nu een mooie bruine buitenkant geven door even de vlam er dichtbij te houden. Bestrooi het geheel met het amandelschaafsel.

Gegrilde perziken van de Big green Egg recept dragonsiroop BBQ hazelnoten

 BBQ met Kerst – BBQ met kerst – BBQ met Kerst – BBQ met kerst.

Deze recepten zijn ook lekker!