Bavette van de BBQ gemarineerd in oosterse marinade

door Mr. in the Kitchen
Bavette van de BBQ Big Green Egg recept vlees steak

Bavette is echt een heel leuk stukje vlees. Ik begrijp eigenlijk niet zo goed waarom de klassieke keuken zo op de biefstuk is georiënteerd. Het heeft minder smaak en ik vind de kwaliteit van de bavette vaak beter als het vlees dat voor de biefstuk wordt gebruikt. Deze bavette van de BBQ (ik gebruikte een Big Green Egg) kwam ik tegen in het kookboek van Julius Jaspers. Hij gebruikt een marinade met kiwi om de bavette nog malser te krijgen.

Andere recepten op mijn blog met bavette zijn: met rozemarijn, salsa verde of cavementstyle.

Wat heb je nodig voor deze Bavette van de BBQ?

  • 1  bavette
  • 1 kiwi geschild
  • 70 ml sojasaus
  • 30 ml mirin (japanse rijstwijn)
  • 1theelepel sesamolie
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 30 ml ahornsiroop

Zoek je een lekker bijpassend biertje? Kijk dan op deze special.

Hoe maak je deze Bavette?

Maak een marinade door de kiwi, sojasaus, mirin, sesamolie, ahornsiroop en knoflook in een keukenmachine te mengen. Portioneer de bavette in steaks. Let er hier bij op dat je op de draad snijd (zie foto). Marineer de bavette voor minstens 4 uur (langer mag zeker!) in deze marinade. Ik doe dan de marinade in een plastic zakje en draai deze samen met de bavette dicht. Op deze manier zit de marinade overal.

Bereid de BBQ voor op directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220-250°C. Wil je weten hoe ik dat doe? kijk dan op deze special. Haal de bavetten uit de marinade en laat de marinade even goed uitlekken.

Als de BBQ warm is kan de bavette op de Big Green Egg en sluit de deksel. Draai vervolgens na 2 minuten de bavette een kwartslag. Draai na 2 minuten de bavette op de andere kant en sluit de deksel weer. Na 2 minuten weer een kwartslag draaien. Na 2 minuten is de bavette klaar en leg je deze weg om te rusten onder aluminiumfolie. Je hebt nu 8 minuten gegrild, dit heeft bij mij goed uitgepakt, maar is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de bavette. Het draaien van het vlees zorgt voor een mooie grill ruit, dit is meer voor het uiterlijk dan dat het met smaak te maken heeft.

Snijdt de bavette op de draad en serveer direct.

 

Deze recepten zijn ook lekker!