Bavette indirect op de BBQ

door Mr. in the Kitchen
Bavette indirect op de BBQ low and slow

Bavette is misschien wel een van mijn favoriete stukken vlees. Het heeft veel smaak en mits je goede kwaliteit koopt heb je ook echt een heel lekker mals stukje vlees. Deze graangevoerde bavette uit Uruguay kocht ik bij de Sligro. Deze was in de aanbieding maar 18 euro per kilo. De bavette was mooi doorregen met vet en ook nog eens best dik. Dit zette mij aan het denken om de bavette indirect op de BBQ klaar te maken. Normaal gesproken maak ik bavette direct op de Big Green Egg klaar. Deze is in acht minuten altijd perfect gaar. Je hebt er eigenlijk geen omkijken naar. Maar omdat ik wel vaker hoor dat steaks eerst indirect worden gegaard en ik dit bijvoorbeeld wel heb gedaan met mijn cote de boeuf, dacht ik bij het zien van dit mooie stuk dikke bavette: deze gaat indirect. En ik moet zeggen dat ik blij verrast ben! De bavette is mooier en gelijkmatiger gegaard dan op de directe wijze.  Op het einde heb ik de bavette nog even op een gloeiend heet rooster gelegd voor een mooie buitenkant (dit noem je een end sear). Het kost ook niet eens zo heel veel tijd. Al met al ben ik denk ik een uurtje bezig geweest.

Wat heb je nodig?

  • 1 Bavette (het liefst een dikke)
  • peper en zout

extra nodig:

Hoe maak je deze bavette indirect op de BBQ?

Bereid de Big Green Egg of een andere BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 100-120°C. Haal ondertussen de bavette uit de koelkast en laat op temperatuur komen.

Bavette indirect op de BBQ low and slow lage gaming langzaam rustig

Gaar de Bavette indirect naar de gewenste temperatuur

Als de BBQ op temperatuur is kun je de bavette op het rooster plaatsen. Sluit de deksel en controleer de kerntemperatuur en temperatuur van de kamado. Als de kerntemperatuur van de bavette op 45°C (dit duurde bij mij 45 minuten) is haal je deze van de BBQ en leg je hem onder een aluminiumfolie op een bord. Bouw de BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230°C.  Meestal gebruik ik voor het grillen van vlees het gietijzeren rooster. Mocht je dit hebben zou ik dit zeker gebruiken. Belangrijk is om het rooster, ten tijde van het opwarmen van de BBQ, deze ook geplaatst te hebben. Deze warmt dan goed op, waardoor het vlees mooi dichtschroeit. Ik heb de BBQ zeker 10 minuten met het rooster er in op temperatuur laten komen.

Als de Big Green Egg op temperatuur is en je rooster goed warm kun je de bavette dichtschroeien. Ik deed dit ongeveer 1 minuut per kant (na 30 seconden een kwartslag draaien voor een mooie grillruit) en totaal lag de bavette er 2:30 op. Laat de bavette vervolgens +/- 10 minuten rusten. Op deze wijze kreeg ik een mooie buitenkant en de bavette was voor mij perfect gaar. Nu hou ik wel van medium gaar. Mocht je liever meer rood vlees hebben adviseer ik je om de bavette op 40°C er af te halen.

Succes en eet smakelijk!

Bavette indirect op de BBQ low and slow

Bavette indirect op de BBQ

Print
Porties: 1 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 4.8/5
( 11 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 1 Bavette (het liefst een dikke)
  • peper en zout

INSTRUCTIES

Bereid de Big Green Egg of een andere BBQ voor op indirecte warmte. Wil je weten hoe ik dit doe voor de Big Green Egg? Kijk dan hier. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 100-120°C. Haal ondertussen de bavette uit de koelkast en laat op temperatuur komen.

Als de BBQ op temperatuur is kun je de bavette op het rooster plaatsen. Sluit de deksel en controleer de kerntemperatuur en temperatuur van de kamado. Als de kerntemperatuur van de bavette op 45°C (dit duurde bij mij 45 minuten) is haal je deze van de BBQ en leg je hem onder een aluminiumfolie op een bord. Bouw de BBQ om tot directe warmte en laat de temperatuur oplopen tot 230°C.  Meestal gebruik ik voor het grillen van vlees het gietijzeren rooster. Mocht je dit hebben zou ik dit zeker gebruiken. Belangrijk is om het rooster, ten tijde van het opwarmen van de BBQ, deze ook geplaatst te hebben. Deze warmt dan goed op, waardoor het vlees mooi dichtschroeit. Ik heb de BBQ zeker 10 minuten met het rooster er in op temperatuur laten komen.

Als de Big Green Egg op temperatuur is en je rooster goed warm kun je de bavette dichtschroeien. Ik deed dit ongeveer 1 minuut per kant (na 30 seconden een kwartslag draaien voor een mooie grillruit) en totaal lag de bavette er 2:30 op. Laat de bavette vervolgens +/- 10 minuten rusten. Op deze wijze kreeg ik een mooie buitenkant en de bavette was voor mij perfect gaar. Nu hou ik wel van medium gaar. Mocht je liever meer rood vlees hebben adviseer ik je om de bavette op 40°C er af te halen.

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!