Ik heb al heel vaak bavette rollades voorbij zien komen op Facebook. Iets trok mij wel aan in deze rollade maar vaak vond ik de vulling niet passen bij het vlees. Ik heb zongedroogde tomaatjes, olijven en champignons voorbij zien komen maar dat leek mij gewoon geen goed idee. De bavette rolletjes die ik maakte waren ontzettend goed bevallen en hier heb ik een beetje op voortborduurt. Ik heb gekozen voor een salsa verde voor erbij. Voor het maken van deze bavette rollade van de Big Green Egg heb ik een paar tips:
- Zorg dat je de rollade zo oprolt dat je deze haaks op de draad kunt snijden (zie foto’s).
- Zorg dat je de vliezen die aan de bavette zitten verwijdert. Verwijder in ieder geval de vliezen die aan de binnenzijde van de rollade komen. Die aan de buitenkant komen heb je niet veel last van.
- Je kunt eventueel met een pan de bavette wat platter slaan. Dan krijg je een gelijkmatige rollade. Ik heb dit niet gedaan maar is wel een optie.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 1 bavette van een kilo
- 125 gram salami
- 2 tenen knoflook
- 50 gram roomboter op kamertemperatuur
- peper en zout
voor erbij:
- salsa verde of pesto
Hoe maak je deze bavette rollade van de Big Green Egg?
Maak de Big Green Egg gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220°C en plaats het gietijzeren rooster. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.
Haal de bavette uit de koelkast. Je gaat de bavette nu vlinderen. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk de rollade snijdt op de draad. Snij daarom de bavette door de helft, met de draad mee, open maar niet helemaal door. Op de foto kun je dit het beste zien.
Vouw nu de bavette open. Je ziet nu duidelijk hoe de draden lopen en op de foto kun je zien hoe ik de bavette vervolgens wil vullen en oprollen.
Maak de vulling door de salami in kleine stukjes te snijden. Rasp de knoflook met een rasp fijn. Wij hebben een rasp van microplane en kunnen niet meer zonder. Dit werkt perfect voor het gebruik van knoflook of gember. Meng vervolgens met de boter. Dit is misschien lastig voeg dan een beetje warm water toe. Hierdoor wordt de boter wat zachter.
Verspreid de vulling over de bavette heen en laat het uiteinde vrij. Rol de bavette op. Bindt de rollade vervolgens met slagerstouw op en zorg dat deze zoveel mogelijk evendik is.
Bereiden
Gril de bavette rollade op het gietijzeren rooster 1 minuut per kant aan. Om deze overal mooi bruin te krijgen heb ik 5 keer gedraaid en dus vijf minuten gegrild. Haal de bavette er van af en bouw je Big Green Egg om tot indirecte warmte. Wil je weten hoe je dat doet? Kijk dan hier.
Leg de bavette rollade weer op de BBQ en gaar door tot een kerntemperatuur van 51 graden. Dit duurde bij mij 40 minuten. uiteindelijk ben je dus maar 45 minuten bezig.
Haal de bavette van de Big Green Egg en laat 10 minuten rusten. Snij mooie plakken en serveer met de salsa verde (of pesto).
Eet smakelijk!
INGREDIËNTEN
- 1 bavette van een kilo
- 125 gram salami
- 2 tenen knoflook
- 50 gram roomboter op kamertemperatuur
- peper en zout
INSTRUCTIES
Maak de Big Green Egg gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 220°C en plaats het gietijzeren rooster. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan op deze special.
Haal de bavette uit de koelkast. Je gaat de bavette nu vlinderen. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk de rollade snijdt op de draad. Snij daarom de bavette door de helft, met de draad mee, open maar niet helemaal door. Op de foto kun je dit het beste zien.
Vouw nu de bavette open. Je ziet nu duidelijk hoe de draden lopen en op de foto kun je zien hoe ik de bavette vervolgens wil vullen en oprollen.
Maak de vulling door de salami in kleine stukjes te snijden. Rasp de knoflook met een rasp fijn. Wij hebben een rasp van microplane en kunnen niet meer zonder. Dit werkt perfect voor het gebruik van knoflook of gember. Meng vervolgens met de boter. Dit is misschien lastig voeg dan een beetje warm water toe. Hierdoor wordt de boter wat zachter.
Verspreid de vulling over de bavette heen en laat het uiteinde vrij. Rol de bavette op. Bindt de rollade vervolgens met slagerstouw op en zorg dat deze zoveel mogelijk evendik is.
Bereiden
Gril de bavette rollade op het gietijzeren rooster 1 minuut per kant aan. Om deze overal mooi bruin te krijgen heb ik 5 keer gedraaid en dus vijf minuten gegrild. Haal de bavette er van af en bouw je Big Green Egg om tot indirecte warmte. Wil je weten hoe je dat doet? Kijk dan hier.
Leg de bavette rollade weer op de BBQ en gaar door tot een kerntemperatuur van 51 graden. Dit duurde bij mij 40 minuten. uiteindelijk ben je dus maar 45 minuten bezig.
Haal de bavette van de Big Green Egg en laat 10 minuten rusten. Snij mooie plakken en serveer met de salsa verde (of pesto).