Aubergine chutney voor bij gegrild vlees

Bulgaarse chimichurri

door Ms. in the Kitchen
aubergine chutney paprika gegrild vlees Bulgaars saus bijgerecht

Vandaag delen wij een recept voor een aubergine chutney met jullie. Enkele weken geleden hadden wij visite van de vader van Jana en zijn echtgenote. Beiden zijn Bulgaars en dus alom bekend met de Bulgaarse keuken. Dan vindt Jana het extra spannend om Bulgaars te koken, want zal het wel smaken zoals het hoort? En als het net even anders is, vinden ze het dan ook lekker? Ondanks deze zorg besloot Jana Bulgaars voor ze te koken. Één van de dingen die ze maakte was deze aubergine chutney die je kunt serveren bij gegrild vlees, maar ook bijvoorbeeld als topping op een bruschetta. Ik vond het super lekker, het lijkt een beetje op de chimichurri die iedereen wel kent

Wil je inspiratie voor andere sausjes die je bij vlees kunt serveren? Kijk dan bijvoorbeeld naar ons recept voor chimmicurri.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor 8 porties

  • 2 aubergines
  • 2 groene paprika’s
  • 2 tomaten
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1,5 teentje knoflook
  • snufje zout

Hoe maak je deze Aubergine chutney?

Voor het maken van deze aubergine chutney begin je met het poffen van de aubergines en groene paprika’s. Dit doe je door de aubergines en paprika’s in de kolen van de barbecue te leggen of in de oven (op grilstand en ongeveer 225 graden). Prik de aubergine met een vork op twee plekken in. De aubergines zijn klaar als deze zacht aanvoelen en de paprika’s zwart geblakerd zijn. Draai de aubergine en paprika geregeld om.

Ontvel ondertussen de tomaten en snij ze in kleine blokjes. Ontvellen van de tomaten doe je het eenvoudigst door met een mes een kruisje te maken in de tomaat en deze voor enkele tellen onder te dompelen in heet water. Snij ondertussen ook de peterselie fijn en rasp de knoflook fijn. Wij raspen de knoflook met een microplain rasp, dat geeft een meer pittige smaak aan de knoflook dan als je deze zou fijnhakken.

Als de aubergines zacht zijn en de paprika’s zwart geblakerd leg je ze zo’n 10 minuten in een afgesloten pan met deksel. Dit maakt het ontvellen van de aubergine en paprika’s een stuk eenvoudiger.

Ontvel de aubergines en de paprika’s en hak alles fijn. Je mag daarvoor ook een foodprocessor gebruiken, maar zorg ervoor dat je niet te lang doorgaat, want het moet geen soep worden.

Meng dit vervolgens met de tomaten, de olijfolie, rode wijnazijn, knoflook en peterselie. Voeg zout naar smaak toe. Bewaar de aubergine chutney in de koelkast tot gebruik.  De aubergine chutney blijft in een afgesloten potje enkele dagen goed in de koelkast.

Eet smakelijk!

aubergine chutney paprika gegrild vlees Bulgaars saus bijgerecht

Aubergine chutney

Print
Porties: 8 Voorbereiding: Kooktijd:
Allergie informatie 200 calorieën 20 grams vet
Beoordeling: 5.0/5
( 2 gestemd )

INGREDIËNTEN

  • 2 aubergines
  • 2 groene paprika's
  • 2 tomaten
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • 2 eetlepels fijngehakte platte peterselie
  • 1,5 teentje knoflook
  • snufje zout

INSTRUCTIES

Voor het maken van deze aubergine chutney begin je met het poffen van de aubergines en groene paprika's. Dit doe je door de aubergines en paprika's in de kolen van de barbecue te leggen of in de oven (op grilstand en ongeveer 225 graden). Prik de aubergine met een vork op twee plekken in. De aubergines zijn klaar als deze zacht aanvoelen en de paprika's zwart geblakerd zijn. Draai de aubergine en paprika geregeld om.

Ontvel ondertussen de tomaten en snij ze in kleine blokjes. Ontvellen van de tomaten doe je het eenvoudigst door met een mes een kruisje te maken in de tomaat en deze voor enkele tellen onder te dompelen in heet water. Snij ondertussen ook de peterselie fijn en rasp de knoflook fijn. Wij raspen de knoflook met een microplain rasp, dat geeft een meer pittige smaak aan de knoflook dan als je deze zou fijnhakken.

Als de aubergines zacht zijn en de paprika's zwart geblakerd leg je ze zo'n 10 minuten in een afgesloten pan met deksel. Dit maakt het ontvellen van de aubergine en paprika's een stuk eenvoudiger.

Ontvel de aubergines en de paprika's en hak alles fijn. Je mag daarvoor ook een foodprocessor gebruiken, maar zorg ervoor dat je niet te lang doorgaat, want het moet geen soep worden.

Meng dit vervolgens met de tomaten, de olijfolie, rode wijnazijn, knoflook en peterselie. Voeg zout naar smaak toe. Bewaar de aubergine chutney in de koelkast tot gebruik.  De aubergine chutney blijft in een afgesloten potje enkele dagen goed in de koelkast.

 

Heb je dit recept gemaakt?
Hoe vond je het? Deel je ervaring en tag ons op Instagram at @mrandmsinthekitchen.

Deze recepten zijn ook lekker!