Aubergine van de BBQ met rucalo-rozemarijnpesto, tomaat en mozarella

door Mr. in the Kitchen
Aubergine van de BBQ Big Green Egg recept groente vegetarisch gerecht bijgerecht

Dit recept van aubergine van de BBQ stond in de Volkskrant een tijdje terug. In de eerste alinea werd verteld dat de auteur niet van BBQ hield. Er was nooit wat groente te vinden en bestond uit zure aanbiedingshamburgers en voorgekruide kippenpoten. En van de weinige kookboeken moest je het ook niet hebben. Hmmm? dan weet ik niet waar gekeken is, want het barst tegenwoordig van de leuke kookboeken, waar zeker de nodige aandacht is voor mooie groentegerechten. Maar het recept: auberginetompouces, heb ik direct gemaakt en dit is zeker een heel lekker gerecht! Dus bij deze, wel met enkele aanpassingen.

Wat heb je nodig voor deze aubergine van de BBQ?

voor de rucola-rozemarijnpesto:

  • 75 gram rucola
  • half teentje knoflook
  • extra vierge olijfolie
  • 5 flinke eetlepels parmezaanse kaas
  • 2 grote takjes rozemarijn (de naaldjes)

voor de auberginetompouce:

  • 2 bolletjes mozzarella
  • 2 aubergines
  • 1 grote of twee kleine vleestomaten
  • peper en zout

Hoe maak je deze aubergine?

Steek de Big Green Egg of andere BBQ aan en bereid voor op directe warmte. Wil je weten hoe ik dit doe? Kijk dan bij deze special. Laat de temperatuur oplopen tot ongeveer 220°C.

Maak ondertussen de rucola-rozemarijnpesto klaar. Doe alle ingrediënten in een maatbeker en pureer deze. Voeg genoeg olijfolie toe zodat het een mooie smeerbare pesto wordt. Je hebt ongeveer een deciliter nodig. Breng op smaak met peper en zout, en zet weg in de koelkast.

Snijd de aubergine in plakken van ongeveer een halve centimeter. je kunt uit een aubergine ongeveer 4 plakken halen. De buitenkant gebruik je niet. Bestrijk deze met olijfolie en zout. Snijd ook de vleestomaten en mozzarella in plakken.

Rooster de aubergine op het rooster van de BBQ tot deze zacht en bruin zijn. Rooster de tomatenplakken kort om en om. Je bent nu klaar met grillen. Bouw de BBQ vervolgens om tot indirecte warmte en breng de temperatuur naar 180°C. Je gaart de auberginetompouce namelijk nog 10 minuten na op het einde. Je kunt dit ook overslaan als je wilt.

Maak nu de tompouce. Smeer een plak aubergine gul in met de rucola-rozemarijnpesto. Leg er een laag tomaat op en een laag mozzarella en vervolgens weer tomaat. Smeer nu nog een plak aubergine royaal in met de pesto en doe deze er weer bovenop. Steek een satéprikker in de tompouce. Maak vier tompoucen.

Leg de aubergine tompoucen nog voor 10 minuten op de indirecte BBQ.

Wij aten deze auberginetompouce samen met spare-ribs en aardappeltjes uit de oven.

 

Eet smakelijk!

Deze recepten zijn ook lekker!