Bavette caveman style koken als in de oertijd

door Mr. in the Kitchen
Bavette caveman style bbq recept big green egg weber

Bavette Caveman style klaarmaken. Ik heb het al meerdere keren voorbij zien komen en het had gelijk mijn aandacht. Vlees direct op het houtskool bereiden zoals ze in de oertijd deden. Maar ik was toch ook wel een beetje huiverig. Gaat dat wel goed en zit de buitenkant niet helemaal vol houtskool. Toch maar eens de gok gewaagd en het viel allemaal mee. Het is een spectaculaire manier van bereiden. Koop een mooi dik stuk vlees en ga aan de slag!

Andere recepten met bavetten op ons blog: gemarineerd in oosterse marinade,  salsa verde of met rozemarijn.

Wat heb je nodig voor deze bavette?

  • Bavette van 5 cm dikte
  • peper en zout

Bijpassend biertje? kijk dan even hier in de bierspecial.

Hoe maak je deze bavette caveman style?

Eigenlijk is het bereiden hiervan vrij makkelijk. Je stookt de bbq op naar een temperatuur van 220ºC.

Haal de bavette uit de koelkast en laat deze minimaal een half uur (het liefst een uur) op temperatuur komen. Verwijder overtollig vet en of een vlies dat er nog op kan zitten met een scherp mes.  Bekijk ook alvast de structuur van het vlees en hoe de draden lopen. Hierdoor kun je het vlees als het gegaard is mooi op de draad snijden. Doe flink wat zout op de bavette.

Als de bbq op temperatuur is kun je een tijdschrift of een föhn pakken. Hiermee blaas je net voor je de bavette op het houtskool legt, de kleine restjes houtskool weg. Hierdoor krijg je uiteindelijk een schoon stukje vlees.

Leg de bavette direct op het houtskool. Draai na 2,5 minuut het stuk vlees om en herhaal dit 3 keer zodat elke kant 5 minuten op het houtskool heeft gelegen. Verwijder eventueel houtskool dat aan het vlees is blijven plakken. Dit gaat gemakkelijk.

Leg de bavette te rusten voor 10 minuten. Bestrooi de bavette met wat peper. Snijd nu de bavette mooi op de draad aan en maak tranches van 1 cm dikte.

Ik serveerde het vlees naturel. Het heeft van zichzelf al een mooie smaak.

Eet smakelijk.

.

Deze recepten zijn ook lekker!