Bavette op de bbq met salsa verde

door Mr. in the Kitchen
Bavette op de bbq salsa verde weber recept big green egg bge flank steak

Bavette ook wel flanksteak genoemd, is een stukje vlees dat komt uit de vang van de koe. Dit is een stuk werkvlees aan de onderkant van de koe. Doordat het hard heeft moeten werken heeft het een wat grovere structuur. Maar ook meer smaak! De bavette is aan een opmars bezig. Vroeger werd het vooral door het gehakt gedraaid of voor andere bereidingen gebruikt. Maar de restaurants en de opmars van het bbq’n hebben de bavette nieuw leven in geblazen (de Fransen aten dit altijd al). Deze bavette op de bbq is mits van goede kwaliteit en met de juiste bereiding echt een ontzettend mals stukje vlees. En ook nog eens goedkoop! Zeker proberen!

Bavette

Ik koop bijna al mijn vlees bij de Sligro. Mocht dit niet tot je mogelijkheden behoren zou ik je adviseren naar een goede slager te gaan. De slagers die ik in het verleden heb bezocht moesten bavette altijd bestellen. Neem dit mee als je besluit om dit hele mooie stukje vlees te gaan eten.

De structuur van de bavette zorgt er voor dat je goed op de draad kan snijden. Je ziet in de structuur van het vlees diverse lijnen of geultjes lopen. Dit is de richting van de draden. Het snijden doe je haaks op deze draden of iets schuin, maar niet met de draden mee. In de afbeelding zie je wat ik bedoel. Gertjan Kiers van slagerij fontein legt het misschien nog beter uit!

Bavette op de draad snijden vlees draden snij

Wat heb je nodig?

voor de bavette:

  • 1 bavette 3 cm dik
  • peper en zout

voor de salsa verde:

  • bosje peterselie (10 gram)
  • bosje munt (10 gram)
  • 1 bosje basilicum (10 gram)
  • sap van een halve citroen
  • 1,5 teen  knoflook (of twee kleintjes)
  • 5 ansjovis filets
  • 2 eetlepel kappertjes
  • olijfolie 75 ml

Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.

Hoe maak je deze bavette op de bbq?

Maak de bbq gereed voor directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230-250ºC. Wil je weten hoe ik dat doe? lees dan deze special.

Haal de bavette uit de koelkast en laat minimaal een half uur op kamertemperatuur komen. Verwijder eventueel overtollig vet en/of een vlies dat er over kan zitten.

Maak ondertussen de salsa verde. Meng alle ingrediënten voor de salsa verde in een
keukenmachine en maal tot een fijne substantie. Je kunt ook als je wilt, de kappertjes er uit halen en deze met een mes klein snijden en daarna door de fijne substantie doen. Zo hou je nog wat structuur over. Proef goed en breng zo nodig nog verder op smaak met 1 van de ingrediënten.

Als de bbq op temperatuur is, bestrooi je de bavette royaal met zout. Open de bbq en leg de bavette op de bbq. Sluit de deksel en draai na 2 minuten de bavette een kwartslag. Draai na 1,5 minuut de bavette op de andere kant en sluit de deksel weer. Na 2 minuten weer een kwartslag draaien. Na anderhalve minuut is de bavette klaar en leg je deze weg om te rusten onder aluminiumfolie. Je hebt nu 7 minuten gegrild, dit heeft bij mij iedere keer goed uitgepakt. Het draaien van het vlees zorgt voor een mooie grill ruit. Dit heeft niks met de smaak te maken maar ziet er wel leuk uit!

Laat de bavette rusten voor 5-10 minuten. Bestrooi met peper en snijd de bavette in mooie dunne plakken. Kijk goed hoe de draad loopt en snijd het vlees op de draad.

Leg de bavette op het bord en breng met een lepel de salsa verde aan op het vlees.

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!